Suzuki Swift 1.3 - Wymiana wahacza ?

07 Gru 2009, 16:02

Witam

Posiadam Suzuki Swift ( model II ) rocznik 1998 z silnikiem 1.3 - 68 KM
Zostawiłem ostatnio go u mechanika i dowiedziałem się że mam luźne sworznie po obu stronach... moje pytanko jest takie ... czy da się w tym modelu wymienić sam sworzeń czy też jest on zamontowany na stałe i muszę wymienić całe wahacze ??

Dziekuje
Lucas
lucas_1983
Nowicjusz

Miejscowość: Z netu

08 Gru 2010, 12:45

Niestety w tym aucie istnieje możliwość wymiany sworznia jedynie z wahaczem.
Koszt 1 wahacza - ok 140zł, choć są i cudotwórcy, co winszują sobie za takie coś i ponad 300zł za sztukę.
Sworzni samych nie kupisz, a nawet jeśli, wymiana nie ma sensu ze względu na sposób ich montażu (wprasowywane!) i po prostu nie będzie to w żadnym wypadku trwała naprawa.
Kupuj całość, wymienić idzie samemu w garażu, jeśli masz trochę drygu mechanicznego.
Ale po wymianie wahacza KONIECZNIE jedź na ustawienie zbieżności kół! (koszt zależnie od stacji - 30 do nawet 100zł)
ChaoticBiker
Nowicjusz

Miejscowość: Jeżów Sudecki

22 Gru 2010, 18:56

Też tak twierdzę. Bo mam sam swifta i wymieniałem ostatnio wahacz. ale można i taniej poszukać. A naprawdę warto bo hurtownie mają bardzo duża rozbieżność cen
lomil
Nowicjusz

03 Sty 2011, 16:44

U mnie znowu poprzedni właściciel (d...l) zespawał sworznie z wahaczami więc musiałem całe wahacze wymieniać, ale zawsze nowe to nowe;] prawda co do zbieżności: u mnie nie dało się jeździć więcej niż 50km/h... Zbieżność laserowa bardzo dokładna kosztowała mnie 90zł!
gkmlodz
Nowicjusz

Miejscowość: ŁÓDŹ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psy?
    Wyjeżdżając, właściciele psów bardzo chętnie zabierają ze sobą swoje czworonogi, jednak nie zawsze zapewniają im bezpieczną podróż. Tymczasem źle przewożony pies stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale ...