Stukająca kierownica

10 Sty 2019, 14:25

Witam, mam Clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2
Mam problem z układem kierowniczym, otóż słuchać stuki na kierownicy, które nie zawsze występują. Zazwyczaj podczas większych skrętów kierownicą, np. na rondzie gdy z dużego skrętu zaczynam prostować kierownice stuka, dźwięk roznosi się po całej kierownicy i czuć go w dłoniach w chwili stuknięcia.
Filmik (stuki słychać w 1s, 5s, 9s, 12s):

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Co to może być?

Zauważyłem też, że kierownica jakby działała o wiele luźniej przy wyproście i zakresie ruchu 1 cm w lewo <- i 1 cm w prawo ->, dopiero jakby od centymetra w daną stronę czuć opór.
Wspomaganie mam prawdopodobnie elektryczne, nie mam zbiornika do płynu.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Sty 2019, 15:08

lukeboss napisał(a): że kierownica jakby działała o wiele luźniej przy wyproście i zakresie ruchu 1 cm w lewo <- i 1 cm w prawo ->
Myśle ale 100% pewności to nie mam ze przyczyna tkwi w luzie na krzyzaku który łączy przekladnię kier. z wałkiem kierowniczym.Jezeli masz kanał najazdowy/nie podnośnik/trzeba tam wjechać i kukac.Musza byc dwie osoby a mianowicie:jeden kreci lekko kireą a drugi w kanale kuka.Mozna to dostrzec wzrokowo lub wkładając rekę i palcami dotykac.Jest jeszcze jedno ale a mianowicie:nie pamietam dokladnie umiejscowienia tego krzyzaka.Nie wiem juz czy on jest widoczny na zewnątrz i znajduje się na nim oslona gumowa czy tez w środku samochodu między pedalami sprzegla i hamulca...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Sty 2019, 09:49

W sumie z perspektywy forum ciężko cokolwiek doradzić, więc zgadzam się z Przedmówcą- jeżeli masz kanał to wjedź i stosuj się do powyższych zaleceń, po czym daj znać czy pomogło, ewentualnie nie pozostaje nic innego jak oddać auto do mechanika.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...