Subaru Forester - jakie opinie?

04 Maj 2010, 08:38

Witam, czy ktoś mógłby coś napisać o Subaru Foresterze?
Zastanawiamy się nad kupnem nowego z 2-litrowym silnikiem w wersji XA.
Co prawda auto może nie jest piękne, aczkolwiek ma coś w sobie. Wiele słyszeliśmy o jego świetnych właściwościach jezdnych, ale niestety jestem w tym temacie zielony... co sądzicie o tym aucie? czy prawdą jest, że pali niemiłosiernie dużo?
Auto dodatkowo dobrze prezentuje się cenowo - powyższa wersja to koszt ca.97tyś. zł - mniej niż np. RAV4 4x4 (subaru ma dododatkowo lepsze wyposażenie).
Proszę o wasze opinie :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez szukam_porady, 04 Maj 2010, 21:51, edytowano w sumie 1 raz
szukam_porady
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

07 Lip 2010, 13:01

Nie jestem stałym użytkownikiem, ale miałem okazję raz się przejechać od kumpla i powiem szczerze, z tego auta trudno wysiąść. Dokładnie chodzi o właściwości jezdne, przy ostrym szaleństwie nie było najmniejszego wejścia w poślizg. Byłem długo pod wrażeniem, praktycznie nie ma opcji na to by kółka zakręciły się w miejscu przy starcie.
Brak
Rydz79
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Lip 2010, 23:49

Uważaj tylko na diesla. Silnik jest jak najbardziej okej, tylko sprzęgło nie jest przystosowane do tego silnika.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

22 Lip 2010, 00:42

Moim zdaniem bardzo dobry wybór. Miałem okazję sporo pojeździć takim Forkiem. Faktycznie auto świetnie się trzyma drogi na asfalcie. Co do jego urody, cóż, to kwestia gustu, jednym się nie bardzo podoba, innym z kolei się podoba. Poza asfaltem też dobrze daje radę, zdaje się, że to jedyna wersja z reduktorem, a on się przydaje. Ze spalaniem to mit, on nie pali więcej niż inne tego typu auta. Dużo zależy od stylu jazdy, przy normalnej jeździe on dużo nie pali, fakt że dobre trzymanie drogi prowokuje do bardzo dynamicznej jazdy, a wtedy coś za coś, każde auto musi spalić więcej. Ale też nie są to wartości szokujące. Ten mit to prawdopodobnie wziął się też z opinii o wersji turbo, ale też ona ma silnik taki jak w imprezie WRX. Normalna rakieta jak na SUV-a. Na dodatek to bardzo bezpieczne auto, ma na przykład jako jedyne w standardzie ISR – system w przypadku kraksy wzywający natychmiastowo pogotowie na miejsce wypadku. A jeżeli do tego kosztuje tak jak piszesz.
maniekw
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...