SUV lub ew. pseudo terenowe

17 Maj 2011, 20:36

Witam wszystkich. Mam zamiar kupić auto, które będzie dla mnie zupełną nowością - nie mam żadnego doświadczenia w tej kategorii stąd prośba o pomoc.
Myślę nad następującymi markami
Honda CR-V
Kia Sportage
Suzuki Grand Vitara
A może Renault Scenic - ma też w końcu wersję Rx4
Toyota RAV4
Jestem też otwarty na inne propozycje

Na zakup mam ok 30 tyś
Auto ma przynajmniej w minimalnym stopniu spełniać zadania auta rodzinnego, np bez trudu załadować wózek do bagażnika i żeby jeszcze choć trochę miejsca zostało :lol:
Rodzaj paliwa nie gra roli, silnik raczej mocny - będzie mnie stać na paliwo :wink:

Wszelkie opinie naprawdę dla nas cenne.
Pozdrawiam
ParaNormal
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

17 Maj 2011, 20:43

Suzuki lub Honda. Suzuki lepiej sobie radzi poza asfaltem, Honda na asfakcie a poza nim bardzo słabo.
Renault ten model jest awaryjny a Toyota trochę za mała w środku. Kia nowa ok ale za 30 tys nie za bardzo.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

17 Maj 2011, 20:46

Scenica sobie odpuść, problemy z niektórymi częściami lub ceny powalające. Zresztą żadne z tych aut w wersji 5d nie ma dużych bagażników to nie więc wózek + inne pierdoły i możę być ciasno. Ale od czego są boksy dachowe :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2011, 20:51

No wiem, że Kia II i III to niebo a ziemia a trojka jako nowa na rynku jest trochę za droga. Nie zmienia to faktu, że jest też brana pod uwagę. Zawsze przecież może się znaleźć jakaś dobra oferta a wtedy takie opinie mogą przeważyć.

[ Dodano: 18 Maj 2011, 21:08 ]
I jak, nikt nie jest w stanie wesprzeć mnie jakąś opinią? :???:
Może są jeszcze jakieś inne auta godne uwagi?
ParaNormal
Nowicjusz

18 Maj 2011, 22:04

subaru forester?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

18 Maj 2011, 22:21

a myslales nad A6 Allroad?
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

19 Maj 2011, 06:28

To już ma chociaż jakiś bagażnik
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

19 Maj 2011, 07:17

Jogi4x4 napisał(a):Scenica sobie odpuść, problemy z niektórymi częściami lub ceny powalające. Zresztą żadne z tych aut w wersji 5d nie ma dużych bagażników to nie więc wózek + inne pierdoły i możę być ciasno. Ale od czego są boksy dachowe :mrgreen:

A CR-V II to widziałeś chyba tylko na zdjęciach?...nie ma dużego bagażnika?
Tylna kanapa sie przesuwa, tylne oparcia regulowane dowolnie+ stolik jeszcze turystyczny w bagarzniku i pod stolikiem miejsce na koło które jest puste.
Tyle , że 30k Pln to mało na CR-V II. Auto nie posiada żadnych "wad fabrycznych" jest trwałe i tak silnik 2.0 150Kmm jak amerykańskie 2.4 z kutymi tłokami korbowodami to bardzo dobre jednostki napędowe.Napęd na śliskim dobrze sobie radzi, natomiast do taplania sie w błocie po klamki sie nie nadaje;)
A wjedzie tam gdzie ośka może tylko pomarzyć...

Pozdrawiam
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

Miejscowość: Polska

19 Maj 2011, 11:07

Również polecam hondę (II generacja), jeżdżę taką i bagażnik spokojnie pomieści wózek, pali mniej więcej 10 litrów na 100 km benzyny, silnik 150 KM, duża przestrzeń dla kierowcy i pasażerów.
zombal
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

20 Maj 2011, 20:23

Honda, ale czy da rade coś sensownego za 30k

dupowozik hyundai Santa Fe, ale pali
Joter
Aktywny

20 Maj 2011, 20:53

przemo.d napisał(a):
Jogi4x4 napisał(a):Scenica sobie odpuść, problemy z niektórymi częściami lub ceny powalające. Zresztą żadne z tych aut w wersji 5d nie ma dużych bagażników to nie więc wózek + inne pierdoły i możę być ciasno. Ale od czego są boksy dachowe :mrgreen:

A CR-V II to widziałeś chyba tylko na zdjęciach?...nie ma dużego bagażnika?
Tylna kanapa sie przesuwa, tylne oparcia regulowane dowolnie+ stolik jeszcze turystyczny w bagarzniku i pod stolikiem miejsce na koło które jest puste.
Tyle , że 30k Pln to mało na CR-V II. Auto nie posiada żadnych "wad fabrycznych" jest trwałe i tak silnik 2.0 150Kmm jak amerykańskie 2.4 z kutymi tłokami korbowodami to bardzo dobre jednostki napędowe.Napęd na śliskim dobrze sobie radzi, natomiast do taplania sie w błocie po klamki sie nie nadaje;)
A wjedzie tam gdzie ośka może tylko pomarzyć...

Pozdrawiam

Po złożeniu siedzeń to większość aut się robi pojemnych :lol:
Ale tak serio to najprzychylniej patrzę właśnie na CRv II.
A co do ceny, to jeśli auto porządne i oferta dobra, to dorzucić parę tysięcy nie będzie problemem.
Co do taplania w błocie to chyba żaden SUV się nie nadaje.

[ Dodano: 20 Maj 2011, 21:56 ]
fate napisał(a):subaru forester?

Myślałem. :cool:

Oto na przykład całkiem dobra oferta.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ParaNormal
Nowicjusz