SUV do 30 tyś. dla wujka. ;)

06 Cze 2022, 21:44

Witam was serdecznie,
Jako,że mój wujek średnio ogarnia internety to poprosił mnie o pomoc a ja, że kompletnie nie znam się na samochodach poproszę was o pomoc.
Ogólnie kwota jest 25-30 tyś. zł z czego 30 tyś. jest absolutnie nieprzekraczalne nawet o 1 zł. ;)
Wujek uparł się na Suva, rocznik 2010<.
Z wymagań?: w miarę bezawaryjny, mało pali, jeździ, skręca i hamuje. :P
Ogólnie on i jego żona są zakochani z Nissanie Juke, ale nie wiem czy te do kwoty 30 tyś. nadają się do jazdy. Gdyby to były moje pieniądze pewnie bym kupił bez zastanowienia.

Za propozycję dziękuję i pozdrawiam.

I dzięki franccc za polecenie Gulietty cudowne auto :D
Sekarei
Nowicjusz

06 Cze 2022, 21:49

Juke ogólnie auto zwykle, nic w nim wow ale jak rozważać silnikowo to zwykle 1.6 lub 1.5 dci.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2022, 07:40

30k i 2010+ nie idą ze sobą w parze jeśli ma być SUV.
Bo juke'a suvem to nazwać się nie da. Ale jeśli ma być takie gówienko to zerknij na Mitsubishi asx ale benzyniak się raczej w budżecie nie zmieści.

E: jeszcze sedici/sx4
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Cze 2022, 10:34

Sekarei napisał(a):Ogólnie on i jego żona są zakochani z Nissanie Juke
Fajnie tylko to nie jest SUV, a crossover to niestety spora różnica.
Sekarei napisał(a):Z wymagań?: w miarę bezawaryjny, mało pali
Hm... to nie dotyczy SUVa szczególnie to drugie.
franccc napisał(a):30k i 2010+ nie idą ze sobą w parze jeśli ma być SUV.
Dokładnie, tu nie ten budżet na takie auto.

Moim zdaniem powinny tu być wytyczne 30tkm ale bez roku produkcji, wtedy będzie szansa coś znaleźć choć nie celowałbym w typowego SUVa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Cze 2022, 11:39

No i do tego musisz wziąść pod uwagę pakiet startowy, więc nie można szukać auta za max 30 tyś, tylko trzeba odjąć ten pakiet, którego ceny są różne, w zależności o wybranego auta. Ale tutaj to auto za max 28 tyś, a jak będzie trzeba dokupić jakieś opony na zimę, to już za jakieś 26 - 27 tyś.
I kolejna ważna rzecz - gdzie i jak auto będzie użytkowane, bo jeszcze nie napisales jaki silnik chcesz - czy Pb czy Diesel.
Na wstępie jak chcesz suv-a, to można by się rozejrzeć za Hyundai Tucson z roczników jakieś 2004 do 2006, Kia Sportage, Nissan Quashqay coś około 2007, może się trafić Suzuki Grand Vitara, ale to z początki 2000 roku, Honda CRV. Skoda Yeti, Peugeot 3008, Mitshubishi Outlander, Toyota Rav 4, Ssang Young. No troszkę tego jest, tylko że wszystko to, to autka około 15 letnie jak nie 20 letnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2022, 17:05

Dzięki za odpowiedzi.
Pogadałem z nim. Ogólnie to ja źle się wyraziłem. Nie chodzi tylko o SUV-a ale jakiś crossover czy coś też. Nie szuka autobusu jak to ujął tylko autka, gdzie troche wyżej się siedzi a nissan juke wyjątkowo mu się spodobał i jego żonie. Skoda Yeti też ok, ale nietsety uparł się, że ma być 2010+ i koniec... NaJwyżej niech kupuje co chce, jak ciężko jest dostać coś dobrego w tej cenie. ;)
Sekarei
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...
    Toyota GT86 i Shelby Toyota 2000 GT
    W niedzielę zakończył się Goodwood Festival of Speed, święto motoryzacji w Wielkiej Brytanii. Wśród atrakcji przygotowanych przez Toyotę znalazło się 6 specjalnie opracowanych egzemplarzy Toyoty GT86, które ...

08 Cze 2022, 11:36

No to jeżeli 2010 + to masz Dacia Sandero, Ford Focus, Grande Punto, Kia Picanto, Chevrolet Spark, Fiat Panda, Lancia Ypsilon, Mercedes A by się może znalazł, nie wiem jak wysoko się siedzi w Fiacie 500, ale też byś kupił, Ssang Young może by się trafił, Kia Soul. Troszkę tego jest. Ale to wszystko w tej cenie to max 2013 rok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Cze 2022, 22:28

MotoAlbercik napisał(a):No to jeżeli 2010 + to masz Dacia Sandero, Ford Focus, Grande Punto, Kia Picanto, Chevrolet Spark, Fiat Panda, Lancia Ypsilon, Mercedes A
Albercik z całym szacunkiem ale czy Ty czytasz co piszą i analizujesz co piszesz? Temat jest o czymś wyższym pokroju crossover/suv jak np żuk a tu padają jakieś smarki pandy razem z pikanterią :shock:
W żadnym z tych aut nie siedzi się "wyżej".
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Cze 2022, 11:16

Kao - spokojnie. Wyluzuj. Nie unoś się.
Wymieniłem praktycznie wszystkie auta w cenie podanej przez autora. A autor może spokojnie sobie coś wybrać jak mu to będzie pasowało. A ty zamiast znowu robić zamieszanie na forum, mógłbyś napisać autorowi, które z wymienionych przeze mnie aut mają wyższe siedzenie, bo o to głównie autorowi chodzi. A wymieniłem wszystkie, bo dużo tego nie ma no i nie jeździłem wszystkimi więc nie wiem, w których z nich siedzi się wysoko.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika