Suv czy van czy inny?który wybrac ? honda cr-v

10 Gru 2010, 00:45

Witam suma jaka moge przeznaczyc to okolo 15000. Auto ma sluzyc do duzej dwókólki oraz do normalnej codziennej jazdy powiedzmy 50% asfalt 50% piachy doly. Najlepiej cos w stylu hondy cr-v pierwszej generacji. Doradzcie mi czy to dobry wybór bo waham sie jeszcze nad opel zafira. który z nich bylby lepszym rozwiazaniem a moze jeszcze inne mi doradzicie.
i co mozecie powiedziec o tych autach ogólnie i te konkretne aukcje( ta honde dzis ogladalem na zywo)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
graczyk444
Nowicjusz

Miejscowość: Plock

10 Gru 2010, 01:05

CR-V to bardzo dobry wybór. Auto wygodniejsze i przestronniejsze od RAV4. W tych pieniadzach nie znajdziesz nic lepszego o takich parametrach i niezawodności. Popatrz jeszcze na Forestera, ma najlepszy napęd 4x4 z tej trójki. Jeśli ma być droga gorszej jakości to tylko SUV

P.S. Jak Ci się nie śpieszy z kupnem to po nowym roku będzie zadbana CR-V na sprzedaż ;-) (info na priv jak zainteresowany)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

10 Gru 2010, 10:29

Proponuję również Honde, ale model HR-V.

Samochód prowadzi się "kosmicznie"

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ostatnio edytowany przez pinio124, 12 Gru 2010, 23:29, edytowano w sumie 1 raz
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Gru 2010, 13:27

Z crv daj sobie spokój, bo to padaka. Pomyśl może o czymś w stylu Samurai albo właśnie ta Zafira.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Gru 2010, 13:45

Jak można porównywać Zafire i Honde CR-V?

Przecież Zafira nie ma ŻADNYCH właściwości terenowych....

Jesli chcesz jeździć "50% asfalt i 50% piach itp" to proponuję sie rozglądać za CR-V lub HR-V
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Gru 2010, 13:48

Jeśli chcesz jezdzić po dołach jak mówisz zafira odpada.... cr-v wydaje sie byc ok pomyśl jeszcze o nissanie terrano to już terenówka masz reduktor itd itp.... samuraj to auto w konkretny teren sztywne mosty brak jakiegokolwiek komfortu auto do zabawy w terenie
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...
    Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...

10 Gru 2010, 15:43

jiGsaw napisał(a):Z crv daj sobie spokój, bo to padaka. Pomyśl może o czymś w stylu Samurai albo właśnie ta Zafira.

UZASADNIJ !

Może dlatego że to jedno z najbardziej niezawodnych aut w historii ?

Samurai to raczej do ekstremalnego terenu. Zero wygody, zero komfortu, zero przestrzeni, ale do topienia w błocie ideał.
HR-V jest zdecydowanie ciaśniejszy i nawet 5d rejestrowany jest na 4 osoby.
Jesli to ma być coś bardziej terenowego to wspomiane już Terrano II.
AreBie
Aktywny

10 Gru 2010, 16:34

Hondy CR-V to bardzo dobre samochody, sąsiadka mieszkająca parę domów ode mnie jeździ już nim kopeeee lat i chwali go jak skurczybyk. Ten Terrano co AreBie polecił to bardzo dobra alternatywa dla CR-V.
MordaS13

10 Gru 2010, 16:56

Kolega ma Terrano, ja CR-V wiec mam porównanie. Na asfalcie lepsza jest CR-V (większy komfort, prowadzi się jak osobówka) , w zimowych waruntach też CR-V (nie trzeba ciągle zapinać i odpinać przodu gdy asfalt staje się czarny) W terenie gdzie jest błoto i głęboki kopny piach Terrano (tu przydaje się reduktor i spiety na sztywno napęd 4x4)

P.S. Dziś wyciągałem CR-V z rowu E46 ;-) Co za idioci jeżdzą na prawie łysych letnich oponach w taką pogode ?
AreBie
Aktywny

10 Gru 2010, 17:15

AreBie napisał(a):(większy komfort, prowadzi się jak osobówka)

suvy nie prowadza sie jak osobówki za wysoko środek ciężkości tendencje do podpierania sie lusterkami :razz:

AreBie napisał(a):(nie trzeba ciągle zapinać i odpinać przodu gdy asfalt staje się czarny)

niema centralnego mechanizmu?? może jeszcze freelander ale on ma chyba nie rozłączalny napęd wiec to upierdliwe i spalanie wysokie
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

10 Gru 2010, 17:22

nitro napisał(a):
AreBie napisał(a):(większy komfort, prowadzi się jak osobówka)

suvy nie prowadza sie jak osobówki za wysoko środek ciężkości tendencje do podpierania sie lusterkami :razz:

AreBie napisał(a):(nie trzeba ciągle zapinać i odpinać przodu gdy asfalt staje się czarny)

niema centralnego mechanizmu?? może jeszcze freelander ale on ma chyba nie rozłączalny napęd wiec to upierdliwe i spalanie wysokie

CR-V w porównaniu do Terrano prowadzi się jak osobówka. CR-V ma zawieszenie wielowahaczowe oparte na zawieszeniu Civica.

Terenówki z centralnym mechanizmem można policzyć na palcach jednej ręki ( Pajero II z skrzynią SS, Discovery, Grand Cherokee)

W frelenderze napęd upierdliwy jest z innego względu ;-)
AreBie
Aktywny

10 Gru 2010, 20:41

AreBie napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Z crv daj sobie spokój, bo to padaka. Pomyśl może o czymś w stylu Samurai albo właśnie ta Zafira.

UZASADNIJ !

Jak się domyślasz pewnie, napisałem to po złości, tak samo jak Ty mi zawsze piszesz i uzasadnię również w podobny sposób w jaki Ty np. swoje uwagi o E46.

Tak więc trochę cytatów z internetu.

"crv to kupa, 2000r a rdza go tak zerzarła że szok, silnik 2.0 już jest drugi bo tamten wcinał pół litra oleju na 100km i tylko kasa w remont stracona, drugi silnik z anglika automata 70 mil przlotu i też olej łyka."

"crv to taki babski samochod wiekszosc bedzie ci radzic crv mam y60 szajs nie warty swojej kasy rdza silnik wadliwy czesci drozsze niz do e39 a kupilem naprawdę dobry egzemplarz"

"Mój ojciec też kiedyś chciał CRV, z tego co słyszałem samochód w gruncie rzeczy dobry, oszczędna benzynka 2.0... więc pojechałem obejrzeć. Co moge powiedzieć- do terenówki temu jest daleko, no ale to wiadomo, że napędy zapinają się dopiero przy jakiejś tam prędkości..., samochód strasznie niewygodny, siedzi się jak na krzesłach, niepraktyczny, a o wypadach w teren chyba bym zapomniał. Następna rzecz która mi się nie podobała- auto było z 2000r. a wnętrze masakryczne, rzekłbym lata 80'te."

"jak dla mnie crv z tym silnikiem to kupa, a blachy w japońskich samochodach po prostu zadzwiają mnie jak mogą być lipne! samochód 5 lat a pod spodem wszystkie nakrętki zardzewiałe, w komorze silnika to samo."

Aby nie było aż takiego nieobiektywizmu jak u Ciebie to wklejam też dobrą opinię znalezioną.

"a co do CR-V...

1. gen, to nie, ale 2. gen w swojej klasie zamiata wszystko, jeśli pominie się "dizajn""
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Gru 2010, 20:59

jiGsaw napisał(a):
AreBie napisał(a):

UZASADNIJ !

Jak się domyślasz pewnie, napisałem to po złości, tak samo jak Ty mi zawsze piszesz i uzasadnię również w podobny sposób w jaki Ty np. swoje uwagi o E46.

Tak więc trochę cytatów z internetu.

"crv to kupa, 2000r a rdza go tak zerzarła że szok, silnik 2.0 już jest drugi bo tamten wcinał pół litra oleju na 100km i tylko kasa w remont stracona, drugi silnik z anglika automata 70 mil przlotu i też olej łyka."

