SUV do 25 000 4x4 pomóżcie wybrać.

16 Gru 2014, 07:26

Tak jak napisałem wcześniej chciałbym auto po 2006 roku, maks 2007.
McSpeed
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: brak
Silnik: brak

16 Gru 2014, 10:33

McSpeed napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej chciałbym auto po 2006 roku, maks 2007.

Rocznikiem się nie jeździ, liczy się stan techniczny samochodu. Samochód im nowszy tym mniej trwały a pogoń za nowszym to przeważnie po to by sąsiadowi zaimponować.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

16 Gru 2014, 11:24

kirin88 napisał(a): McSpeed napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej chciałbym auto po 2006 roku, maks 2007.

Rocznikiem się nie jeździ, liczy się stan techniczny samochodu. Samochód im nowszy tym mniej trwały a pogoń za nowszym to przeważnie po to by sąsiadowi zaimponować.

Dodam jeszcze że takie podejście do tematu jest pierwszym krokiem do umoczenia paru złotych...więc śmieszne jest że komuś przeszkadza spalanie 11l w SUVie a prosi się o oszukanie co niby ma być tańsze niż to spalanie :?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Gru 2014, 15:54

Jakie podejście do tematu spowoduje stratę pieniędzy. Mogę prosić jaśniej?
szybki napisał(a):
kirin88 napisał(a): McSpeed napisał(a):Tak jak napisałem wcześniej chciałbym auto po 2006 roku, maks 2007.

Dodam jeszcze że takie podejście do tematu jest pierwszym krokiem do umoczenia paru złotych...więc śmieszne jest że komuś przeszkadza spalanie 11l w SUVie a prosi się o oszukanie co niby ma być tańsze niż to spalanie :?
McSpeed
Nowicjusz

16 Gru 2014, 16:16

McSpeed napisał(a):Jakie podejście do tematu spowoduje stratę pieniędzy. Mogę prosić jaśniej?

Szukanie jak najmłodszego auta za jak najmniejszą kasę (bo 25 tys. zł na SUVa z 4x4 to jednak mało kasy) - po takim zakupie będziesz częstym gościem warsztatów samochodowych.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Gru 2014, 16:24

łysy30 napisał(a):
McSpeed napisał(a):Jakie podejście do tematu spowoduje stratę pieniędzy. Mogę prosić jaśniej?

Szukanie jak najmłodszego auta za jak najmniejszą kasę (bo 25 tys. zł na SUVa z 4x4 to jednak mało kasy) - po takim zakupie będziesz częstym gościem warsztatów samochodowych.

Oprócz Land Rovera i Mistubishi to wszystkie auta które biorę pod uwagę w roczniku 2006 wachają się pomiędzy 23000 - 27000. No ale co radzicie? W końcu po to tu jestem by zapytać.
McSpeed
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

16 Gru 2014, 16:27

McSpeed napisał(a):wszystkie auta które biorę pod uwagę w roczniku 2006 wachają się pomiędzy 23000 - 27000

Czyli jaki powinien być wniosek? Te droższe są w lepszym stanie technicznym, a te tańsze w gorszym - przynajmniej w teorii :)

McSpeed napisał(a):No ale co radzicie? W końcu po to tu jestem by zapytać.

Szukać stanu technicznego, a nie rocznika. Jaka to różnica czy auto ma 8 czy 9 lat? I dwulatek potrafi być złomem, jeśli użytkuje go bezmózgowiec.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

16 Gru 2014, 16:39

Ok to już ustalone coś mamy. Jeśli chodzi o aukcje najpierw przebieg potem roczniki np. Teraz prosił bym o jakąś rozsądną podpowiedź co do modelu i silnika. Widzę to tak, Rand Rover, ok ładne auto z tego co widzę pali mało ale części i serwisowanie w Polsce raczej drogie, Hyunday pali troszkę więcej, mniej ładny wizualnie ale za to części tańsze.
Cały czas chodzi za mną nissan x-trail może ktoś się o nim wypowie?
łysy30 napisał(a):
McSpeed napisał(a):wszystkie auta które biorę pod uwagę w roczniku 2006 wachają się pomiędzy 23000 - 27000

Czyli jaki powinien być wniosek? Te droższe są w lepszym stanie technicznym, a te tańsze w gorszym - przynajmniej w teorii :)

McSpeed napisał(a):No ale co radzicie? W końcu po to tu jestem by zapytać.

