Stłuczka, a nie przepisanie OC

04 Mar 2013, 22:57

Witam, przedstawię sytuację, kupiłem dwa dni temu autko z ważnymi opłatami, nie przepisałem jeszcze oc na siebie, jadąc wymusiłem pierwszeństwo kobitce która próbując mnie ominąć zarysowała sobie bok po czym wjechała delikatnie w drzewo. Nic się nikomu nie stało oczywiście. Ewidentnie moja wina, obyło się bez policji spisaliśmy orzeczenie z tym, że oc jest na innego właściciela tego co mi sprzedawał? To teraz on aby nie poniósł kosztów pewnie pokaże umowę kupna sprzedaży pojazdu, a ja jakie konsekwencje poniosę ? Czy po tej kolizji będę mógł zrezygnować z ubezpieczenia, powiedzmy wyrejestrować auto oddać na złom, nie ponosząc żadnych kosztów ?
desain
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 08 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volvo
Silnik: 1,7 90
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

05 Mar 2013, 11:51

Ubezpieczyciel zapewne się zgłosi tak jak piszesz do poprzedniego właściciela. Chyba, że zgłosił on już sprzedaż w ubezpieczalni, więc ubezpieczyciel wtedy zwróci się od razu do ciebie. Samochód tej pani będzie naprawiony z polisy OC ale już twojej, ponieważ w dniu zakupu polisa przechodzi na ciebie. Zmiana danych na polisie ( aneks ) jest tylko formalnością dla policji - obecnie jeździsz bez OC dla policji, chyba, że masz przy sobie cąły czas umowę KS. Oprócz tego ubezpieczyciel może zarządać od ciebie dopłacenia do składki jakiejś kwoty, która może wyniknąć z różnicy składek. Ale nie musi oczywiście.
Jak chcesz, to możesz oczywiście ayto zezłomować, a potem wyrejestrować i wypowiedzieć umowę OC. Oczywiście w tej kolejności jak napiałem. Zómowanie jest płatne - nie wiem ile dokładnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Mar 2013, 12:45

Dziękuję :) Jest wiele firm w łodzi które zajmują się też skupem, zezłomowaniem i wymawiają za mnie oc więc chyba nie będę musiał płacić za złomowanie
desain
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 08 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volvo
Silnik: 1,7 90
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1989

09 Mar 2013, 17:35

Zgadza się - najlepszym sposobem, to sprzedać samochód właścicielowi złomu :ok:
Wówczas zgłasza się tylko w WK i u ubezpieczyciela sprzedaż samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000