Suzuki Jimny.

01 Lis 2008, 17:00

Siostra zastanawia się nad zakupem takowego samochodziku, używanego, 2000-2002 z silnikiem benzynka 1.3. Czy jest ktos w stanie cos powiedziec o tym samochodzie, czy jest awaryjny czy nie, na co zwracac uwage przy zakupie tego autka, czy da się nim pojezdzic w terenie:)?

Pozdrawiam
Baqś

01 Lis 2008, 17:23

do terenu to jedno z lepszych autek na świecie. :wink:

awaryjne nie jest, części są tanie. minusem jimniaka jest jego wielkość, a raczej niewielkość :lol:
na drodze zachowuje się jak typowa lekka terenówka - skacze, myszkuje, źle wybiera nierówności. za to w terenie niewiele jest samochodów równie walecznych.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

01 Lis 2008, 19:18

to już od siostry zależy jak lubi śmigać po lasach to jak najbardziej, ale jeżeli zamierza poruszać się tym tylko po drogach to odradzam bo po co sobie życie utrudniać... oraz tak jak Karson pisał - jest bardzo ciasne i raczej żadnego bagażu prócz siatki z zakupami się nie wsadzi...

Ps: warto też zwrócić uwagę na silniczek tego auta, bo może wydawać się że jest to skromne 1.3 lecz to skromne 1.3 może spalić tyle co ktoś by przypisywał do 1,8 albo więcej.
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

01 Lis 2008, 21:23

Auto będzie jezdzone w 70% w miescie, czasem teren bo siostra lubi się czasem pobawic %-)

Co do wielkosci auta jest wystarczająca dla niej, ma 19 lat więc nie potrzeba jej większego auta:)

Czy ktos może mi powiedziec na co powinienem zwracac uwage przy zakupie takiego samochodu?
Baqś

01 Lis 2008, 21:32

panie... masz pan 133 posty i nie wiesz pan, że główna instrukcja pod tytułem na co zwracać uwagę przy zakupie terenówki jest na 3 pozycji naszego forum...

ps auto jest które chcecie zakupić stosunkowo młode więc jest to dodatkowym ułatwieniem....
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

01 Lis 2008, 21:43

czytałem, ale chciałem o jakies rady dotyczące dokładnie Jimniego, bo są ogóly, które się sprawdza, a są tez rzeczy które w jednych samochodach są trwałe a w innych bardzo wadliwe, zalaezało mi raczej na takich opiniach.
Baqś

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...

01 Lis 2008, 22:58

Strasznie twardy, 3 drzwi, zarejestrowany tylko na 4 osoby, mało miejsca z tyłu, bagażnik tylko na kosmetyczkę ew. torba z zakupami, jęsli myślisz o gazie (LPG) to nie ma gdzie zamontować butli - to były wady, a teraz napiszemy ci zalety: mały promień skrętu, możliwość jazdy 2W, 4W, wszędzie nim zaparkujesz, nie martwisz się o wysokie krawężniki, wszędzie nim wjedziesz i wyjedziesz (chodzi o teren), bardzo fajne kąty natarcia ( tylko dla wiedzących o co chodzi). Moja żona nim jeździ od 2 lat, i jest bardzo zadowolona. Jimny 1.3 Petrol

Pozdrawiam
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lis 2008, 14:35

macpaw5 napisał(a):bardzo fajne kąty natarcia ( tylko dla wiedzących o co chodzi)

kąt natarcia jest tylko jeden 8)
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lis 2008, 18:06

Zgadza się jest tylko jeden, ale i tak wszyscy wiedzą o co chodzi :wink:
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Lis 2008, 19:49

A jakimi mocami dysponują te silniki 1.3?
Bo z tego co widzialem to są 75km i 85km, czy oba były normalnie w sprzedaży czy te 85km to jakas własna modyfikacja 75?
Baqś

02 Lis 2008, 21:21

2000 rok silnik 1.3 85 konikow
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Gru 2008, 16:43

panowie. powiedzcie mi czy warto brac dieselka czy ten benzyniak jest lepsza propozycja. silnik malutki wiec spalanie chyba nie ma znaczenia. a co z ewentualna moca ?
g-szesc
Nowicjusz

02 Gru 2008, 22:03

czy to benzyna, czy diesel to nie jest to autko wyścigowe. mocy mu nie brakuje do normalnej, spokojnej jazdy.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Gru 2008, 10:09

tu nie chodzi o wyscigi ale np jazde po kretej gorskiej drodze asfaltowej. czy przy benzynie z ta moca nie bedzie potrzeby czestego redukowania do dwojki. diesel troche elastyczniejszy wiec wydawalo mi sie ze sprawniej bedzie jechac takim autem.
jezdze pajero sportem, oczywiscie to zadne porownanie, ale przy tej masie spokojnie pokonuje na trojce takie odcinki.
g-szesc
Nowicjusz

03 Gru 2008, 12:31

powinno dać radę, a jak nie da to zredukujesz :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika