Szanowni,
od jakiegoś czasu interesujemy się zakupem samochodu dopasowanego do naszych potrzeb, które na drodze licznych kompromisów udało mi się lubą osiągnąć. Będę wdzięczny za jakieś propozycje, rekomendacje itd.
Samochód będzie użytkowany w następujący sposób:
- 3-4 razy w tygodniu dojazd do pracy w Warszawie w sumie ok. 80 km tygodniowo - 320 km miesięcznie
- 3 razy w miesiącu dłuższy wyjazd ok. 500 km - 1 500 km miesięcznie
- dodatkowo 2 razy w roku dłuższy wyjazd na wakacje ok. 5 000 km
Wychodzi więc roczny przebieg w granicach 30 000 km.
Co prawda zdecydowanie częściej samochód będzie wykorzystywany do jazdy po mieście, jednak stosunkowo często będziemy mieli do czynienia z dłuższymi przebiegami i chcielibyśmy poszukać samochodu uniwersalnego do obu tych celów.
Ogólne założenia:
- budżet do 70 tys. zł (choć bardzo chciałbym się zamknąć w 50-60 tys.),
- używany 3-7 lat, choć im młodszy tym lepszy,
- samochód dla dwóch osób, brak innych pasażerów,
- tylko automat,
- chcielibyśmy móc przewozić w bagażniku dwa rowery. Nawet po wykręceniu kół - ten warunek jest dla nas bardzo ważny (jest to możliwe??),
- nie zależy nam na osiągach samochodu, jazda spokojna, nie jesteśmy też wielkimi fanami motoryzacji,
- przyzwoite wyposażenie - cenimy sobie komfort jazdy,
- nie ma żadnych szans na combi i vana (są wizualnie nie do przyjęcia dla małżonki
![Uśmiechnięty :)]()
)
Priorytet:
Bardzo ważne jest dla nas to, aby kupić samochodów, który z dużym prawdopodobieństwem pojeździ bez większych awarii i będzie przyzwoity kosztowo w eksploatacji.
Co brałem pod uwagę?
Rozglądając się już od jakiegoś czasu zainteresowały mnie przede wszystkim:
Kia Niro - ze względu na silnik hybrydowy i przyzwoitą cenę modeli 2016-2018
Kia Sportage oraz Renault Kadjar - ze względu na bagażnik oraz poczucie przestrzeni, które sobie bardzo cenimy.
Fiat 500X - podoba mi się styl tego autka, jednak bagażnik wydaje się malutki.
Dziękuje za uwagę i będę wdzięczny za propozycje.