Strefa czystego transportu a starsze samochody

19 Lut 2023, 13:16

Cześć wszystkim. Mieszkam w Warszawie i planuję zakup pierwszego samochodu. Przyglądam się między innymi do takich starszych samochodów, np 2000 rocznik ponieważ takie starsze auta bez nadmiernej ilości elektroniki i różnych układów wspomagania chyba akurat są dobre do nauki. Przynajmniej jak rozpierdzieli się coś w takim aucie to nie będę wydawał fortuny na naprawę.
Ale tutaj wschodzi w grę ta Strefa Czystego Transportu od 2024 r. I teraz zastanawiam się czy w ogóle się opłaca taki zakup skoro i tak nie będę mógł wjechać do centrum i części dzielnic obok. Pozdrawiam, dziękuję za odpowiedźi
Rabarbarian
Nowicjusz

19 Lut 2023, 13:20

Przynajmniej jak rozpierdzieli się coś w takim aucie to nie będę wydawał fortuny na naprawę.

To teraz odnieś koszty jakiejkolwiek naprawy do wartości auta. Weź pod uwagę, korozję i "problemy" np. z odkręceniem niektórych rzeczy za co mechanik oczywiście doliczy dodatkową kwotę. Już nie mówiąc jak wyeksploatowane są 20+ letnie samochody

BTW sprawdź sobie z ciekawości ceny tych samych części do np. fiata punto z 2000r i do grande punto z 2010.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lut 2023, 13:35

Rabarbarian napisał(a):Przynajmniej jak rozpierdzieli się coś w takim aucie to nie będę wydawał fortuny na naprawę

Po co Ci takie chrupersy jak jest wiele aut 15lat młodszych i prostych jak budowa cepa ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Lut 2023, 14:21

No myślałem że przynajmniej nie będę żałował jak będzie szkoda parkingowa czy coś :roll:
A tak ogólnie, przyglądam się do Seata Leona z 2004 roku, Toyoty Avensis z 2001 roku. Ewentualnie Audi A3 8P
Jeszcze była Mazda 6 na automacie. W opisie jest napisane że jest zabezpieczona przed korozją i posiada no to wszystko faktury ale ja tak naprawdę nie wiem, bo ta walka z rdzą to ciągle wydawanie kasy bez końca.
Rabarbarian
Nowicjusz

19 Lut 2023, 17:30

Czyli szukasz sobie starych strucli, które trzymają cenę z uwagi na zainteresowanie sebiksow (oprócz toyoty) zamiast kupić coś świeższego
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lut 2023, 18:03

Tylko za bardzo nie da się nic kupić świeższego w cenie np tej Toyoty (10 tys zł) albo nawet Leona nie wiem tam 15-16 tys.

Chyba że kogoś rajcuje jakaś Panda 1.1 z 2010 roku to może tak.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne