Steinhof i Mikoda- Czy tanie zawsze znaczy do niczego?

Czy wyroby MIKODA ( tarcze/bębny), oraz Steinhof( tarcze, bębny,klocki) twoim zdaniem są warte polecenia?

TAK - Steinhof
2
29%
NIE - Steinhof
1
14%
TAK - MIKODA
1
14%
NIE - MIKODA
1
14%
Kupuję tylko firmowe!
1
14%
Używam tanich zamienników, ale innych producentów.
1
14%
Razem głosów : 7

28 Lut 2011, 23:06

No niestety padło tak, że muszę kupić tarcze i klocki na przód. Kto wie, może i czekać mnie będzie wymiana bębnów z tyłu.
Niestety każdy grosz się liczy.
Ankieta na charakter poglądowy i z ciekawości chcę się dowiedzieć co na prawdę myślicie o tych producentach. Jak w rzeczywistości to wygląda?
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

01 Mar 2011, 08:52

Kupowałem w latach 90-tych klocki hamulcowe Steinhof-a do Mercedesa,nie mam żadnych zastrzeżeń,dawno nie spotkałem w sprzedaży klocków tego producenta .Jeśli tarcze i bębny są podobnej jakości jak te klocki,to myślę,że warto kupić,jeśli oczywiście są dużo tańsze.Tego drugiego producenta nie znam ,ale biorąc wszystko na logikę,szajs się na rynku nie utrzyma.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Maj 2013, 19:12

"Śpieszę" :) po ponad dwóch latach z informacja na ten temat.
Otóż kupiłem wtedy za 200 zł tarcze Mikody i klocki Steinhof.
W chwili obecnej klocki Steinhof zamówiłem po raz drugi. Pora je wymienić- kończą się.
Zestaw w cenie 200 zł spisuje się rewelacyjnie. Hamulec jest bardzo dobrze wyczuwalny, a mocniejsze depnięcie na pedał hamulca powoduje stawanie auta dębem. Przy hamowaniu kompletna cisza. Na początku klocki troszkę pyliły, ale od czasu do czasu myjka zrobiła swoje i jest ok.
Wielokrotnie testowane przy zatrzymaniu auta z prędkości 130-, a nawet 160 km/h i ciągle działają idealnie.
Tarcze mają niewielki rant, jednak myślę, że spokojnie jeszcze wytrzymają jeden komplet klocków. Powierzchnia cierna tarczy idealnie gładka i świecąca. Zero bruzd, czy przebarwień.
Komplet montowany własnoręcznie. Od samego początku zero problemów. Tarcze o dziwo nie pogięły się :).

Zdecydowanie polecam taki zestawik.
Do mojego samochodu dzisiaj zapłaciłem za klocki Steinhof SM 644 z przesyłką 60 zł.
Alternatywa w postaci markowych , które są dostępne w osiedlowym sklepiku to 110 i 118 zł.
Różnica znaczna. Steinhofy moim zdaniem spisuja się rewelacyjnie, więc nie przepłacałem za inne marki.
Pozdrawiam.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

18 Maj 2013, 20:10

Ja zamówiłem MIKODY tarcze wentylowane przód z klockami, do Clio II,niebawem zamawiam komplet tarcz i klocków do Mercedesa,też MIKODY,nacinane,wiercone,malowane.Dziadostwo by się na rynku nie utrzymało,zresztą mam bardzo dobrą opinię o wszystkim, co Polak wyprodukuje,a ile taniej? :D !Naturalnie podoba mi się to,że MIKODA do wersji AMG zestawów nie produkuje,uczciwe podejście do sprawy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Cze 2013, 18:01

Mikody do Clio II zamontowałem, wraz z klockami.Jeśli chodzi o estetykę wykonania,precyzję,ideał :) zero bicia.Wszystko pasuje idealnie.Już zrobiłem jazdę próbną.Polecam,niebawem zamawiam komplet do Mercedesa,też Mikoda,jestem bardziej jak zadowolony,ale nie zaskoczony jakością,tego się po polskim producencie spodziewałem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...
    Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...