Suzuki Baleno - parowanie szyb

27 Gru 2017, 21:29

Cześć, posiadam Suzuki Baleno z 99 roku i mam problem. Strasznie parują szyby, a najbardziej tylna i ją bierze najprędzej i jest to już na prawdę irytujące.. Wysuszone jest porządnie wnętrze, więc wątpię by gdzieś była wilgoć, pod dywanikami też jej raczej nie ma, rzuciłem skarpetkę kiedyś z ryżem pod siedzenie, przetarłem szyby pianką do parowana i dalej parują, ale najbardziej ta tylna.. To auto nie posiada filtra kabinowego, ma klimatyzację, lecz niestety nie sprawną.. Czy ma to jakiś wpływ na parowanie tych szyb? Macie jakieś rady, bo już brakuje mi pomysłów..
gber44

27 Gru 2017, 22:16

Napewno go nie ma? Wydaje mi się że wersje z klimą mają filtr. Szyby też możesz wysmarować pianką do golenia. Nie będą parować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2017, 22:27

Filtr kabinowy powinieneś mieć za schowkiem nad wentylatorem.
Zerknij też do bagażnika, czy faktycznie nie masz tam jakichś szmatek, gąbki itp. Takie rzeczy chłoną wilgoć, a potem ją oddają. Jak napewno nie masz w bagażniku nic, co chłonie i odsaje wilgoć, to zdemontuj tapicerkę drzwi bagażnika i ewentualnie boczków, czy nie masz tam wilgoci. Woda może się dostawac np. przez uszczelki.
Nie ma siły i nie ma cudów - skoro szyba paruje, to powodem jest tylko i wyłącznie wilgoć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2017, 23:08

Kurde, właśnie z tego co wyczytałem na internecie to to auto nie posiada tego filtra kabinowego ani przy silniku, ani za schowkiem.. Ale na wolnym czasie postaram się rozebrać i zerknąć i na 100% potwierdzić sobie to.. Hmm, skoro mówisz to popatrzę do bagażnika czy gdzieś przy butli gazu nie ma wilgoci albo coś i ewentualnie spróbuję ją usunąć, a jeżeli tam nie to z boczkami to jak już będzie wiosennie i będą cieplutkie dni. Dziękuje za odpowiedź i uspokojenie głowy, pozdrawiam!
gber44

27 Gru 2017, 23:11

Lecz tak myślę, że skoro najprędzej i najdłużej zaparowana jest tylna szyba, wiec zapewne skupisko wilgoci jest gdzieś w bagażniku i to tam na razie szukać?
gber44

27 Gru 2017, 23:21

Dokłądnie tak - wilgoci należy szukać w bagażniku. Tak jak napisałeś, zerknij do wnęki koła zapasowego gdzie masz butlę. Tam na 100% jest otwór, przez kóry wychodzą przewody elektryczne i z gazem na zewnątrza auta. Otwór ten pełni też rolę przewietrznika, w razie, gdyby gaz się zaczął ulatniać. I czasami jest tak, że przez ten otwór dostaje się do komory woda i tam siedzi. I to tez może pbyć przyczyną zaparowanej szyby.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...

28 Gru 2017, 01:14

Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Właśnie zajrzę przy butli i przy tym odpowietrzniku, i spróbuję zlokalizować te wilgoć.
gber44

28 Gru 2017, 21:07

Dziś tak pogmyrałem i faktycznie obok butli gazu jest wilgotno i tak mokra blacha jest, wiec kurde pewnie to z bagażnika idzie ta wilgoć.. Wiec i pewnie przez ten '' odpowietrznik '' , ale wie ktoś jak go jakoś przytkać, co zrobić by nie zapchać go całkiem skoro gra rolę odpowietrznika..?
gber44

29 Gru 2017, 00:04

Ja kiedyś poradziłem sobiew ten sposób, że w ten otwór przy butli powkładałem wężyki jeden koło drugiego i całośc zalałem silikonem. Przez wężyki gaz ucieknie, ale woda nie dostanie się do środka, bo za cienkie są :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Gru 2017, 21:14

Postaram się poszukać jakieś wężyki, albo po prostu zalać to silikonem i przekuć go kilka razy by były drobne otworki, które będą odpowiadać za odpowietrzniki. Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam. :)
gber44

30 Gru 2017, 10:42

gruber99 napisał(a):Postaram się poszukać jakieś wężyki, albo po prostu zalać to silikonem i przekuć go kilka razy by były drobne otworki, które będą odpowiadać za odpowietrzniki
Przekucie nic nie da silikon jest sprężysty i może się okazać że te otwory zamkną się, a to jest niebezpieczne. proponuję jak już chcesz tak zrobić włożyć rurki / słomki takie jak używamy do picia. Mają one nie wielką średnicę a montując je pionowo lub pod lekkim kątem (dolne nachylenie ku tyłowi samochodu) woda nie powinna się przez nie dostawać nawet jak będziesz poruszał się w bardzo deszczowe dni.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Gru 2017, 21:17

Po głębszym pomyślunku masz rację bo faktycznie silikon zakryje się i będzie lipa a jak to ma działać jako odpowietrznik to powinno być sprawne, więc wezmę właśnie najprostsze słomki do picia ustawie w przeciwnym kierunku zaleje silikonem i spokój, dzięki za radę. :D
gber44

31 Gru 2017, 11:38

Było by fajnie jak byś cyknął fotkę i wrzucił do tematu :) ciekaw jestem jak Ci to wyjdzie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Gru 2017, 17:29

gruber99 napisał(a):więc wezmę właśnie najprostsze słomki do picia

Ja bym słomek do picia nie stosował - nie wiadomo jaką mają wytrzymałość, a wiem, że są stosunkowo miękkie. Moim zdaniem, najlepszy do tego będzie wężyk do paliwa - ja mam tak zrobione i jest ok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sty 2018, 21:01

W porządku zastosuje wężyki od paliwa i postaram się podesłać zdjęcie jak zrobię to. :)
gber44