Stilo czy 307?

26 Wrz 2010, 16:31

Witam
Szukam porady w sprawie dwóch samochodów

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(linki przykładowe)

Są to samochody w podobnych cena z podobnym wyposażeniem itd.
Ja osobiście bardziej przekonany jestem do 307. Z tego co wyczytałem na autocentrum to auto ma wiele zalet jak i wad podobnie do Stilo, więc gdybym miał kupować sugerował bym się wyglądem (gdzie jak dla mnie 307 wygrywa).
Dlatego mam pytatnie do tych którzy mieli styczność z tymi samochodami (nie chodzi mi tu o ekspertów którzy tylko piszą to co sami przeczytali czy usłyszeli) czy nie zrobię błędu wybierając Peugeota?
shot
Nowicjusz

Miejscowość: qq

26 Wrz 2010, 18:41

Ja jestem jednym z tych ekspertów o których piszesz :)
Ale i tak się wypowiem, osobiście bym wybrał Stilo (sam obecnie też szukam właśnie) tylko unikaj jak ognia silników benzynowych, lubią paliwko w szczególności ten 1.8 który podałeś.
Szukaj 1.9 JTD, spalanie przy spokojnej jeździe nie przekraczając 2.5k obrotów to 4-5 litrów.

W wyborze może pomóc na początek poczytanie, opinii właścicieli tych aut: [link do autocentrum.pl wygasł] i [link do autocentrum.pl wygasł]

Potem polecam zarejestrować się na forach fiata i pegota i wypytać się dokładnie o dane samochody.

A przynajmniej ja tak zawszę robię. Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam.
elcidx
Nowicjusz

Miejscowość: Krzemienica

26 Wrz 2010, 19:15

Mieszkam w mieście i na co dzień pokonuje małe trasy (mam 15km do pracy) i dlatego ropniak raczej odpada. W gre wchodzi benzyna lub LPG.
shot
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 10:32

307 są o wiele bardziej awaryjne, mam sąsiada,który pracuje w serwisie aut francuskich,i mówi,że często przyjeżdżają 307 do naprawy. Wiesz 307 jest o wiele bardziej ładniejsze od Stilo ale jak ja bym miał wybrać kupił bym Stilo w dieslu 1.9 JTD. W 307 były nawet takie "usterki" jak samozapłon silników benzynowych :shock: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 84231.html zaraz ludzie powiedzą że to wałek. Pod marketem u mnie też sie palił 307.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

27 Wrz 2010, 13:00

Jeżeli miał bym brać Stilo to raczej był by to silnik 1,6 i najchętniej zagazowany (oczywiście sekwencja). Dzięki za wypowiedź Jenczu
shot
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 13:04

Ja mimo wszystko brałbym 1.9 JTD wszyscy chwalą te silniczki :)
Jenczu
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Daltonista na drodze - czerwony, żółty i zielony
    Prawidłowa interpretacja kolorów w pewnych okolicznościach drogowych bywa kluczowa dla zachowania bezpieczeństwa. Zdarza się to głównie, gdy zasady na drodze wyznacza sygnalizacja świetlna. Jak radzi sobie w ...
    Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...

27 Wrz 2010, 13:08

Taniej mi chyba wyjdzie 1,6 w gazie niż diesel na dojazdy do pracy po 13km i do tego taniej można dostać benzyniaka. Obecnie mam Astre f 1,6 16V w sekwencji i nie narzekam. tylko ta rdza...
shot
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 13:18

Poczytaj sobie na autocentrum opinie innych. To zawsze się przyda :) [link do autocentrum.pl wygasł] A jakie Stilo Cie interesuje do ilu tyś ?? i który rocznik ??
Jenczu
Początkujący

27 Wrz 2010, 13:32

Taka sama opinia była o Focusie i 206,wiec tutaj nie sugerowałbym się pojedynczą opinią bo wszystko zależy od tego jak dbamy i w jakim stanie kupujemy samochód. Nieporównywalnie lepszy komfort jazdy jest w 307 niż Stilo i wizualnie również bardziej mi się podoba.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

