Stukanie w silniku ? popychacze ? panewki ? GOLF III 1.4 60

21 Paź 2011, 21:58

Witam, od dłuższego już czasu mam problem z popychaczami jednak nie jestem pewien czy to jest to ( tak powiedziano mi w wakacje na stacji kontroli pojazdów).
Jednak teraz będąc u mechanika innego ten stwierdził że na pewno jest to panewka !
Przestraszyłem się wizji kosztów remontu.
Dodam jeszcze że na pewno z tym cykaniem przejeździłem już ponad 2 tysiące kilometrów.

Poziom oleju jest ok, przy wymianie miałem wlanego CASTROL GTX 3 15w40
Później na dolewkę dorzuciłem jakiegoś taniego z lotosu.
Dodam że przed dolaniem tego oleju z Lotosu stukało tak samo jak i po.

a co do spalania oleju to w sumie dolałem jakiś litr na 6-7 tys po wymianie kilometrów, to znaczy kontrolka jeszcze mi się nie paliła, dolałem tak jak mowiłem przed dłuższą podróżą.

Nie wiem czy to duże spalanie oleju i czy to może wskazywać na panewke właśnie

Wczoraj wlałem do silnika nawet Auto Doktora co jakby trochę uciszyło zjawisko pukania jednak nie znacznie.

Dodaje 2 filmy wideo kręcone właśnie przed chwilką na zimnym silniku- jakośc do bani ale dźwięk jako tako słychać.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak można sprawdzić czy to popychacze czy panewki ? Jak mogę zdiagnozować problem ?
oldsoul
Początkujący

Miejscowość: Tuchola

22 Paź 2011, 06:09

Mnie to wygląda na panewkę,charakterystyczny warkot,nie jeździj :!: Obróci się,zje kompozyt wału(zatrze) i nawet do szlifu nie będzie się nadawał,tylko do wyrzucenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Paź 2011, 20:07

Sprawdź manometrem jakie jest ciśnienie oleju.Może poleciała tulejka sworznia tłokowego.Spróbuj dokładnie posłuchać skąd dochodzi dźwięk z dołu czy z góry silnika najlepiej stetoskopem.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

24 Paź 2011, 08:10

jak dla mnie to tulejki na tlokach padly..jakby by to byla panewka to by rechotal i warczal silnik..
u mnie to samo jest myslalem ze to popychacze zmienilem a dalej to samo ..jezdze tak juz 2rok na 10w.40 i no problem ..zastuka metalicznie na zimnym potem spokoj ,ale jak sie zagrzeje to na wyższych obrotach tez slychac trochu :)
popychacze jak sa padniete to powinno przy dodaniu gazu stukanie ustępować jest tak u Ciebie ?

dla pewnosci sprawdz cisnienie oleju..

powodzenia
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

25 Paź 2011, 13:55

Jakby to były panewki to by ci wyskakiwala kontrolka od oleju na desce takze kolega wyzej ma racje.
kordyll94
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Fiat Seicento 0.9

01 Lis 2011, 17:15

Wymieniłem popychacze i ten dźwięk jednak został mimo że popychacze też juz się kończyły. Wymieniłem przy okazji uszczelniacze zaworowe. Jak mogę sprawdzić czy te tulejki sworznia na tłokach padły ? Czego powinienem się spodziewać ?
oldsoul
Początkujący

Miejscowość: Tuchola
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...

01 Lis 2011, 18:10

Gdy kupiłem 190-tkę,po ok.5000 km pojawił się podobny dźwięk ,ale ciśnienie oleju było na maksa calutki czas,do czasu, tuż przed przekręceniem się panewki ciśnienie oleju zaczęło pulsować i spadło o połowę(byłem w trasie),pojawił się metaliczny zgrzyt i koniec z jazdy,tutaj też tak może się stać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)