Stukanie z tułu prz ruszaniu

06 Lut 2016, 07:41

Witam! Dostałem w "spadku" Fiata Uno 1.0 i.e 1999, wiec od razu mówie że auto mam od niedawna, i jeszcze nie znam jego budowy. Problem dotyczy tego, że przy ruszaniu z postoju, słyszę dziwne stukanie z tyłu i jakby "napinanie linki hamulcowej", przekłada się to na słabe ruszanie, muszę więcej dodawać gazu, i w przypadku postoju, na minimalnym wzniesieniu on stoi w miejscu, nie toczy się ani w przód ani w tył (ostatnio miałem nawet problem z pchnięciem go). Podejrzewam że w jakimś momencie blokują się szczęki na bębnach, lub hamulec ręczny jest za mocno naciągnięty i łapie (mimo tego że jest opuszczony, i nie wyświetla kontrolka ). To jeden objaw, a drugi, że przez to mam ogromne spalanie. Spalił mi przy jeździe po mieście w nocy (bez korków) około 10-12 benzyny przy 70km, i grzeje się silnik. Jak uważacie, czy to wina ręcznego, bębnów, szczęk czy może coś z płynem hamulcowym, albo jest stary, lub zapowietrzony? Dziękuje z góry za pomoc

PS. Jestem mało zaawansowanym kierowcą, nie grzebie w aucie, więc bądźcie wyrozumiali :P
lu88kee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1988
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Uno
Silnik: 1.0 i.e.
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Lut 2016, 09:58

lu88kee napisał(a):PS. Jestem mało zaawansowanym kierowcą, nie grzebie w aucie, więc bądźcie wyrozumiali

Oddaj w takim razie auto do mechanika - on napewno znajdzie powód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2016, 10:06

fajna uwaga :P chodź nie pomocna :P wolałbym mniej wiecej znać przyczynę, zanim pójde do mechanika, albo ktoś pomoże w naprawie. Nie znając przyczyny może mi "wymyśleć" kilka rzeczy do naprawy po drodze jak to bywa :D także jak ktoś ma coś innego do dodania to z góry dziękuje
lu88kee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1988
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Uno
Silnik: 1.0 i.e.
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Lut 2016, 10:20

Napewno jest to problem z hamulcami - mechanik musi zdjąć koło, rozebrać hamulce i sprqawdzić co jest przyczyną - czy np. zapieczony tłoczek, czy prowadnice klocków, czy zbyt naciągnięta linka itd itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2016, 10:38

Za mocno wkręcone śruby od kół, lub ktoś założył dłuższe.
Wykręć śruby i sprawdź czy mają ślady otarcia o pionowe ramię, do którego jest zamocowana linka.
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...
    5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...