16 Lip 2018, 10:48
Hej,
mam dosyć specyficzny problem. Zacząłem słyszeć specyficzne stukanie w okolicy tylnego lewego koła, które pojawia się tylko na nierównościach czy chociażby trochę chropowatej powierzchni.
Jest to odgłos znany mi z autokarów tych starszych, gdzie stuka w taki wyrazisty specyficzny sposób. Brzmi to trochę jakby plastik, albo drgania przechodzące przez szybę (luzy). Może mi się wydaję nie wiem.
Pasażer z tyłu stwierdził, że na nierównościach czuć drgania i faktycznie zauważyłem coś podobnego, że aż telefon potrafi drżeć będąc położonym na półeczkę.
Poprosiłem osobę by usiadła na tym kole, a ja kucnąłem obok niego na postoju i mam wrażenie, a przynajmniej słyszę przy "skakaniu w aucie", że lewa strona w stosunku do prawej ma lekkie puknięcia (stuki).
Trochę mnie martwi to, że powinienem wyspawać gniazda, w których osadzane są tylne sprężyny, ale ostatnio budżet nie pozwolił, bo zrobienie całego zawieszenia kosztowało ponad 2 tys.
Czy byłby ktoś w stanie powiedzieć mi co to może być i jakie są powiedzmy widełki cenowe? Czy uda się to zamknąć w 400-450 zł? Auto dodam to jest Astra G 1.6 16V.
Pytanie też czy podnosząc auto i zrzucając koło byłbym w stanie coś zobaczyć i ocenić?