Szukać stanu technicznego, a nie rocznika. Jaka to różnica czy auto ma 8 czy 9 lat? I dwulatek potrafi być złomem, jeśli użytkuje go bezmózgowiec.
McSpeed
Nowicjusz

16 Gru 2014, 17:31

McSpeed napisał(a):Widzę to tak, Rand Rover, ok ładne auto z tego co widzę pali mało ale części i serwisowanie w Polsce raczej drogie,

Części do najtańszych nie należą to fakt. Z serwisem nie ma problemu bo akurat freelander do skomplikowanych nie należy.
Do hyundaya może i części tańsze tylko pytanie jak z jakością koreańca ? Jakie hyunday ma doświadczenie w suvach/ samochodach terenowych ? Z pewnością niewielkie... W tej dziedzinie landrover wiedzie prym od wielu wielu lat.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

16 Gru 2014, 17:37

kirin88 napisał(a):Do hyundaya może i części tańsze tylko pytanie jak z jakością koreańca ? Jakie hyunday ma doświadczenie w suvach/ samochodach terenowych ?

Z tego co czytam to wykonanie stoi na dobrym poziomie. Auto należy do udanych. Ludzie narzekają tylko na wnętrze ale na wnętrze to ludzie narzekają prawie przy każdym aucie. Piszą o Tucsonie że jest dobrym kompromisem między jakością a ceną.
McSpeed
Nowicjusz

16 Gru 2014, 17:53

kirin88 napisał(a):Jakie hyunday ma doświadczenie w suvach/ samochodach terenowych ? Z pewnością niewielkie...

Jeśli chodzi o to to większe niż wszyscy europejscy producenci prócz land rovera, bo ta marka tylko takie auta produkuje :yes: Gallorper, Terracan z terenówek które dają radę w terenie czy Tucson/ix35 i trzy generacje Santa Fe z SUVów także marka nie ma czego się wstydzić. I jeszcze można dodać do tego doświadczenia Kii
edit:
Ja jakbym nie patrzył na zdolności terenowe to wolałbym Tucsona od Land Rovera i wbrew pozorom Hyundaia będzie łatwiej sprzedać :o
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Gru 2014, 18:02

dzida napisał(a):Ja jakbym nie patrzył na zdolności terenowe to wolałbym Tucsona od Land Rovera i wbrew pozorom Hyundaia będzie łatwiej sprzedać

Ok powiem tak. Czytając i czytając i czytając różne opinie i opisy aut na dzień dzisiejszy wybrałem dwóch faworytów.. Zastanawiam się nad Hyundaiem i Nissanem. Rozsądek mówi Tucson, wygląd i parę gadżetów mówi X-trail. Ktoś, coś o Nissanie?
McSpeed
Nowicjusz

16 Gru 2014, 18:05

http://autokult.pl/13108,nissan-x-trail ... i-problemy
tutaj jest ciekawa lektura o nim ale już trochę stara i ceny w artykule są wyższe niż teraz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Gru 2014, 18:47

dzida napisał(a):tylko takie auta produkuje Gallorper
czy to nie jest przypadkiem jakieś zrebrandowane Mitsubishi? :o bo coś mi się tak kojarzy, chyba że myślę o jakimś Daihatsu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

16 Gru 2014, 18:51

dzida napisał(a):http://autokult.pl/13108,nissan-x-trail ... i-problemy
tutaj jest ciekawa lektura o nim ale już trochę stara i ceny w artykule są wyższe niż teraz

Dzieki. Czytałem już ten artykuł. Może ktoś ma prywatne doświadczenia z tymi autami?
McSpeed
Nowicjusz