SUV z napędem na jedną oś??? Warto?

02 Maj 2010, 11:05

Czy warto kupić SUVa z napędem tylko na jedną oś? W ofercie jest wiele tego typu aut.Są one znacząco tańsze. Mam tylko pytanie , czy taki SUV sprawdzi się w jeździe po mieście w zimie (np. przy dużych opadach śniegu). Zakopie się jak zwykłe sedany?
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

02 Maj 2010, 12:18

każde auto bez dobrych opon się zakopie nie ważne na ile kół będzie miało napęd :wink:
do miasta to raczej kup sobie małe autko z napędem na przód (albo na 4 jesli bardzo chcesz) ale drogowe nie SUVa,
dlaczego?? SUV: droższy, więcej pali, droższy serwis, droższa eksploatacja (o wiele), zewnętrznie gabarytowo o wiele większy w środku zwykle nie powala przestrzenią...
jedyne za SUVem to takie że Ci się podoba :mrgreen: i to wystarcza a wtedy ilośc pędzonych kół w mieście nie ma znaczenia ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Maj 2010, 21:14

Cóż, sam już nie wiem. Interesują mnie małe tzw. miejskie SUVy. Zastanawiam się nad nowym modelem Mitsubishi ASX :

link do mitsubishi ASX

Cena z napędem 4WD jest znacząco wyższa zwłaszcza diesla. Zastanawiam się , czy warto. Bo podobno jak napęd 4x4 to tylko Subaru. Reszta to jakieś elektronicznie sterowane zabawki. W ASX napęd 4WD też jest elektronicznie sterowany.

Czy do takiego małego SUVa do jazdy głównie miejskiej warto dopłacać kilkanaście tysięcy za napęd na cztery koła?
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

26 Maj 2010, 10:43

Witam jeżeli po mieście to jedna oś wystarczy +dobre opony ja często wyjeżdżam na rybki to kupiłem 4x4 w terenie jest lepszy od 2wd ale troszkę więcej pali.Jeżeli nie będziesz się pchał w ciężki teren a suwem nie powinieneś to 2wd i dobre opony będą ok ale to tylko moje odczucia więc musisz sam wszystko dobrze przemyśleć pozdrawiam i szerokiej drogi.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

10 Cze 2010, 23:12

W takim Tiguanie napęd 4MOTION wystarczająco dobrze się sprawuje do jazdy jaką przewidujesz. No, ale niestety to nie ten budżet.
Gufi
Aktywny

11 Cze 2010, 11:00

Kolego moku co do napędów, to jest przeważnie tak, że najwięcej aut ma dorzucany napęd na 4 w razie uślizgu kół (stały napęd ma m.in Subaru).
Pytanie po co Ci crossover??
Jak chcesz większe lub bardziej modne auto, to już, moim skromnym zdaniem, kupować z całym bogactwem inwentarza czyli 4x4 - spalania nie będzie powalająco większe, za to jakość użytkowania SUPER lepsza.
Jak chcesz nowe auto do miasta i zależy Ci na małym spalaniu (kurcze wszyscy chcą mieć, a nie wydawać - TAK się nie da :) ) kup sobie jakiegoś maluszka z silnikiem 1.0 i będziesz miał OK.

Popatrz w stronę nowej DACII 4x4 - ostatnio oglądałem to auto i powiem, że jestem strasznie miło zaskoczony, co koleżkowie z Rumunii, ale teraz już z Francji podziałali z tym autem.
Czas siermiężnych Dacii dawno bez powrotnie przeszły, a teraz robią całkiem sympatyczne auta - może ktoś jeszcze pamięta jak mówiło się, że Japończyki to jednorazowe zapalniczki, ja pamiętam.
Ta Dacia jest na prawdę ładna, ciekawie wykonana i w najdroższej wersji z 4x4 o jakieś 20 tyś tańsza niż konkurencja (np. Yeti). Może warto nie ulegać przesądom!!!
spider2you
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krasne k/ Rzeszowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Webasto dla samochodów elektrycznych
    Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...
    Lexus IS 430 - prekursor serii F
    Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...