SUV do 80tys z 4x4 dieslem manualem dobrą trakcją

22 Lip 2022, 18:23

Dobry wieczór, Możecie mi doradzić jakiegoś SUV-a który dałby radę pokonywać takie drogi jak poniżej, taki mam dojazd do domu, do tej pory jeździłem osobówkami, ośkami i mam już serdecznie dość mielenia kołami, oraz zawadzaniem osłonami, zderzakami o skarpy, nierówności itp, zimą jest horror... :( :o :x

Chciałem coś w miare świeżego z dieslem pod maską, napędem 4x4 (myśle ze dla mnie najlepszy będzie dołączany a nie stały z mechanizmem różnicowym), ważne aby był EDS bądź inna elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego, manual, dobre wyposażenie typu informowanie o pojezdzie wyprzedzającym mnie, podgrzewane fotele, esp,asr,eds, nie chce tapicerki skórzanej, wysoki prześwit, spalanie do 10l ropy

napisze moze jakie auta mi się podobają biorę pod uwagę
z 4x4 ze sprzęgłem i dieslem oraz manualem
ford kuga, nissan quashai, hyunai tucsson, xc60 2,0 i 2,4D, duster, sportage, rav 4, q3, q5, x3, x5 (chyba nie występują w manualu), mercedes glk...
moze jakies inne modele?
kwota do 80tys
nie biore w ogóle pod uwage aut z automatem, benzyniaków, bez napędu 4x4, ze skórą... szukam czegoś wielkością jak nissan auta wymienielem w kolejnosci które mi sie najbardziej podobają

Na jakiej stronie mogę sprawdzić jaki jest prześwit auta które mnie interesuje i czy ma osłony pod silnikiem itp?
a taką mam drogę i do tej pory pokonuje ją passatem b5

Auto ma się nie bać takich dróg tylko je normalnie przejeżdzać z pomocą dołączanej osi, zimą ma mieć zdecydowanie lepsze właściwości terenowe niż ośka, żebym nie bał się podjeżdzać pod strome podjazdy, zjazdy i żeby koła nie mieliły podczas szybkich startów z pod świateł, auto ma mieć wysoki prześwit jak na SUVa oraz oslony pod podwoziem (aluminiowe?)
w ogóle są takie auta czy szukam czegos czego nie ma na rynku?
klasycznej terenówki nie chcę, nadal auto ma być super komfortowe i wyciszone i nadawać się do normalnej jazdy takie tereny będą zdarzały się sporadycznie, auto ma być oszczędne 5-5,5l w trasie do 10l w mieście ropy, wysoki moment obrotowy

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie

pozdro
monoblock
Początkujący

22 Lip 2022, 20:23

Czyli chcesz kupić duże, komfortowe auto z dobrymi właściwościami terenowymi, które będzie palić tyle co mieszczuch. Powodzenia

Passat b5 jest jedynym autem, które jeżdżąc produkuje paliwo, później już takich nie robili
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lip 2022, 08:54

napisalem ktore biore pod uwagę

[b]ford kuga, nissan quashai, hyunai tucsson, xc60 2,0 i 2,4D, duster, sportage, rav 4, q3, q5, x3
monoblock
Początkujący

24 Lip 2022, 16:11

Największy prześwit mają Volvo i Dacia. Dacia będzie nowsza i bardziej ekonomiczna.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lip 2022, 10:58

podajecie strone gdzie moge przeczytac jaki ma prześwit kazdy samochód który mnie interesuje
oraz gdzie doczytac czy mają osloniety silnik, skrzynie jakimis np oslonami metalowymi?
monoblock
Początkujący

25 Lip 2022, 11:41

No już nie rób sobie jaj, takie coś jak metalowe osłony to może mieć jeep wrangler albo inna toyota LC ale nie suv zrobiony do jazdy po asfalcie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Lip 2022, 19:18

gdzies czytalem ze kuga cos takie ma...

a czy te auta z dołączanym napędem czytałem ze nie mogą pracować non stop w terenie bo się sprzęgło przegrzeje a gdy je zablokuje to jest blokowane jakoś na stałe, ze wtedy moge np po piachu sobie jezdzic bez ryzyka przegrzania i odłączenia napędu 4x4 czy jak to działa?

z tego co czytalem najbardziej dla mnie odpowiedni bedzie diesel z napedem dolaczanym bardzo sie napalilem na quaszkaia oraz kuge i duster mi sie z wygladu podoba (zęwnętrznie)
monoblock
Początkujący

27 Lip 2022, 06:04

monoblock napisał(a):gdzies czytalem ze kuga cos takie ma...
nie ma.
monoblock napisał(a):czy te auta z dołączanym napędem czytałem ze nie mogą pracować non stop w terenie bo się sprzęgło przegrzeje a gdy je zablokuje to jest blokowane jakoś na stałe, ze wtedy moge np po piachu sobie jezdzic bez ryzyka przegrzania i odłączenia napędu 4x4 czy jak to działa?
wszystko zależy od konkretnego modelu, w tych nowszych masz określone tryby pracy jak jazda po piachu/błocie/śniegu itd. Komputer wtedy sam dostosowuje napęd do podłoża.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lip 2022, 19:21

moze inaczej najbardziej mi się podoba z nich Nissan Qashqai 2006 – 2013 ew ford kuga 1 gen

