SUV - Cayenne / XC90 / F-Pace dylematy

09 Maj 2020, 12:17

Cześć,

Właściwie mam gotowe modele, o których chciałbym usłyszeć dwa zdania, w artykułach jak zwykle wszystko ładne i idealne a w opiniach użytkowników już inaczej.

Szukam suva, ze względu na bagażnik, dość mocnego, w granicach 100tys zł. To czym się zainteresowałem:

-Porsche Cayenne II hybrid 3.0l 2010/11r
Trochę mały wybór ale da się znaleźć, najbardziej moja kobietę boli to, że inne modele będą młodsze. Czy rzeczywiście marka droga w utrzymaniu? Oraz oczywiście czy warto?

-Volvo XC90 2015/16r D5
Te auto podoba mi się najbardziej, ale w opiniach googlowskich wypada bardzo awaryjnie co bardzo mnie odepchnęło. Niby początki produkcji są tandetne ze względu na nową konstrukcje, dużo akcji serwisowych ale moje auto by miało 5lat i przebieg powyżej 130tys km więc wszystkie bolączki byłby już po serwisie?
Swoją drogą zainteresowałem się też V90 i tam według opinii internetu już nie ma prawie negatywów auto jest świetne, przecież to identyczne podzespoly?

-Jaguar F-Pace 2.0d lub 3.0d 2016/17r
Faworyt mojej kobiety, bardzo ładny, zadziorny, pakiet sportowy dodaje charakteru. Natomiast mało informacji o tych motorach, wnętrze niby kiepskiej jakości. Szczerze wolałbym 3.0d 300konne od 180km dwulitrowego, choć on niby nie jedzie tak źle.

-Lexus NX200t 2016r
Aktualnie jeżdżę lexusem i bardzo chwale markę, natomiast tu nie ma zbyt wyboru silnika, 300h na autostrady nie nadaje się kompletnie, 2.0t już jako tako daje rade ale nadal według opinii jest to zbyt mało. Bym go wybrał ze względu na bezawaryjności marki, natomiast modele wyżej wymienione prezentują się lepiej.

-Mercedes GLC250 2.2d 204km 2016r
Niby jest okej, ale wybrałbym w ostateczności jeśli warto. Zbyt mało charakteru.

Które auto jest warte zainteresowania, a które kompletnie odrzucić? Zależy mi na nie męczeniu się na autostradach.
Wiem, że to różnego rozmiaru SUVy ale to jest bez różnicy.
Piuke
Początkujący

Prawo jazdy: 01 09 2012
Auto: Nie mam

09 Maj 2020, 13:40

Piuke napisał(a):-Porsche Cayenne II hybrid 3.0l 2010/11r

Z tego co widzę na otomoto jest jedna sztuka z 2011. Do tego to będzie raczej bardzo drogie auto w serwisie.

Piuke napisał(a):-Volvo XC90 2015/16r D5

Wydaje mi się, że masz za mało kasy. Takie sensowne Xc90 zaczynają się od 125 tys.

Piuke napisał(a):-Jaguar F-Pace 2.0d lub 3.0d 2016/17r

Tutaj tak samo za mało kasy. Ładne sztuki to 130-135 ty.s+

Lexus w benzynie na autostrady nie za bardzo.

GLC w dieselku to tak 115 tys.+

Ogólnie to chyba patrzysz na jakieś najtańsze egzemplarze z danego rocznika, co jest bardzo złym pomysłem w przypadku aut premium.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Maj 2020, 13:49

Mieszkam w Niemczech i oglądam niemiecki rynek a kwota to ok. 25tys euro, a w tej kwocie znajduje sporo tych aut z początku produkcji. Choć najwięcej jest chyba V90. Prawda z moim budżetem wszystko ma w granicach 150tys km+ nabite.

Dlaczego NX 2.0t to zły wybór? 238km 350nm trochę zamulajaca skrzynia, aktualnie jeżdżę IS250 mk2 208km 250nm i daje radę.
Piuke
Początkujący

Prawo jazdy: 01 09 2012
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...