Stuki podczas ruszania

28 Wrz 2020, 08:10

Cześć, dziś rano zaobserwowałem dziwne stuki podczas ruszania autem. Dokładnie dzieje się to wtedy gdy dodam odpowiednia ilość gazu i puszczę sprzęgło. Brzmi to trochę tak jakbym chodził po śniegu, zauważyłem ten objaw tylko wtedy gdy mam wrzucony 1 bieg lub R ewentualnie gdy zapięta jest 2 i wyciąga mi auto z mniejszych obrotów. Dodatkowo pojawił mi się dziś pierwszy raz w życiu stuk przy odpalaniu auta z wciśniętym sprzęgłem, nie na zimno tylko po zatrzymaniu się przy sklepie po 4km.
Auto Vectra c 2.0T benzyna z gazem, sprawdzałem czy może instalacja gazowa ma coś z tym wspólnego ale niestety czy stety na benzynie dzieje się tak samo.
Ununnil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 2017
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011

28 Wrz 2020, 11:33

Sprawdź czy jak dodajesz gazu na wolnych obrotach to słychać w silniku jakieś niepokojące stuki.

Zobacz też jak ruszasz na przemian do przodu i do tyłu czy wtedy stuk występuje w obie strony podczas puszczania sprzęgła. Jeżeli tak to problemem może być luz na przegubie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Wrz 2020, 11:45

Na luzie nie ma stuków, ruszałem naprzemiennie i cicho ale było słychać ten dźwięk :(
Ununnil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 2017
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
    Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...