Studentka oraz przyszla mama szuka samochodu.

02 Mar 2013, 23:56

Witam. Do tej pory jezdzilam stara fiesta , ktora nie dawala rady jechac pod gorke :mrgreen: , strasznie malo mocy takze teraz chce cos duzo mocniejszego. Ostatnie 2 tygodnie jezdzilam astra 2 w kombi z silnikiem 1.8. Jezdzilo mi sie bardzo dobrze :) zdziwilam sie ze nawet parkowalo mi sie lepiej niz fiesta, tak wiec szukam cos podobnego, do 10000zl, rozwazam taka sama astre jaka jezdzilam.
Po jakims czasie mam zamiar zalozyc instalacje gazowa bo badz co badz jestem studentka;) podobaja mi sie kombi a wiecej bagaznika zawsze sie przyda rodzinie, wozek na pewno sie zmiesci razem z zakupami :) nie boje sie jezdzic duzymi samochodami, po zdaniu prawa jazdy przez 3 miesiace jezdzilam vanem i nie mialam problemow.

Podsumowujac, auto do 10tysiecy, silnik podobny do tej astry co mialam okazje jezdzic, zeby nadawal sie do gazu, malo awaryjny ,albo chociaz zeby czesci byly w przystepnej cenie, kombi bo na pewno sie przyda wiekszy samochod w rodzinie, oraz jakis minimum komfortu, el. szyby, lusterka wiecej nie wymagam chociaz na klimatyzacje sie nie obraze :mrgreen:
Zakup planuje na przelomie kwietnia i maja, zeby miec czas na zebranie informacji, dokladne przeanalizowanie oraz poszukiwania, pieniadze i tak dopiero pieniadze bede miec za miesiac.
Jakies propozycje ? ;)
Aisiaaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Vw Polo
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1991

03 Mar 2013, 10:29

Dobrze kombinujesz :) kombi się sprawdzi lub coś w stylu Toyoty Corolli Verso. Za ta kase jednak Astra II bedzie łatwiejsza do namierzenia i w lepszym stanie.
Silniki Opla bez problemu znoszą gaz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2013, 13:34

Tylko mąż mowi, że ople lubia rdzewieć ale u nas to nie problem bo mamy w rodzinie blacharza-lakiernika.

A Opel Vectra kombi ? wydaje sie ciutke wieksze i jest takie wizualnie bardziej agresywne, takie mam odczucia. Pomyslalam o vectrze zeby miec szerszy wybór, bo z tego co widze to takich asterek jest mało w moich okolicach.
Lub volvo v40 (ladne jest :mrgreen: )
Aisiaaa
Nowicjusz

04 Mar 2013, 00:12

Jeśli Vectre to szukac z rocznika po 1999 bo wtedy blacy zostały wzmocnione i nie rdzewieja tak bardzo, silniki benzynowe są okej i dobrze znoszą gaz.

Co do Volvo to ma bardzo dobre blachy ale o silnikach sie nie wypowiem bo nie wiem jak znoszą gaz oraz jaka jest ich awaryjnosc, za to wiem że ceny części są troche wieksze niz w przypadku opla.

Astra też jest okej, silniki te same co w vectrze, tanie czesci, blacha niby ocynk ale coś ja ta rdza jednak łapie, blachy podobnie jak w Vectrze. Wg mnie to fotele i kanapy są niewygodne, twarde, chyba że akurat ta Astra ktora ja mialem przyjemnosc jezdzic byla tak wygnieciona, ale watpie żeby tylna kanapa byla tak samo wygnieciona jak fotel kierowcy.
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2013, 07:40

Czy napewno? Oplowskie 1.6 lubią wcinać olej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2013, 11:22

Ale ja chce 1.8 w Oplu :naughty: 1.8 juz nie chleje oleju ?
Aisiaaa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...

