Stukanie w silniku benzynowym na biegu jałowym

20 Lis 2023, 18:36

witam, mam problem z silnikiem benzynowym, słychać stukanie w silniku jedynie lekko na jałowym i trochę bardziej przy dodawaniu gazu, cały rozrząd na łańcuchu był wymieniany, byłem u mechanika i stwierdził ze to pewnie prowadnica zaworowa albo stworzeń tłoka i trzeba ściągać głowice, czy luz na sworzniu albo prowadnicy nie powinno być tez słychać przy hamowaniu silnikiem gdzie nie daje wg gazu? przecież tłok też chodzi góra/dół a wtedy nic nie słychać, nawet jak jade i wciskam gaz to stuka i jak puszcze i znowu dodam to czasem znowu nie stuka, mechanikiem nie jestem ale taka diagnoza średnio mi pasuje, wiec proszę o pomoc czy ktoś się z czymś takim spotkał?
dodgecaliber1
Nowicjusz

20 Lis 2023, 19:30

Napisz co to za silnik i czy jesteś pewien, że ten odgłos dochodzi z samego silnika anie jego osprzętu?

dodgecaliber1 napisał(a):cały rozrząd na łańcuchu był wymieniany
Przed jego wymianą też stukało?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lis 2023, 20:33

to jest 1.8 VVT 16V 150KM, no właśnie kupiłem nawet stetoskop żeby sobie posłuchać ale chyba nie mam wprawy za bardzo i nic i nie dał, mechanik mówił ze jak sprawdzał ciśnienie i odkręcił świece to przy kręceniu niby było słychać z 3 cylindra, i właśnie nie chce mi się w to wierzyć bo czasem stuka czasem nie a na hamowaniu silnikiem wg nie słychać
dodgecaliber1
Nowicjusz

20 Lis 2023, 22:05

dodgecaliber1 napisał(a): czy luz na sworzniu albo prowadnicy nie powinno być tez słychać przy hamowaniu silnikiem gdzie nie daje wg gazu?
Trzeba poznać procesy zachodzące w silniku . Przełożyć na słyszalne niepożądane odgłosy. Diagnoza na słuch jest zrozumiała jedynie dla osób z naprawdę bardzo dużym doświadczeniem / praktyką zawodową . Hamowanie silnikiem to odcięcie podawania paliwa na cylindry tym samym brak zapłonu .Tutaj to inne obciążenia układu tłok / korbowód . Wtedy może być nic nie słychać . Natomiast dodanie gazu to zapłon , wybuch z cylindrach , wzrost gwałtowny ciśnienia i wychodzą wtedy stuki spowodowane nadmiernym zużyciem czy uszkodzeniem . To tak po chłopsku wytłumaczone ...... więc ...... ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2023, 00:43

Nie zwróciłem właśnie uwagi bo to byl już prawie rok temu wymieniany