I czy w tych autach jak włączę blokadę 4x4 sprzęgła to załącza się tam jakaś fizyczna blokada? Jeśli tak to dlaczego piszą ze moze się przegrzać i rozłączyć? Rozumiem ze z tą blokadą nie mozna jezdzic po przyczepnym a np piachu ale czy można cały czas?

a w bmw x3 nie widzę tam żadnego przycisku do blokowania tego napędu jest tam? i w ogole jak tam ten napęd dziala?

oraz interesuje mnie to co wyżej odnośnie audi q5 też jest tam sprzęgło i blokada?
monoblock
Początkujący

27 Lip 2022, 19:54

auta o ktorych piszesz nie posiadają żadnych blokad a jedynie systemy wspomagające.
monoblock napisał(a): Jeśli tak to dlaczego piszą ze moze się przegrzać i rozłączyć?
to tak jak z silnikiem, daj mu obciążenie i jedz pod górę na limicie mocy to też się zagrzeje jak nie zredukujesz biegu, zasada ta sama. Wydaje mi się że nie szukasz konkretnych informacji a tylko lecisz po łebkach i z tego natłoku info probujesz wyciągnąć wniosek.
W BMW napęd jest stały 4x4 nie posiada żadnych wspomagaczy.
A ja zapytam inaczej, po co Ci te blokady systemy itd?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Lip 2022, 14:50

najbardziej interesuje mnie nissan

no jak to poco wrzucilem w pierwszym poście zdjęcia dróg chce miec mozliwosc nimi jechac i dojechać do celu a nie wiem czy po 1km sie sprzęglo nie przegrzeje...

A to nie działa tak ze blokujemy napęd 4WD i wtedy jest sprzęglo zblokowane i na pewno się nie przegrzeje ale nie wolno mi jechać po twardym i przyczepnym? (ale to wiem tylko chce mieć mozliwosc np zablokowania i przejazd i zabawe w blocie, piachu)
poza tereny co na zdjęciach to sie wypuszczać nie zamierzam
ale np chce miec mozliwosc jechac zimą np pod górkę i zeby dołączala mi sie tylna oś np przy 80km/h a nie np ze powyzej 40 auto staje się ośką itp

jak dziala sprzęgło w nissanie?
monoblock
Początkujący

29 Lip 2022, 16:17

monoblock napisał(a):no jak to poco wrzucilem w pierwszym poście zdjęcia dróg chce miec mozliwosc nimi jechac i dojechać do celu
to że zdjęcia przyjedzie każde auto z napędem na 4 koła.
monoblock napisał(a):A to nie działa tak ze blokujemy napęd 4WD i wtedy jest sprzęglo zblokowane i na pewno się nie przegrzeje ale nie wolno mi jechać po twardym i przyczepnym?
nie

monoblock napisał(a):jak dziala sprzęgło w nissanie?
tak samo jak w każdym innym aucie, nawet takim osobowym z napędem na 1 oś.

Poświęć trochę czasu i poczytaj o napedach sprzęgłach, zasadach ich działania bo jak narazie nie rozumiesz nic i mieszasz że sobą wszystko robiąc sobie mętlik w głowie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sie 2022, 13:33

No to ja namieszam jeszcze bardziej - auta z napędem 4x4 dzielą się na auta z napędem na 4 koła ( jak podniesiesz auto na trzy klocki i trzy koła będą w powietrzu, a tylko jedno będzie na ziemi, to auto ruszy na tym jednym kole ) oraz auta z napędem na dwie osie ( tu już z klocków nie zjedziesz ).
Zgodzę się z kolegą Kao, który wspomniał :
Kao napisał(a):Poświęć trochę czasu i poczytaj o napedach sprzęgłach, zasadach ich działania bo jak narazie nie rozumiesz nic i mieszasz że sobą wszystko robiąc sobie mętlik w głowie
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sie 2022, 22:14

chodzi mi głównie o nissana
tam jest sprzeglo elektromagnetyczne tak?
W przypadku blokowania dlaczego to tak nie działa że dołączana oś sie fizycznie dołącza tak że nie można np sprzęgła przegrzać? Tego nie rozumiem
sporo czytalem o napędach i doszedłem do wniosku ze dołączany naped będzie dla mnie najlepszy, ja nie potrzebuje auta z mechanizmem różnicowym co caly czas napędza 4 kola a dołączany np jak przyspieszam i jade pod górkę po lodzie, sniegu ale zeby to sie powyzej 40km/h np nie wyłączało a nadal ciągło...
monoblock
Początkujący