Sugestie odnośnie wyboru nawigacji

01 Mar 2017, 13:24

Szanowni Forumowicze :)
właśnie przymierzam się do zakupu nawigacji do samochodu Kia Carnival (taki spory van). Do tej pory używałem Garminów, ale może warto zmienić firmę.
Od razu dodam, że nie jestem kierowcą przemierzającym codziennie setki kilometrów, dlatego też nie planuję zakupu np. Garmina DriveAssist 51 za ok. 1500 zł. Szukam czegoś do 400 zł. Nie zależy mi również na wodotryskach, np. filmy, gry czy inne pierdolety. To ma być nawigacja i ewentualnie może być bluetooth do podłączenia telefonu. Nie potrzebujęteż żadnych kamer.
Co do samej nawigacji, to nie może być mała - min. 5'' lepiej nawet 7''. Oczywiście takie dodatki jak asystent pasa ruchu, widok 3D, wybór profilu: samochód osobowy, rower, pieszy, a także komunikaty o prędkościach, fotoradarach, korkach, robotach drogowych, wypadkach (to się zwie jakoś TMC lub coś podobnego).
Co do map, to nie mam preferencji, byleby były aktualne. Kraje: Polska, Niemcy, Czechy z możliwością doinstalowania innych krajów europejskich (Słowacja, Węgry, Austria).
Jeśli się okaże, że za 400 zł nie znajdę nic, co obejmuje wszystkie moje oczekiwania, to proszę o podanie ceny.
Czy te komunikaty TMC to są tak naprawdę przydatne? Słyszałem, że we wszystkich krajach system działa, jak jest w Polsce? Może są jakieś inne sposoby / mapy, które podsyłają na bieżąco informacje o wypadkach, korkach, robotach drogowych etc.
Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne odpowiedzi w temacie.
Pozdrawiam,
Jacek
kecajs
Obserwowany

Auto: Kia Carnival II

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FJ Cruiser w stylu retro
    Wśród fanów aut terenowych jest grupa, która jednocześnie darzy sentymentem klasyki gatunku i ceni komfort nowoczesnej motoryzacji. Do tych kierowców adresowane są modele w stylu retro, takie jak ...