REKLAMA
Witam.
W nowozakupionym signum rok 2007-maj, silnik diesel, pojemność 1,9, 110kW - mam problem.
Nie działa prawie cała elektronika w prawych przednich drzwiach. Tj.
I. Nie działa centralny zamek - tzn. zamykając kluczykiem samochód zamykają się wszystkie drzwi prócz PP
Jeśli ręcznie wcisnę zamek w tych drzwiach to brak reakcji pozostałych drzwi.
II. Nie działa sterowanie prawym lusterkiem - od strony kierowcy jest sterowanie, działa tylko lusterko lewe.
III. Nie można sterować szybą elektryczną od strony pasażera - o dziwo można sterować prawą szybą za pomocą przycisków w drzwiach kierowcy (to jedyne elektryczna część, która w drzwiach pasażera działa)
Rozebrałem tapicerkę i okazało się:
1. Przewody od włącznika elektrycznych szyb - w ogóle nie podłączony, odcięte kable.
Kabelków z wiązki jest cztery zaś w przełączniku sterowania szybami - pięć. Tylko trzy kolory się zgadzają. Po podłączeniu tych przewodów dalej brak reakcji.
2. Przewód do siłownika zamka nie był w ogóle podłączony (wypięta kostka) - wpiąłem ją w gniazdo siłownika - ale dalej nie działa centralny.
3. Moduł elektroniczny w drzwiach pasażera widać, że był wymieniany bo: w ogóle nie przykręcony, poza tym opisany flamastrem "vectra C"
Moje pytania:
a) Czy oryginalny przełącznik do otwierania szyb ma cztery przyciski? (patrz zdjęcie)
bo u mnie jest przełącznik pojedyńczy. Tzn. posiada tylko przyciski A i B. Nie ma w ogóle przycisków (centralny zamek i otwieranie bagażnika C i D )
b) Jaki symbol powinien mieć oryginalny moduł ( na allegro jest kilka, nie wiem który jest odpowiedni: JR, JQ, KP czy może KL)
c) ma może ktoś schemat instalacji elektrycznej signum?
d) może ktoś zna rozwiązanie na powyższe problemy?
Ja na razie stawiam, na uszkodzony bądź niepoprawnie dobrany moduł w prawych przednich drzwiach.