SUV bezawaryjny, oszczędny, diesel, manual do 75k

29 Kwi 2023, 16:42

Witam
Prosiłbym o pomoc w kupnie, wyborze samochodu
Interesuje mnie model który posiada:

diesel raczej do 2l (dynamiczny, oszczędny 5-8l)

napęd 4x4 dołączany

dobrze się prowadzący (bardziej preferuje twardszy niz przechylanie się i nurkowanie)

dobre wyciszenie wnętrza

manualna skrzynia biegów

siedzenia nie skórzane

bezawaryjny, nierdzewiejący (rozrząd na łańcuszku bezawaryjny)

świeży rocznik powyżej 2014 (jednak zdaje sobie sprawe ze moze byc starszy) niski przebieg.
Nie toleruje automatów, dodatkowo chce aby auto posiadało klimatyzację, klimatronik, ew. podgrzewanie foteli, ale wolałbym aby były nie skórzane ostatecznie pół skóry (w bmw ciężko o nie skórzane), aby żarówki dało się zmienić łatwo bez zbędnego filozofowania bez zdejmowania lampy etc. czytałem sporo ale mam mętlik, każda wrona chwali swoje gniazdo, a artykuły pisane są przez dziennikarzy i w kazdym pisze cos innego. W sumie dochodze do wniosku ze każde auto ma jakies minusy i to spore

moge przeznaczyć na ten cel do 75tys zł (jeśli mniej tym lepiej :) )
bmw x3 od 25tys nissany ok 75 nawet wiec szeroki rozstaw cenowy ale nie musze koniecznie przeznaczac pelnej kwoty

auta które mi się podobają interesują od najbardziej:

bmw x3 e83 2.0D 150km (tutaj mam pytanie jak dziala xdrive i czy jest awaryjny i czy on napedza 40:60 koła czy tylko tylne a przód jest dołączany w razie potrzeby? bo w jednym miejscu piszą tak a w innym tak, oraz rozrząd ponoc jest na łańcuszku od strony kabiny i sie psuje?

bmw x3 f25 2.0D 160 i 190km ponoc bardzo drogi i awaryjny

ford kuga I

ford kuga II

nissan quaszkai II (ponoc rdzewieje, zawieszenie nieudane i miękkie i uklad kierowniczy nie bezpośredni)

W sumie licze na pomoc, czy lepiej samemu przeejchać się ww. autami aby mieć jakies porównanie?

pozdrawiam serdecznie
turbopop
Nowicjusz

02 Maj 2023, 15:36

odswiezam temat
turbopop
Nowicjusz

02 Maj 2023, 17:35

Na bmw musisz trafic na prawdziwy stan i przebieg niski bo silniki same w sobie twarde ale trapią je usterki osprzętu, to rozrząd to akumulator to koło pasowe itd. Musiałbyś się przymierzyć bo mi osobiście nie pasuje ani e83 ani f25 chodź f25 o niebo lepiej od e83. Napewno audi q5 bym Ci bardziej podeszło i nawet mechanicznie lepiej wychodzi.
Qashqai zwykle auto ani źle ani dobre jedne z lepszych crossoverów w swojej klasie moim zdaniem, też nie ma cudow z wiecznym spokojem, zawias głośny, jakość wykonania tają se, uklad wtryskowy brz fajerwerkow jezeli chodzi o trwałość.
Fordem kuga będzie się przyjemniej jeździło niż Qashqaiem ale układ wtryskowy też ta sama bajka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Maj 2023, 10:26

Mój znajomy ma Forda Kuga II i sobie chwali :)
KacperT4
Początkujący

06 Maj 2023, 19:11

A czy w fordzie kuga 2 sprzeglo haldex szybko się przegrzewa i wyłącza? Czytałem że już po 1min jazdy po błocie a w e83 również jest tak samo i mi się naled wyłączy?
Czy kuga 2 i e83 przejada po piachu takim jak na plaży? Powiedzmy 50m czy do tego się nie nadają?
Piach, błoto i tereny leśne o takim terenie mowa
turbopop
Nowicjusz

06 Maj 2023, 19:20

turbopop napisał(a):Czytałem że już po 1min jazdy po błocie a w e83 również jest tak samo

Gdzie Ty te głupoty wyczytujesz, chyba że źle interpretujesz, jazda po piachu a rycie w nim to 2 różne rzeczy. :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
    Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...

