Suzuki Swift 1.3 - Wymiana wahacza ?

07 Gru 2009, 17:02

Witam

Posiadam Suzuki Swift ( model II ) rocznik 1998 z silnikiem 1.3 - 68 KM
Zostawiłem ostatnio go u mechanika i dowiedziałem się że mam luźne sworznie po obu stronach... moje pytanko jest takie ... czy da się w tym modelu wymienić sam sworzeń czy też jest on zamontowany na stałe i muszę wymienić całe wahacze ??

Dziekuje
Lucas
lucas_1983
Nowicjusz

Miejscowość: Z netu

08 Gru 2010, 13:45

Niestety w tym aucie istnieje możliwość wymiany sworznia jedynie z wahaczem.
Koszt 1 wahacza - ok 140zł, choć są i cudotwórcy, co winszują sobie za takie coś i ponad 300zł za sztukę.
Sworzni samych nie kupisz, a nawet jeśli, wymiana nie ma sensu ze względu na sposób ich montażu (wprasowywane!) i po prostu nie będzie to w żadnym wypadku trwała naprawa.
Kupuj całość, wymienić idzie samemu w garażu, jeśli masz trochę drygu mechanicznego.
Ale po wymianie wahacza KONIECZNIE jedź na ustawienie zbieżności kół! (koszt zależnie od stacji - 30 do nawet 100zł)
ChaoticBiker
Nowicjusz

Miejscowość: Jeżów Sudecki

22 Gru 2010, 19:56

Też tak twierdzę. Bo mam sam swifta i wymieniałem ostatnio wahacz. ale można i taniej poszukać. A naprawdę warto bo hurtownie mają bardzo duża rozbieżność cen
lomil
Nowicjusz

03 Sty 2011, 17:44

U mnie znowu poprzedni właściciel (d...l) zespawał sworznie z wahaczami więc musiałem całe wahacze wymieniać, ale zawsze nowe to nowe;] prawda co do zbieżności: u mnie nie dało się jeździć więcej niż 50km/h... Zbieżność laserowa bardzo dokładna kosztowała mnie 90zł!
gkmlodz
Nowicjusz

Miejscowość: ŁÓDŹ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najnowsze BMW serii 7
    BMW serii 7 - luksus na miarę przyszłości. Ten najnowocześniejszy w historii bawarskiego koncernu model będzie można zobaczyć już 24 listopada 2015 r. na targach Fleet Market w Centrum EXPO XXI w Warszawie. BMW serii 7 – ...
    Mitsubishi i-MiEV dla Uniwersytetu Południowej Kalifornii
    Firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) współpracuje z Uniwersytetem Południowej Kalifornii (USC) oraz należącą do tej szacownej uczelni Viterbi School of Engineering, tworząc w kampusie projekt "żywego laboratorium" ...