"crv to taki babski samochod wiekszosc bedzie ci radzic crv mam y60 szajs nie warty swojej kasy rdza silnik wadliwy czesci drozsze niz do e39 a kupilem naprawdę dobry egzemplarz"

"Mój ojciec też kiedyś chciał CRV, z tego co słyszałem samochód w gruncie rzeczy dobry, oszczędna benzynka 2.0... więc pojechałem obejrzeć. Co moge powiedzieć- do terenówki temu jest daleko, no ale to wiadomo, że napędy zapinają się dopiero przy jakiejś tam prędkości..., samochód strasznie niewygodny, siedzi się jak na krzesłach, niepraktyczny, a o wypadach w teren chyba bym zapomniał. Następna rzecz która mi się nie podobała- auto było z 2000r. a wnętrze masakryczne, rzekłbym lata 80'te."

"jak dla mnie crv z tym silnikiem to kupa, a blachy w japońskich samochodach po prostu zadzwiają mnie jak mogą być lipne! samochód 5 lat a pod spodem wszystkie nakrętki zardzewiałe, w komorze silnika to samo."

Aby nie było aż takiego nieobiektywizmu jak u Ciebie to wklejam też dobrą opinię znalezioną.

"a co do CR-V...

1. gen, to nie, ale 2. gen w swojej klasie zamiata wszystko, jeśli pominie się "dizajn""

- Rdzewieją powypadkowe, auto jest w pełnym ocynku i na bezwypadkowym nie znajdziesz rdzy . Wiedziałeś to ?

- Każdy zajechany silnik pali olej. Zapytaj kogoś kto ma Honde z LPG kiedy regulował zawory (trzeba co 20 tyś). To są zaniedbania eksploatacyjne.

- Kto normalny porównuje CR-V z Y60 ???

- To nie jest terenówka !

- Siedzi sie wysoko... a niby jak ma sie siedzieć w takim aucie ?

- Napedy nie zapinają się "przy jakiejś tam prędkości" użytkownik nie wie o czym pisze.
- Niepraktyczny... czyli co jest nie tak ?

- Wadliwy silnik ? Jakieś uzasadnienie ?

- W silniku RD1 jest 15 patentów Hondy które zostały w nim wprowadzone na rynek jako nowość.

Nie ma nic o pękających wałach? Wpadających klapkach do kolektorów które rozpierdzielają cały silnik ? O tym że auto zajmuje odległe pozycje w testach niezawodności i zderzeniowych ?

Masz inne cytaty poza cytatami z forum BMW ???
Ostatnio edytowany przez AreBie, 10 Gru 2010, 21:08, edytowano w sumie 1 raz
AreBie
Aktywny

10 Gru 2010, 21:06

No widzisz, są silniki, które są wadliwe w Hondzie i palą olej do bólu. Tak samo jak trafia się E46 z wadami wymienionymi przez Ciebie. Co do korozji no to akurat jest jak jest... Opel też niby ma ocynk od jakiegoś czasu, to nie wszystko. Jest ocynk i jest "ocynk". Co do tych zaworów, no w BMW od ponad 20 lat masz hydrokasatory luzu zaworowego i nie ma z tym problemu. Ogólnie to nie szukam spiny, bo o CRV wiem tyle co Ty o E46 (E46 i E39 mają już full gwiazdek albo najmniej 4, NCAP to dla Ciebie wyznacznik, więc o tym wspominam). Mój post miał tylko i wyłącznie na celu pokazać Ci jaki jest sens wypisywania takich głupot z innych for na temat E46, bo zrobiłem dokładnie to samo co Ty, tylko w drugą stronę. Żeby nie było - nie mam zdania na temat CRV, bo nie miałem styczności i kilka wadliwych silników, czy zardzewiałych egzemplarzy nie sprawi, że będę krzyczał "g...o". Także pozdrawiam i życzę więcej obiektywizmu na przyszłość.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Gru 2010, 21:17

Hydrokasatory nie sprawdzają się w silnikach wysokoobrotowych, poprostu nie wyrabiają się z ciąglą regulacją. Mechaniczna regulacja jest niezawodniejsza, tylko trzeba przestrzebać zaleceń eksploatacyjnych. Pozatym mało jest w necie o problemach z nimi? Ocynk w CR-V jest bardzo dobry. O BMW wiem dużo, nie w jednym siedziałem i jechałem a Ty iloma CR-V jechałeś ? Masz inne opinie poza opiniami z forum BMW ? Czytałem ten wątek i rozbroiła mnie zerowa wiedza osób wypowiadających się tam. Jak mozna nie odróżniać SUVa od terenówki ? :-D
AreBie
Aktywny