REKLAMA
Szanowni,
od jakiegoś czasu interesujemy się zakupem samochodu dopasowanego do naszych potrzeb, które na drodze licznych kompromisów udało mi się lubą osiągnąć. Będę wdzięczny za jakieś propozycje, rekomendacje itd.
Samochód będzie użytkowany w następujący sposób:
- 3-4 razy w tygodniu dojazd do pracy w Warszawie w sumie ok. 80 km tygodniowo - 320 km miesięcznie
- 3 razy w miesiącu dłuższy wyjazd ok. 500 km - 1 500 km miesięcznie
- dodatkowo 2 razy w roku dłuższy wyjazd na wakacje ok. 5 000 km
Wychodzi więc roczny przebieg w granicach 30 000 km.
Co prawda zdecydowanie częściej samochód będzie wykorzystywany do jazdy po mieście, jednak stosunkowo często będziemy mieli do czynienia z dłuższymi przebiegami i chcielibyśmy poszukać samochodu uniwersalnego do obu tych celów.
Ogólne założenia:
- budżet do 70 tys. zł (choć bardzo chciałbym się zamknąć w 50-60 tys.),
- używany 3-7 lat, choć im młodszy tym lepszy,
- samochód dla dwóch osób, brak innych pasażerów,
- tylko automat,
- chcielibyśmy móc przewozić w bagażniku dwa rowery. Nawet po wykręceniu kół - ten warunek jest dla nas bardzo ważny (jest to możliwe??),
- nie zależy nam na osiągach samochodu, jazda spokojna, nie jesteśmy też wielkimi fanami motoryzacji,
- przyzwoite wyposażenie - cenimy sobie komfort jazdy,
- nie ma żadnych szans na combi i vana (są wizualnie nie do przyjęcia dla małżonki )
Priorytet:
Bardzo ważne jest dla nas to, aby kupić samochodów, który z dużym prawdopodobieństwem pojeździ bez większych awarii i będzie przyzwoity kosztowo w eksploatacji.
Co brałem pod uwagę?
Rozglądając się już od jakiegoś czasu zainteresowały mnie przede wszystkim:
Kia Niro - ze względu na silnik hybrydowy i przyzwoitą cenę modeli 2016-2018
Kia Sportage oraz Renault Kadjar - ze względu na bagażnik oraz poczucie przestrzeni, które sobie bardzo cenimy.
Fiat 500X - podoba mi się styl tego autka, jednak bagażnik wydaje się malutki.
Dziękuje za uwagę i będę wdzięczny za propozycje.