07 Maj 2023, 11:02

Kuga 2 I e83 mają blokade 4x4 tak jak qashqai czy rav4?
turbopop
Nowicjusz

07 Maj 2023, 11:06

turbopop napisał(a):A czy w fordzie kuga 2 sprzeglo haldex szybko się przegrzewa i wyłącza? Czytałem że już po 1min jazdy po błocie a w e83 również jest tak samo i mi się naled wyłączy?
Czy kuga 2 i e83 przejada po piachu takim jak na plaży? Powiedzmy 50m czy do tego się nie nadają?
Piach, błoto i tereny leśne o takim terenie mowa

wiesz te auta to się nie nadają do jazdy w terenie, co najwyżej do wyjechania z małej zspy na drodze w zimie.
Chcesz po terenie jeździć to inne samochody są do tego celu, coś z prawdziwym napędem na 4 koła i reduktorem

turbopop napisał(a):Kuga 2 I e83 mają blokade 4x4 tak jak qashqai czy rav4?

żadnych blokad te auta nie mają, chcesz terenówkę to kup jakiegoś starego nissana partola poprzerabianego a nie qashqaja II :lol:

W ogóle to co ty wypisujesz że chcesz oszczędne, ciche, a nagle ma być do jazdy w błocie i piachu...chłopie ty chyba sam nie wiesz czego chcesz :lol:
toyman40
Stały forumowicz

07 Maj 2023, 18:57

czy ma blokadę tak jak rav 4 oraz qashqaja I i II mają opcje lock 4x4

nie chce terenówki na ramie, biore pod uwagę q5 8r 2.0TDI, kuge II 2,0 i bmw x3 e83 2.0D 150KM

Ma się poprostu nadawać na dojazd na działkę. Prowadzi tam jakis kilometr przez las, teren jest dosyć nierówny, sporo piachu, błota, wody tak zeby zderzaka nie urwać i się nie zakopać w tym piachu, błocie.
turbopop
Nowicjusz

07 Maj 2023, 19:36

Żadne auto poza terenówkami nie ma żadnych blokad, do jazdy po piachu/błocie/lesie nie jest Ci to nawet potrzebne, blokada jest potrzebna dopiero w ciężkich warunkach.
W warunkach które przedstawiasz każde auto da radę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2023, 09:10

I po piachu takim jak na plaży pojedzie beż blokad?

To po co i do czego są funkcje lock 4x4 np w autach co wymieniłem a np w xdrive czy kudze tych funkcji już niema
turbopop
Nowicjusz

08 Maj 2023, 09:24

Po kopkim piachu to i blokady nie pomogą, po co i do czego to wyczytasz w Google.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2023, 20:50

np. w grand vitarze jest funkcja LOCK , i to działa tak że jest to blokada centralnego mechanizmu różnicowego, Aleeee. ... i z tym LOCK można się też zakopać, dopiero reduktor tak naprawdę coś tam by dał, generalnie rzecz biorąc ocywiście lepiej mieć taki trochę pseudonapęd niż nie mieć go wogóle w gorszych warunkach, ale przy autach typu SUV czy Crossover te samochody w zasadzie nie służą do jazdy w teren, to tylko taki lekki wspomagacz.
toyman40
Stały forumowicz

09 Maj 2023, 23:34

Zasadniczo bardziej niż ta mizerna blokada pomogłyby opony chociażby A/T, ale na taką jazdę jak Twoja to i tak bez sensu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004