Suzuki Grand Vitara 3dr, 1.6 benzyna, 2006-2008r

25 Sie 2013, 10:37

Witam. Zamierzam kupić Suzuki Grand Vitare, 3drzwiową, 1.6 benzyne, 106KM.
Znalazłem w DE 2006r, 45tyś przebiegu, w przeliczeniu za około 35tyś zł.
Autko bedzie mi glownie sluzylo do jazdy drogami asfaltowymi, trasa i miasto. Terenu mało, jak coś to jakieś polne drogi, no i w zime dojazd ze sporą ilością śniegu. Jak sobie te autko bedzie radzic ? I ogólnie jakie ma wady i zalety. No i dynamika. Czy ten mały silniczek pozwoli czasami troche przydusic ? Nie chodzi mi o jakiej duże predkości(normalna jazda to bd. ok. 100 max 130km/h), ale o przyspieszenie ? Nie bedzie za bardzo zamulac ? Jak sobie radzi w zime ? Jest awaryjny ? Byłbym wdzięczny za opinie. Z góry dzieki siema.

Przykładowe foto tej GV Zdjęcie
K4CZK4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 08 2013
Auto: Ford Fusion
Silnik: 1.4 tdci
Paliwo: Diesel

25 Sie 2013, 11:02

Te 45tysięcy to miał 5 lat temu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sie 2013, 11:35

zdjecie nie przedstawia tego konkretnego samochodu o ktorym pisalem, lecz sam model. A ja pytam ogolnie o samochod, wiec jesli nie masz nic konkretnego do powiedzenia to lepiej nic nie pisz...
K4CZK4
Nowicjusz

25 Sie 2013, 12:16

Wiem ze to nie ten samochód co na zdjęciu ale tylko Cie przestrzegam zebys sobie go odpuścil bo takiego przebiegu na 99% nie ma.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sie 2013, 13:38

no ok, ale nikt nie powie nic innego na temat tego samochodu ?
K4CZK4
Nowicjusz

25 Sie 2013, 13:56

Silnik 1.6 to jest straszny muł . z trzy lata temu chciałem kupić takie autko, ale po przejechaniu się nim przeszła mi ochota, mało nie zrobiłem dziury w podłodze żeby nim jechać.
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Land Cruiser - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Światowa premiera nowego Land Cruisera 150 miała miejsce na Frankfurt Motor Show we wrześniu 2017 roku. Legendarny samochód terenowy został gruntownie zmodernizowany i otrzymał bogatsze wyposażenie we wszystkich wersjach. ...

25 Sie 2013, 14:01

[link do AutoGaleria wygasł] polecam lekturę.
Miałem okazję jeździć taką GV 5d 1.9 D i na asfalt polecam inne SUV'y, tutaj mocno czuć, że to auto ma spore zdolności terenowe więc resorowanie, zachowanie w zakrętach czy precyzja układu kierowniczego w porównaniu do innych SUV'ów pozostawia sporo do życzenia, jeśli ma służyć do jazdy po asfalcie to odradzam.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2013, 14:36

Silnik 1.6 to jest straszny muł . z trzy lata temu chciałem kupić takie autko, ale po przejechaniu się nim przeszła mi ochota, mało nie zrobiłem dziury w podłodze żeby nim jechać.

To może i lepiej, bo to będzie mój pierwszy samochód to przynajmniej będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że się rozwale :D

tutaj mocno czuć, że to auto ma spore zdolności terenowe więc resorowanie, zachowanie w zakrętach czy precyzja układu kierowniczego w porównaniu do innych SUV'ów pozostawia sporo do życzenia, jeśli ma służyć do jazdy po asfalcie to odradzam.

A co do komfortu jazdy, to czytałem, że jeździ tym się całkiem przyzwoicie. Ma wygodne fotele, dobrze zachowuje się na naszych, dziurawych drogach. Nie wymagam od tego auta jakiegoś super komfortu, lecz aby służył mi bez żadnych większych awarii i w miare małe spalanie w porównaniu do innych suvow, dlatego wybralem benzyne 1.6. Diesel odpada ze względu na awaryjność pompowtrysków, których wymiana tania nie jest.
K4CZK4
Nowicjusz

25 Sie 2013, 15:39

Nie o to chodzi żebyś się rozwalił ale lepiej naprawdę wybierz mocniejszą odmianę, przynajmniej normalnie można będzie wyprzedzać. Jak będzie za dużo palił to wpakujesz gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sie 2013, 18:17

Olej tych gości powyżej, nie znają się na autach.
Dobry wybór, prawdziwy, solidny japoński samochód ten 7 latek będzie jeździł dłużej niż europejskie SUV'y które właśnie wyjeżdżają z salonów.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

25 Sie 2013, 19:11

Olej JDMa, on się nie zna na autach tylko oczernia wszystko co nie japońskie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

25 Sie 2013, 20:50

Właśnie pytałem wujka, który się na tym zna. Od wielu lat ma warsztat samochodowy i sprowadza autka z niemiec i nie tylko. Powiedział, że tym sprzętem troche pojezdze, i nie powinienem miec z nim problemow, tylko ze odradzal diesla. Póki co jeździłem autkiem ford fusion 1.4 tdci i nie był dla mnie zły jesli chodzi o dynamike a wydaje mi sie, ze 1.6 benzyna bedzie jeszcze od niego lepszy, no chyba, że sie myle.
K4CZK4
Nowicjusz

25 Sie 2013, 20:56

Zwroc uwagę na to ze jest to większe auto niz Ford Fusion i nie jest za bardzo oplywowy. Naprawdę Ci dobrze radzimy ale rób co chcesz.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sie 2013, 21:03

No, a teraz nie patrząc na dynamike jazdy. Pojeżdze nim troche ? Nie są awaryjne ? I jak sobie radzą w zime ?
K4CZK4
Nowicjusz

25 Sie 2013, 21:10

Jako samochody są dobre ale kiepsko się prowadzą. W zimie nie będzie żadnego problemu (duży prześwit i uterenowione auto)
Koniu
Forumowicz VIP