REKLAMA
Renault Clio 2004, 1.2 16v
Witam mam pewien problem od ok tygodnia. A więc ok 3 tyś kilometrów temu miałem wymieniane całe sprzęgło bo stare po prostu padło. Wszystko było ok do tego momentu. Sprzęgło bierze i odsprzęgla płynnie, żadnego szarpania przy zmianie biegów nic.. ale.
Gdy wciskam sprzęgło do końca nagle z okolic skrzyni biegów/sprzęgła dochodzą takie rytmiczne stuki , "tik, tik,tik" takie szybkie.
Zauwazyłem to na postoju gdy wrzucałem bieg na luz, stuki znikają gdy nawet trochę puszczę sprzęgło, podczas jazdy tego nie słychać. Zawsze zauważam to na postoju.
Czasami jest tak że jak docisne sprzęgło do końca to jest tylko jeden stuk, gdy zrobię to ponownie to znów pojedyncze puk, a czasami cała "orkestra" stuków czyli takie rownomierne stukanie.
Pytanie czy gość mi zj*** sprzęgło? Wróciłem z tym do niego, to mi geniusz wkręcił że mało oleju w skrzyni biegów, dolał i żadnych zmian, od początku wiedziałem że to nie to.
Na internecie czytałem że to jakieś łożyska czy coś, za wiele na autach się nie znam takze każda porada mile widziana.
Pozdro