Suzuki Baleno szarpie podczas jazdy

10 Sty 2012, 17:44

Witam, posiadam autko Suzuki Baleno 1,3 benzyna, rocznik 1996. Od pewnego czasu samochód "szarpie" podczas jazdy i zapala się kontrolka "CHECK ENGINE". Jak zdejmę nogę z gazu lub wrzucę na luz kontrolka gaśnie i wszystko jest O.K., przy ponownym dodaniu gazu zaczyna znowu szarpać. Wymieniłem aparat zapłonowy, ale nic to nie dało. Czy ktoś może mi pomóc?
Artycha
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 1974
Auto: Suzuki Baleno 1,3

12 Sty 2012, 21:04

hallo , autko już niemłode - kable , świece stare ? cewka ?
od pewnego czasu mamy tez jesienno wilgotną porę :wink:
iskra/WN jest leniwa lubi biegać na skróty do masy :roll: - zapal silnik po ciemku podnieś maskę i szukaj gdzie jarzy; ALE uważąj wtedy żeby nie wsadzić ręki, szalika pod pasek :mrgreen:
- moze to być też wina sondy , lub fitra czy pompy paliwa
auto ma gaz ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2012, 17:30

nie sprawdzę po ciemku, bo dzieje się tak tylko podczas jazdy, przy włączonym biegu. Jak wrzucę na luz i przegazuję to silnik wchodzi bez przerywania na obroty. Gdyby była to pompa, to przerywałoby pewnie przez cały czas. Świece wymieniłem na nowe.
Pozdrawiam - Artycha
Artycha
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 1974
Auto: Suzuki Baleno 1,3

17 Sty 2012, 22:29

Gdyby była to pompa, to przerywałoby pewnie przez cały czas. Świece wymieniłem na nowe.

błąd pod obciążeniem idzie duuużo więcej paliwa - chyba że nie idzie ..wiec przerywa
filtra paliwa kiedyś był wymieniany ?
to że swiece nowe :? to nie oznacza że iskra nie ucieka przebiciem kabli WN
wymieniony aparat zapłonowy z kopułką nowy ??
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sty 2012, 23:16

Miałem podobny problem. Znajomy mechanik wymienił mi kable, świece i kopułke i wyciął katalizator. Wszystkie problemy się skończyły, a samochód ma teraz dużo lepsze osiągi i dźwięk wydechu :D
titi94
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 06 1994
Auto: Suzuki Baleno, 1.3 16V