Suzuki baleno 1.6 glx - 5 bieg zeskakuje na luz

01 Lip 2014, 23:02

Witam.
Z gory powiem ze niezbyt znam sie na autach. Otoz moje jak do tej pory nieawaryjne auto musialo na moje nieszczescie sie zepsuc. A jeszcze gorsze jest to ze zepsulo mi sie w.niemczech, poniewaz wyjechalem do rodziny. Co do problemu, gdzies na okolo 370 kilometrze wysiadl mi 5 bieg, a dokladniej jak probuje na nim jechac to ow ten bieg automatycznie zeskakuje na luz. Oczywiscie moge trzymac reke na 5.biegu aby nie zeskoczyl, dzieki czemu normalnie jade na nim, jednak wolalem w taki sposob nie prowadzic bo balem sie ze.uszkodze to jeszcze gorzej. Takze reszte ok 40 km jechalem na 4 biegu. Moge jeszcze dodac ze np przy ruszaniu na 1, oraz na 2 slychac takie stukotanie, jakby cos o cos uderzalo. Bylem z autem tutaj u 1 mechanika, a ten mowil ze ze skrzynia biegow kaput i do wymiany, jutro jade do 2 innych mechanikow, jednak dobrze by bylo miec jakies info o tym aby ich nakierowac na problem czy cos. Co moglo sie zniszczyc?

Przepraszam za bledy jezykowe i interpunkcyjne poniewaz pisze ten temat z komorki
mt17
Nowicjusz

Auto: suzuki baleno 1.6

01 Lip 2014, 23:21

Skrzynia biegów do wymiany, rozleciały się tzw przesuwki.
Najlepsza opcja to doturlać się do PL na 4 biegu, lub jechać i trzymać piątkę.

W PL naprawisz to za groszę, w DE pewnie powyżej wartości auta :D
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

01 Lip 2014, 23:28

No, kazdy mi to mowi. Tylko nie wiem czy to sie spelni, bo od tego 1 mechanika co sprawdzil na ta pore to powiedzial ze podczas jazdy normalnie cala reszta moze sie tez rozleciec z tej skrzyni, a Assistance to ja nie mam xd.

Tak wlasciwie, to zastanawiam sie teraz dlaczego one sie uskodzily ? Ze starosci ?
mt17
Nowicjusz

02 Lip 2014, 00:01

Podejrzewam że od starego oleju lub wręcz jego braku.
Ja bym wracał do PL, ewentualnie szukaj polskiego mechanika, może poratuje rodaka :naughty: :ok:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Lip 2014, 00:48

Oleje byly wszystkie bo sprawdzalem, jednak o ich starosci nie pomyslalem i nie wiem czy 9 miesiecy to stary olej xd.

Co do rodaka to dzwonilem do jednego w moim miescie, powiedzial ze rozkreci mi skrzynie izmontuje z powrotem aby zobaczyc co walnelo za 200 euro, albo zamowi nowa i wymieni za 500 xd.
mt17
Nowicjusz

02 Lip 2014, 14:59

9 lat często jest jeszcze OK.
9 miesięcy to olej mega świeży.

Czyli za 200 euro dowiesz się że skrzynia jest zła i naprawa będzie kosztować dodatkowe 300E :D

A czy za 500 nie kupisz drugiego baleno :?: :roll:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Lip 2014, 22:55

Jasne ze moze i kupie, moj baleno kosztowal 1900 zl :D. Oleje wiem ze sa dobre poniewaz jak kupowalem to byly swiezo wymienione :).

W polsce moze i kupie drugi, jednak w niemczech nie wiem, jedyna strona ktora znalazlem to ebay z uzywanymi autami, teraz moj kuzyn tutaj przyjezdza, moze on zna inne :). Jednak na ebay znalazlem inne modele poza moim Sedanem :(, w dodatku najtanszy byl za 350 euro do 1000 ;p, a te tansze to przejechane tutaj maja po ok. 280 tys. km, wiec nie wiem czy sie tutaj oplaca tanioche kupic
mt17
Nowicjusz

03 Lip 2014, 10:38

A może udałoby ci się kupić jakąś używaną skrzynie do tego autka? Ewentualnie poszukaj na allegro i zamów. Nie wiem, czy wysyłają paczki za granice i jaki byłby koszt, ale podzwonić i popytać nie zaszkodzi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000