Stawki OC dla młodego kierowcy

06 Lut 2014, 18:01

Witam, niestety nie za bardzo ogarniam temat OC i tak dalej, więc szanownych forumowiczów o pomoc. Otóż, prawo jazdy mam od niedawna, mam 18 lat więc z tym wiążą się duże zwyżki, miałem kupować Golfa IV z silnikiem 1.9 jednak przez dłuższy czas wszyscy nagadywali mnie do tego, żeby na początek kupić mniejsze auto, żeby trochę się obyć w ruchu i przede wszystkim płacić mniejsze opłaty, może nie uległem przez to, ale po prostu na chwilę obecną nie mam wystarczająco dużo kasy, żeby kupić takiego golfa jakiego chcę, więc jestem zmuszony kupić mniejsze autko, jednak mam wątpliwości co do opłat, bo mam taką dosyć nietypową sytuację, ponieważ mam 18 lat, ale jestem współwłaścicielem auta(VW LT 2,5 tdi) od prawie 8 lat i chciałem się dowiedzieć, czy od tego czasu idą mi już zniżki, czy do 25 roku życia bez względu na to będę płacił zwyżki? Auto rejestrowane byłoby na mnie jako współwłaściciela(druga osoba ma pełny pakiet zniżek), chyba, że musiałbym wciąż płacić zwyżki to będę musiał sobie odpuścić współwłaściciela. Moje pytanie do Was, jak by te opłaty wyglądały w poszczególnych silnikach? Rozmyślałem nad Saxo 1,5 w dieslu, lub nad audi 80 b4 ale to tylko wtedy jak nie musiałbym płacić jakiś strasznych zwyżek, jeżeli jednak niestety tak będzie to raczej zostanę przy silniku nie większym niż 1,1.
Chmielek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 12 2013
Auto: Nie mam

06 Lut 2014, 19:57

Ja Ci polecę bardzo proste rozwiązanie a mianowicie:
1/Telefon w rękę i zadzwonic do FU a tam wszystko wytłumacza/ewentualnie złozyć osobiście wizytę/
2/Wujek google tez Ci pomoze....
Jak myślisz....Proste,tylko trzeba trochę podumac i chcieć... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lut 2014, 19:27

kalkulatory internetowe OC i masz jasną odpowiedź.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lut 2014, 08:34

Mój brat jeździ w UK. Tam młodzi kierowcy muszą mieć GPS w aucie po którym ubezpieczyciel wie z jaką prędkością jeździ. Jak przekracza to płaci więcej. Jak dla mnie idealne rozwiązanie w PL.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...