10 Wrz 2006, 08:42
Witam wszystkich zapaleńców motoryzacji i ekspertów!!! Ja troszkę się interesuję, ale wszystkiego nie wiem.
Posiadam samochód: Suzuki Sidekick (dokładniej kanadyjską wersję -GEO Tracker); silnik 1,6; 8 zaworów; zapłon "zwykły"; elektroniczny wtrysk paliwa; przebieg ok. 160 tys. km.
Samochód działał bez zarzutu. Od jakiegoś czasu mam problemy z zapalaniem ciepłego silnika. Kiedy silnik jest zupełnie zimny (i nie ma upału) zapala "od kopa". Kiedy jest ciepły -muszę "kręcić" 2-3 razy i to trochę dłużej, dodając gazu. Do tego bardzo dużo więcej spala paliwa. Wymieniłem świece, kable wysokiego napięcia i kopułkę, ale nic to nie pomogło. Nie wiem, czy może to mieć jakiekolwiek znaczenie, ale jest prawdopodobne, że w pobliżu samochodu miało miejsce wyładowanie atmosferyczne, jednak nie mam pewności, że to od tego czasu nastąpiła zmiana. Pojechałem do warsztatu. Podłaczyli samochód pod komputer, ale nie było połączenia, czyli komputery "nie dogadały się". Fachowiec stwierdził, że to jest uszkodzenie mechaniczne i musiałby sprawdzać wszystko po kolei ze schematem. Wiem, że jest kilka sensorów, które mogą zakłócać pracę silnika, jeśli są uszkodzone. JEŚLI JEST TO MOŻLIWE -BARDZO PROSZĘ O POMOC! Z GÓRY PRZESYŁAM PODZIĘKOWANIA!!!