SUZUKI GRAND VITARA -problem z filtrem lub z turbiną

29 Lip 2013, 17:54

Od dwóch tygodni zostałem właścicielem Vitary i od 10 dni mam problerm.W skrócie - zapaliła sie kontrolka (zygzak w kwadraciku) ,oraz kontrolka filtra czastek stałych.Dość prężna firma( nie servis) stwierdzili ,że należy coś zregenerować ponieważ nie idzie ustawić geometrii turbiny i z tego powodu zapala się kontrolka filtu czastek stałych.Udałem się do servisu(LABIJAK POZNAŃ) i tam powiedziano mi ,że wszystko jest ok z silnikiem,z turbiną i z całą resztą - problem stanowi filtr cząstek stałych poniewaz przez to ,że jest zapchany dostaje złe powietrze i przez to wychodza błędy.Wypalałem filtr mechanicznie w servisie,wypalałem chemicznie u w/w elektryka,wypalałem go na zasadzie jednostajnej długiej jeździe na autostradzie i problem na drugi dzień powraca- zapalaja się na przemian raz jedna kontrolka raz druga.Dodam ,że samochód w żadnym stopniu i w żadnym przypadku nie traci mocy.Poszukuje rady -może ktoś mial taki problem- co naprawiać turbinę czy filtr.Zaraz ktoś napisze ,żeby wyeliminowac całkowicie filtr - nie da rady poniewaz auto bedzie miedzy innymi jeździło po drogach niemieckich,a tam słyszałem czepiaja sie tego.Po za tym co wtedy gdy ktoś z naszego rządu wpadnie na genialny pomysł i auto z wyciętym filtrem nie przejdzie badań technicznych.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
arassek72
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: SUZUKI GRAND VITARA
Silnik: 19DDSI 129KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Sty 2014, 19:23

Witam.Mam podobny problem z kontrolkami ,filtrem dpf itd.
Czy udało Ci się uporać z tym problemem?
suzuki
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Suzuki
Silnik: 1,9 ddis
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...