Suzuki Grand Vitara na gaz

18 Paź 2012, 19:57

Zamierzam kupić Suzuki Grand Vitara 2.0 benzyna+gaz z 2006 roku. Jak ten samochód spisuje się na gazie, czy nie ma z tym gazem problemów ?
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

19 Paź 2012, 14:46

Jeżeli będzie to dobra sekwencyjna instalacja LPG to nie powinno być problemów.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Sty 2013, 08:51

Ojciec znajomego miał Vitarę w gazie. Sypało się to jak choinka na wiosnę. Inna sprawa, że to pewnie winna samej instalacji, bo szanowany Pan to sknera jakich mało na tym świecie.

Wydaje mi się, że jeśli znajdziesz ogarniętego gazownika to nie powinno być problemów.
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Lut 2013, 12:26

1. Dobry gazownik.
2. Dobra sekwencja - dopasowana listwa i reduktor do silnika.
3. Lubryfikacja - nie wiem czy pomoże, ale nie zaszkodzi - ja miałem - gaz nie jest taki suchy, czego nie lubią silniki suzuki.
4. Sprawdzanie oleju, wymiana filtrów - generalnie dbanie o silnik.
5. Założyłem do swojej GV przy 85 tyś., sprzedawałem przy 130 tyś. i problemu nie miałem żadnego.
:ok:
bysiek_s_k
Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

02 Lut 2013, 14:15

jeśli to jest 2.0 R4 a nie Vka to nie masz się czym przejmować ten silnik łykanawet 2 generacje i jest dość żywotny :ok:
jeśli to Vka to problem nie jest z gazem a z obsługą silnika (typu aby wymienić rozrząd trzeba rozebrać pół auta a najlepiej wyjąć silnik :mrgreen: )
w każdym razie jeśli ktoś mówi że mu się silnik suzy sypie to po prostu kupił zajeżdżony złom :wink:
wszytkie wymysły (lubryfikacje itp) są zrobione pod slniki albo z miękkimi gniazdami/zaworami albo pod elementy ceramiczne czego ten silnik nie posiada :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Lut 2013, 10:07

Ja bym był ostrożny w takich pewnych stwierdzeniach. Zanim założyłem przeczytałem setki dyskusji, opinii, tekstów, itd.
Kolego nim założysz gaz pofatyguj się trochę po forach (np. Klub Suzuki Polska) i poczytaj.
8)
bysiek_s_k
Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Drogo, szybko i luksusowo - zestawienie wyjątkowych coupe!
    Tendencje wzrostowe w segmencie samochodów premium są mocno widoczne na rynku polskim od dobrych kilku lat. Sprzedaż rośnie systematycznie, dzięki czemu według danych pochodzących z raportu PZPM, w roku 2015 auta luksusowe ...