Suzuki Grand Vitara problem z paleniem!

05 Wrz 2011, 21:05

Witam. Jestem nowym forumowiczem. Mam problem z zakupionym autem marki Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS 2006 r. Auto kupiłem we Francji. 146 tys km. Serwisowane. Poprzedni właściciel miesiąc przed sprzedażą wymienił (turbo,świecie żarowe,oleje,płyny) na nowe w orginalnym serwisie Suzuki. Jest problem tego typu że samochód po staniu kilku godzin trzeba długo kręcić rozrusznikiem. Jego drugim problem jest dość dziwne trzęsienie samochodem na drugim biegu przy małych obrotach silnika. Na desce rozdzielczej nie ukazuje się żaden wskaźnik wskazujący problem.
cptMichaaX
Nowicjusz

Auto: Suzuki Grand Vitara

05 Wrz 2011, 21:21

Trzesienie buda jest prawdopodobnie od tego ze nie pali ci na wszystkie gary, problem z odpalanie moze byc wlasnie przez to, ja stawiam albo na uszkodzona uszczelke pod glowica(lub glowice), stad zbyc niskie cisnienie, lub wtryskiwacze.

Co do glowicy, czy uszczelki pod glowica, to sprawdz czy nie masz wody w oleju, lub oleju w zbiorniczku wyrownawczym(ma byc czysty plyn, bez plam oleju jak "w rosole"). Wtryskwiacz moze jeden czy dwa dawac du..(przelewac, lub dawac za mala dawke paliwa), najlepiej sprawdzic je w jakims warsztacie, ktory sie tym zajmuje i dac do ewentualnej regeneracji/czyszczenia jak bedzie taka potrzeba.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

06 Wrz 2011, 15:36

płyn w zbiorniczku jest czyściutki. Silnik po zapaleniu chodzi cichutko i ładnie.Bez problemu rozwija prędkość 160km/h. Daliśmy do mechanika który ma znaleść problem i dlatego piszę żeby coś więcej się dowiedzieć. CO to może jeszcze być z tą głownicą i ile by kosztował remont głowicy. Auto jest w bardzo ładnym stanie, serwisowany. Samochód sprawdzało juz dwóch mechaników. Wykluczyliśmy lewe powietrze w paliwie, świece żarowe grzeją. Sprawdzałem na stacji diagnostycznej, min analizę spalin wynik bardzo dobry (0,00) wytwarzanego dwutlenku węgla. Czy przy 146 tys km ją już takie problemy?
cptMichaaX
Nowicjusz

06 Wrz 2011, 17:03

Znam przypadek Renault Kangoo 1,5 DCI gdzie sie pierscienie rozsypaly przy 25k km, samochod nowy z salonu.

Wracajad do tematu, to jak nie masz wody w oleju, ani oleju w plynie chlodzacym, to glowica raczej ok, co najwyzej uszczelka wypalona miedzy 2 garami, sprawdzales kompresje moze?

Pytasz o przebieg 146tys km, wtryskiwacze mozesz uwalic sobie tankuajac raz lewe paliwo bez znaczenia czy kupione kradzione w jakiejs stodole, czy nawet na najlepszej stacji, wszedzie moza na syf trafic.
Czimi
Stały forumowicz

06 Wrz 2011, 19:22

ja uważam że poprzedni właściciel po mimo dbania o samochód miał z nim te problemy ponieważ jest wymienionych wiele nowych rzeczy (oleje,filtry, turbo, świece żarowe) i wszystko było wymieniane w orginalnym serwisie Suzuki i nie mogli znaleźć problemu i dlatego sprzedali samochód.
Mówili przy tym że ten samochód ich dużo kosztował. A ja chce go zostawić dla siebie bo widzę że samochód jest w bardzo dobrym stanie tylko jest ten problem.
cptMichaaX
Nowicjusz

06 Wrz 2011, 19:53

Olej i jego filtr co 15k km sie wymienia, filtr paliwa/powietrza, jak wymienil kilka razy, to tak samo wszystko wg normy, swiece troche lepsze sa w teorii na 100k km, w praktyce czasami nawet 50k km nie wytrzymuja, co te rzeczy maja wspolnego z awaryjnoscia autka? To sa normalne elementy eksploatacyjne.

Turbina, jak to turbina, czasami przy 50k km sie rozsypie...

Co on jeszcze takiego wymienial w tym autku, ze niby na awaryjne trafil?
Czimi
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Najlepsze samochody 2013 roku" i trzy zwycięstwa dla BMW
    Nowe BMW serii 3 jest sprzedawane dopiero od lutego 2012 roku, jednak już teraz przejęło prowadzenie w klasie średniej premium. BMW serii 5 już po raz trzeci z rzędu znalazło się na pierwszym miejscu w klasie wyższej średniej. ...

