Strzelanie w Opel Zafira 1.8 16v (2003)

08 Gru 2017, 06:47

Witam, mam w swojej Zafirze taki problem, że podczas dodawania gazu na biegu jałowym po prostu strzela, czasami strzela podczas dodawania gazu, gdy samochód wchodzi w obroty a czasami strzela przy schodzeniu z obrotów. Są to takie strzały w "tłumnik". Teoretycznie przy jeździe ich nie ma, ale na pewno jest to usterka której nie powinno być. Mam nowy sterownik od komputera pokładowego, nową ceweke, nowe świece, nowy czujnik polozenia wału korbowego, ogólnie wydałem już bardzo dużo pieniędzy a nic nie pomaga. Dodam tylko, że wymiana sterownika była potrzebna, gdyż poprzedni miał wygiętą płytkę (ogólnie był uszkodzony) i przez to źle sterował całym silnikiem. Może ktoś miał podobny problem do mojego ? Proszę o pomoc :)
Pablito97
Nowicjusz

Auto: Opel Zafira A

08 Gru 2017, 16:32

Witamy.
Komputer pokładowy ? To brzmi jak sterownik elektroniki w pojeździe a nie sterownik silnika.
Biorąc pod uwagę, że tak wiele elementów zostało już wymienionych należy skontrolować jeszcze ciśnienie sprężania. Nie wymaga to zbyt wielkiego nakładu pracy a może wiele wyjaśnić. Następnie warto sprawdzić ustawienie rozrządu.
Zapraszamy
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

09 Gru 2017, 13:37

Tak, sterownik taki Zdjęcie

Rozrząd też był już sprawdzany i wszystko Ok było,
nagram filmik jak wygląda to strzelanie i wrzucę
Pablito97
Nowicjusz

09 Gru 2017, 13:56

A nawet mam filmik bo kiedyś nagrywałem, ogólnie miałem wcześniej też problem, że ciężko palił (na filmiku widać) ale po wymianie tego sterownika teraz jest już wszystko dobrze, ale to strzelanie jest nadal

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pablito97
Nowicjusz

10 Gru 2017, 12:50

Myślę, że trzeba podłączć interfejs i sprawdzić mapę wtrysków, kąt zapłonu, pracę sondy, czujników itd itd. Strzelanie w tłumik, to zazwyczaj objaw złego kąta wyprzedzenia zapłonu. Najcześciej zdarza się w motorach. Wykręć świece i zobacz jak wyglądają - jaki mają kolor i czy nie ma nagaru na nich.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2017, 06:02

Była sprawdzana wczoraj na komputerze i 0 błędów
Pablito97
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...
    Toyota 222D – sekretna broń Toyoty w WRC
    W 1984 roku Toyota wygrała Rajd Safari Celicą Twincam Turbo. Po zachęcających wynikach fabrycznego zespołu w kilku ostatnich sezonach, Toyota zainwestowała ogromne nakłady czasu, pieniędzy i wysiłku, aby pokazać się z jak ...