04 Mar 2013, 17:44

wszystkie 16V lubią olej nic nie zrobisz na to, taka uroda tych silników
ChiquiTTa
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
Prawo jazdy: 09 08 2011
Auto: Nie mam

04 Mar 2013, 18:27

Ważne zeby się nie sypał. VW mojej żonki ma silnik 2.0 8v i pił olej na potęgę. Zalany był Castrol. Zmieniłem przy wymianie na Mobil 1 półsyntetyczny i problem rozwiązał się sam.
Wyczytałem zresztą, później ze Castrol to niezły szit.
U mnie w widlaku nic nie ubywa oliwy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

04 Mar 2013, 22:31

Właśnie, ważne żeby się nie sypał. Więc chyba zdecyduje sie na któregoś opla, bo na temat Volvo i ich silników nikt sie nie wypowiada ; /
Aisiaaa
Nowicjusz

05 Mar 2013, 08:23

Skąd jesteś? Mój pracodawca ma do sprzedania Volvo V40 w dieslu,2000rok,przebieg 352tys.km (oryginalny),serwisowany,full opcja (skóra,klima,telefon itd),technicznie rewelacja,chce za niego 6000zł (bez negocjacji),cena okazyjna bo chce szybko sprzedać bo cały czas jest w rozjazdach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2013, 10:20

Nie chce diesla. Jestem w Lubelskiego
Aisiaaa
Nowicjusz

05 Mar 2013, 21:39

W kwestii korozji w Oplach to w wielu przypadkach niestety prawda.. Trzeba bardzo uważać podczas zakupu,dokładnie sprawdzić progi,bo potem trzeba będzie robić je od nowa. Astra II w wersji kombi to dobry wybór,plus z instalacją gazową będzie to w miarę ekonomiczny samochód.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6

07 Mar 2013, 18:29

A moze wie ktos dlaczego ceny astry i vectry sa tak zroznicowne? za astre trzeba wiecej zaplacic o jakies 2-3 tysiace. A vectra podobno jest bardziej komforowa niz astra. I z mila checia bbym sie cos dowiedziala na temat vovlo v40 bo wizualnie najbardziej mi sie podoba :)
Aisiaaa
Nowicjusz

07 Mar 2013, 18:40

Vectra to segment D (klasa średnia), a Astra to kompakt z niższego segmentu C.

Astra jest droższa od Vectry z dwóch prostych powodów: jest tańsza w utrzymaniu i model jest nowszy (produkowana od 1998, zaś VB od 1995). Jak jest z awaryjnością, nie wiem. Na pewno Vectra ma słabszą blachę, ale jest przestronniejsza i wygodniejsza. Swoją drogą, Omega (segment E, limuzyna, wyższa od Astry o dwa segmenty, od Vectry o jeden) właściwie zrównała się cenowo z wspomnianą Viki, więc po nastu latach nie ma już co patrzeć na to, w jakim segmencie jest dany samochód. Zależy, czego się oczekuje.

Z kolei, Volvo V40 nie cieszy się dobrymi opiniami. Nie bez przyczyny można kupić niezły rocznik za stosunkowo dobrą cenę. Polecam ten artykuł: http://www.auto-swiat.pl/1-uzywane-volv ... zy-naprawy
PanMaciej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega B
Silnik: 2.0 16V
Rok produkcji: 1994

25 Mar 2013, 13:29

Kupno samochodu zbliza sie wielkimi krokami i jeszcze niezdecydowałam co kupic.

Zauważyłam że mazdy 626 są tansze od Astry, a rocznikowo podobne.
Mazda 626 kombi jest dobrym samochodem ? Konkretnie chodzi o silnik 2.0 115KM lub 2.0 136KM.
Ceny na znanym portalu aukcyjnym to 6-9 tysiecy w okolicach lubelskiego i jest wiekszy wybór np w porownaniu do astr w kombi
I jak z gazem ? jak te silniki to znoszą? ponoc japonce nie lubia gazu ale to chyba tylko stereotyp.
Aisiaaa
Nowicjusz