07 Wrz 2011, 23:17

moze tak byc jak paliwo schodzi ze tak powiem z pompy odpowiedzialny za to jest zaworek zawsze mozna to zastapic gruszka:Pod tego bym zaczał :P
objaw--trzeba dlugo krecic a potem zapali i ładnie chodzi.. :wink:

powodzenia:P :wink:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

08 Wrz 2011, 20:21

dziś mechanik właśnie powiedział mi żebym udał się do gości którzy robią disle lub pompy dla takich samochodów i właśnie przyczyną może być ten zaworek w pompie. Obecnie wykasował mi kilka błędów na świecach żarowych i regulatorze i auto lepiej pali, zobaczę pojeżdżę kilka dni i czy rzeczywiście będzie poprawa. Następny mechanik powiedział abym wyciągnął wtryski i sprawdzić je bo najprawdopodobnie to ich przyczyna, ale na razie będę czekał. Proszę o jakieś wskazówki!
cptMichaaX
Nowicjusz

08 Wrz 2011, 20:27

To sa wtryskwiacze szybciej, przelewa ci ktorys, lub nawet 2, albo za mala dawke paliwa daje, jest wtedy albo w komorze spalanie za malo paliwa, lub za duzo, i stad problem z rozruchem, to samo z wpadaniem silnika w drgania. Jak to jest auto salonowe i w PL zrobilo 146k km na 1 wtryskiwaczach bez ruszania ich, to i tak nie tak zle. :D
Czimi
Stały forumowicz

08 Wrz 2011, 20:54

auto zrobiło 140 we Francji jeździła nim kobieta (doktor) i tam było wszystko serwisowane. JA jestem drugim właścicielem i właśnie chce znaleźć tą usterkę którą oni tam nie znaleźli bądź nie chcieli wchodzić w koszty. Odnośnie wtryskiwaczy mechanik mi powiedział w serwisu Suzuki że miał taki problem z samochodem Renault (ciężkie palenie po długim postoju, i występowały drgania) to było przyczyną dwóch wtrysków ponieważ silnik nie ma mocy.
cptMichaaX
Nowicjusz

08 Wrz 2011, 21:03

No wtryskiwacze to standard w dieslu i problemy z nimi. :P Tym bardziej w silnikach na pompowtryskiwaczach czy CR. Mozliwe ze ktos tych wtryskwiaczy nie chcial robic w ASO i wolal autko sprzedac, bo by mu to wyszlo z 3-4k euro, a w uzywki sie nie chcial bawic. Tak czy inaczej regeneracja 1 to z 200-300zl, czyszczenie moze z 50zl, na allegro uzywane z 300-400zl. Nowych sie nie oplaca kupowac. A kopcic ci autko czasami za duzo nie kopci?
Czimi
Stały forumowicz

08 Wrz 2011, 21:23

analiza spalin (CO2) 0.00. Dziwili się na sprawdzaniu ze 0.00 i sprawdzali jeszcze raz.
cptMichaaX
Nowicjusz

18 Wrz 2011, 10:48

Witam!Jestem nowym forumowiczem i mam podobny problem z grand vitara 1,9 ddis 2009r 35000 km
Nie pali jak jest zimny , .problem zaczal sie po awarii paska rozrzadu (rozpadl sie) oczywiscie glowica do roboty , po remoncie zle odpala ale nie zawsze czasami jest ok nawet przy chlodniejszych temperaturach ,mechanik ktory to robił umywa rece mowi ze z jego strony jest wszystko ok.musi byc elekryka ,elekryk ze mechanika.Zawiozlem auto do innego mechanika stwierdzil ze cisnienie na tlokach slabe 2,7/2,3/2,2/2,0/ ale czy przy takim cisnieniu auto jedzie 170 kmh i problem zodpalaniem jest nie zawsze taki sam, dzis rano przy 6 stopniach zapalil na rys innego dnia przy 18 stopniach odpalal z problemami.
Prosze o jakies rady
Dzieki
dziejo
Obserwowany

18 Wrz 2011, 17:14

sprawdzcie cisnienie paliwa na listwie ..
i podczas uruchomienia jak zimny niech ktos podlaczy kompa moze jakis blad wyskoczy... :wink:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

18 Wrz 2011, 22:18

No przy niskiej kompresji zawsze beda problemy z odpaleniem, jak juz odpalisz to moze nie byc duzej roznicy w osiagach. 100% wina mechanika ktory robil silnik wg mnie, za duza masz roznice w kompresji, no i niestety silnik ktory oberwal mocno po urwanym pasku juz nigdy nie bedzie jak nowy.

To autko na gwarancji czasem nie jest? Jak go serwisowales od poczatku w ASO i nawet jak masz juz po gwarancji, to ja bym do sadu z tym poszedl, bo silnik zostal uszkodzony przez wade fabryczna paska.
Czimi
Stały forumowicz