Stukanie (odgłos plastiku) w okolicy tylnego koła

16 Lip 2018, 10:48

Hej,

mam dosyć specyficzny problem. Zacząłem słyszeć specyficzne stukanie w okolicy tylnego lewego koła, które pojawia się tylko na nierównościach czy chociażby trochę chropowatej powierzchni.

Jest to odgłos znany mi z autokarów tych starszych, gdzie stuka w taki wyrazisty specyficzny sposób. Brzmi to trochę jakby plastik, albo drgania przechodzące przez szybę (luzy). Może mi się wydaję nie wiem.

Pasażer z tyłu stwierdził, że na nierównościach czuć drgania i faktycznie zauważyłem coś podobnego, że aż telefon potrafi drżeć będąc położonym na półeczkę.

Poprosiłem osobę by usiadła na tym kole, a ja kucnąłem obok niego na postoju i mam wrażenie, a przynajmniej słyszę przy "skakaniu w aucie", że lewa strona w stosunku do prawej ma lekkie puknięcia (stuki).

Trochę mnie martwi to, że powinienem wyspawać gniazda, w których osadzane są tylne sprężyny, ale ostatnio budżet nie pozwolił, bo zrobienie całego zawieszenia kosztowało ponad 2 tys.

Czy byłby ktoś w stanie powiedzieć mi co to może być i jakie są powiedzmy widełki cenowe? Czy uda się to zamknąć w 400-450 zł? Auto dodam to jest Astra G 1.6 16V.

Pytanie też czy podnosząc auto i zrzucając koło byłbym w stanie coś zobaczyć i ocenić?
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

16 Lip 2018, 11:37

Przy tylnych amortyzatorach masz odboje i osłony. Przyjrzyj się czy to czasem nie ich sprawka.

Amortyzator jest suchy nie widać na nim wycieków?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...