Stłuczka z tirem

17 Lut 2015, 17:03

Cześć, ostatnio miałem lekką stłuczkę nikomu nic się nie stało. Mój samochód jak i tir (co dziwne) doznały lekkich uszkodzeń. Samą sprawę załatwiliśmy bez niczego ( ale nie to jest ważne). Gnębi mnie tylko to w jakim stopniu była to moja wina.

Był spory korek i auta stały ja zjeżdżałem z wiaduktu. Wjechałem połową auta przed tira - gdyż tyle było miejsca. Gdy auta ruszyły tir mnie staranował.
Stałem mniej-więcej tak:
Zdjęcie

Byłbym wdzięczny gdybyście mnie uświadomili czyja była to wina :)

PS: Nie chciałem wzywać policji, gdyż uznałem, że jeżeli kierowca tira powie ze auta jechały a ja się "wcisłem" to będzie ewidentnie moja wina a nie miałem światków gdyż wszyscy odjechali po tym jak usunęli korek.
Raven0093
Nowicjusz

Auto: Ford

17 Lut 2015, 17:26

Teoretycznie można to podpiąć jako wymuszenie z Twojej strony, ponieważ wjeżdżałeś na główny pas z dojazdowego (tak to rozumiem). Oczywiście dobrym zwyczajem jest puścić jadących dojazdowym, a już zwłaszcza, gdy jest korek i można zostawić troszkę miejsca. Pan TIRowiec chciał sobie zarobić widocznie, a jak dla mnie w przypadku przyjazdu policji i tak byłbyś winny.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2015, 17:30

Bardzo dziękuję, tak myślałem ale musiałem się upewnić. do zamknięcia :)
Raven0093
Nowicjusz

17 Lut 2015, 18:44

Raven0093 napisał(a):Bardzo dziękuję, tak myślałem ale musiałem się upewnić. do zamknięcia

Ja tam nie jestem żadnym specjalistą w kodeksie drogowym i napisałem to co wiem z własnego doświadczenia :) Być może ktoś dokładnie wie jak jest z taką sytuacją.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lut 2015, 19:00

Zastanawia mnie po prostu czy można wymusić stojącemu samochodowi. Rozumiem, że z tira mógł mnie nie zobaczyć ale stał w miejscu..
Raven0093
Nowicjusz

17 Lut 2015, 19:10

Raven0093 napisał(a):Zastanawia mnie po prostu czy można wymusić stojącemu samochodowi. Rozumiem, że z tira mógł mnie nie zobaczyć ale stał w miejscu..

A jak się w ogóle tłumaczył? Mówił, że nie zauważył czy co?
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nightvision - technologie high-tech w nowym Touaregu
    Nowy Touareg jest oferowany z licznymi innowacyjnymi urządzeniami, których zadaniem jest pomoc kierowcy w niebezpiecznych sytuacjach. Jako pierwszy model Volkswagena nowy Touareg został wyposażony m.in. w system "Nightvision", ...

17 Lut 2015, 19:47

Tak, twierdził, że mnie nie widział.
Raven0093
Nowicjusz

17 Lut 2015, 21:36

Raven0093 napisał(a):Tak, twierdził, że mnie nie widział.

I nie kłamał najprawdopodobniej - kierowca TIR-a siedzi wysoko to raz, a dwa ty byłeś z jego prawej strony z boku. Nie miał szans cię widzieć. A jak mu nie dowierzałeś, to wystarczyło go poprosić, by pozwolił ci usiąść za kierownicą - napewno by ci pozwolił, by cię przekonać. Wówczas byś się przekonał, co widać z prawej strony i co widać w lusterku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Lut 2015, 21:42

Wierzyłem, dlatego się dogadaliśmy ;) Jak już mówiłem chciałem się dowiedzieć gdyż strasznie mnie to gnębiło. Rozwialiście moje wątpliwości i za to bardzo dziękuję.
Raven0093
Nowicjusz