Suzuki Sidekick "trudno" zapala.

10 Wrz 2006, 08:42

Witam wszystkich zapaleńców motoryzacji i ekspertów!!! Ja troszkę się interesuję, ale wszystkiego nie wiem.
Posiadam samochód: Suzuki Sidekick (dokładniej kanadyjską wersję -GEO Tracker); silnik 1,6; 8 zaworów; zapłon "zwykły"; elektroniczny wtrysk paliwa; przebieg ok. 160 tys. km.
Samochód działał bez zarzutu. Od jakiegoś czasu mam problemy z zapalaniem ciepłego silnika. Kiedy silnik jest zupełnie zimny (i nie ma upału) zapala "od kopa". Kiedy jest ciepły -muszę "kręcić" 2-3 razy i to trochę dłużej, dodając gazu. Do tego bardzo dużo więcej spala paliwa. Wymieniłem świece, kable wysokiego napięcia i kopułkę, ale nic to nie pomogło. Nie wiem, czy może to mieć jakiekolwiek znaczenie, ale jest prawdopodobne, że w pobliżu samochodu miało miejsce wyładowanie atmosferyczne, jednak nie mam pewności, że to od tego czasu nastąpiła zmiana. Pojechałem do warsztatu. Podłaczyli samochód pod komputer, ale nie było połączenia, czyli komputery "nie dogadały się". Fachowiec stwierdził, że to jest uszkodzenie mechaniczne i musiałby sprawdzać wszystko po kolei ze schematem. Wiem, że jest kilka sensorów, które mogą zakłócać pracę silnika, jeśli są uszkodzone. JEŚLI JEST TO MOŻLIWE -BARDZO PROSZĘ O POMOC! Z GÓRY PRZESYŁAM PODZIĘKOWANIA!!!
Paolotp
Nowicjusz

• 10 Wrz 2006, 12:34

Witam,
    Proponuje jednak podjechać do warsztatu gdze uda się podłączyć auto pod komputer i zdjagnozować przyczynę, mówisz że cięzko zapala i dużo więcej pali hm... Nie masz wrażenie że autko jest mniej dynamiczne? Proponuje jeszcze na początek sprwdzić sondę lambda czy działa prawidłowo...
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

10 Wrz 2006, 19:08

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Rzeczywiście auto jest mniej dynamiczne. Myślałem też o tym sensorze -mam nadzieję, że o właściwym, czyli o tym na rurze wydechowej. W każdym razie dziękuję bardzo! POZDRAWIAM!
    Paolotp
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Wyróżnienie w plebiscycie "Auto Lider" dla Audi S7
      Audi S7 zdobyło wyróżnienie w plebiscycie Auto Lider, który jest organizowanych w Polsce przez redakcję tygodnika Motor i miesięcznika Auto Świat. To sportowe z coupe zwyciężyło głosami czytelników i ...