Suzuki Swift 2000r 1.3, lekko szarpie

06 Kwi 2012, 13:09

Cześć wam :-)

Niedawno kupiłem Suzuki Swifta z 2000r. z silnikiem 1.3 (+ GAZ). Po przejechaniu już sporych odległości, zauważyłem pewną zależność / mankament tego auta.

Kiedy jeszcze było ono w planach kupna, czytałem o nim i o ewentualnych usterkach, które te auto nawiedzają częściej. I było to sprzęgło, które rzekomo nie jest jakoś najdroższe, ale lubi się spierniczyć w tym modelu częściej niż inne podzespoły.

Kiedy jadę na pierwszym biegu wrzucam na drugi, to samochodem tak lekko trzepnie. Nie ma takich objawów w innych przypadkach. Druga sprawa to jak wcisnę sprzęgło, są zamknięte szyby, wentylacja wyłączona, leciutko je słychać (lub dźwięk dochodzący z komory silnika... bo auto jest dość głośne) i nie wiem czy mam się szykować na wymianę sprzęgła i czy tym w ogóle mam się przejmować bo może ten typ tak ma. A biegi wchodzą ogólnie bardzo fajnie.

Pozdro! :)
Sparrow
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Katowice

24 Kwi 2012, 13:01

Póki co jeżeli biegi wchodzą fajnie i nic złego się nie dzieje,to nie szukaj problemu na siłę. Zwróć jednak uwagę na samo sprzęgło,bo możliwe że po przejechaniu kilkuset km będzie do wymiany. Tutaj polecam sprzęgła Exedy-to solidna firma.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...