27 Wrz 2010, 13:43

No wiadomo,że we francuzach jest bardziej miękko, i tym komfortowo, z zewnątrz 307 też jest ładny ale bardziej podoba mi się 3d Stilo ,szczególnie tyle światła.(o gustach się nie dyskutuje) Ja wybrał bym Stilo taka moja opinia. Pozdrawiam
Jenczu
Początkujący

27 Wrz 2010, 14:03

Jeszcze mam trochę czasu do namysłu więc nie wiem dokładnie co wybiorę. Jeżeli chodzi o wygląd to jak dla mnie wygrywa 307, lecz boje się kupić samochodu i jeździć nim po warsztatach. Co do 307 są różne opinie, czytałem również forum Peugeota i mniej więcej 3/4 osób poleca ten samochód.
shot
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 14:33

Co do tej awaryjności to fakt, że początkowe 307 nie były wzorcami pod tym względem ale i tak właściwie niezależnie od rocznika i rankingu jest oceniane wyżej niż Stilo np:
http://moto.onet.pl/138851,5906712,1,zdjecie.html?node=27
http://www.motofakty.pl/artykul/ranking_usterkowosci.html
http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/55774/__Raport-niezawodno%C5%9Bci-TUV-2010.html
O ile 307 plasuje się gdzieś w środkowych rejonach swojego segmentu pod względem niezawodności tak Fiat Stilo zazwyczaj jest na samym końcu.
Poza tym JTD to bardzo dobra jednostka aczkolwiek wątpię, że lepsza niż 2.0HDI które jednak spala nieco mniej i ma trochę lepsze maniery.
307 jeździ po prostu lepiej, Stilo ma mało komunikatywny układ kierowniczy i zbyt miękkie zawieszenie, Peugeot prowadzi się znacznie lepiej dzięki spężystemu zawieszeniu i bardziej bezpośredniemu układowi kierowniczemu(nie będzie nadużyciem jeśli powiem, że to jeden z najlepiej prowadzących się samochodów w tej klasie tego okresu koło Focusa i Alfy 147).
Co do silników to 1.6 Fiata nie jest jakąś wybitną jednostką, dość dużo spala a nie jest zbyt żywiołowa, 1.8 spala podobnie i jest żwawsza ale tu znowu występują znane z Alfy problemy z wariatorem.
U Peugeota 307 z początku produkcji szału nie ma pod względem silnikowym(piszę o beznzynach) ale to solidne i sprawdzone jednostki u których trudno określić typowe problemy.
Ogólnie to Stilo jest dobrą propozycją w tej cenie ale jeśli konkuruje z Golfem IV czy Astrą II i wolałbym go od wyżej wymienionych ale Peugeot 307 jako całokształt jest moim zdaniem lepszy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Wrz 2010, 15:38

Z tych raportów wynika że Stilo nie jest wcale takim wspaniałym samochodem jakim go nie jedna osoba przedstawia na tym forum. Miło by było jak by sie znalazła osoba która miała bezpośrednio do czynienia z tymi samochodami...
shot
Nowicjusz

28 Wrz 2010, 17:09

Ja nie lubię patrzeć na takie raporty,patrzył bym gdybym kupował albo z salonu albo 2,3 letni samochód. Wiadomo ,że w każdym używanym coś trzeba naprawić ,bądź wymienić. Niezawodność-pojęcie dość szerokie. Bo jak stilo jest na końcu za przepalające się żarówki ,bo są zawodne. A 307 jest przed końcem bo raz na jakiś czas walnie coś więszkego i przez co jest rzadziej zawodny,a naprawa jest droższa. Fiat ma tanie części ASO, a zamienniki to jak barszcz z fasolą.

Wyrażam swoje zdanie prosze mnie nie krytykować.
Poczytaj sobie autocentrum tam masz dużo osób które ma te samochody. Popytaj ich.

307- [link do autocentrum.pl wygasł]

Stilo- [link do autocentrum.pl wygasł]
Jenczu
Początkujący