Suzuki Swift 2003, 1.0, nie chce odpalić, wyje alarm

30 Kwi 2014, 10:34

Witam!
Jestem od niedawna posiadaczem suzuki Swift 1.0 rocznik 2003. Mój problem brzmi następująco, gdy chcę otworzyć samochód z ,,pilota'' jest to nie możliwe, a gdy otworze z kluczyka otwiera się, lecz gdy chce go odpalić przekręcam kluczyk to świecą się kontrolki i nie słychać rozrusznika. Dodam, że włączył się alarm, bardzo mało słyszalny (bo mam wyłączona syrenę, kluczykiem pod maską przekręciłem) a centralny zamek się włącza i wyłącza. Co mogę zrobić, aby odpalić auto?
Ciekawostką w tym wszystkim jest to, że jak nacisnę hamulec to alarm przestaje wyć… O co tu chodzi?
Myślałem, że to bateria od immobilizera, ale kupiłem nową i nic z tego.
sawyer
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Suzuki Swift
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Kwi 2014, 15:12

Prawdopodobnie nie wyłącza ci się alarm i blokuje on rozrusznik ( odcina napięcie od cewki elektromagnesu ). Musisz odszukać albo przekaźnik alarmu, który blokuje rozrusznik, albo centralkę, w której jest ów przekaźnik.
Sprawdz i napisz jaki masz alarm, to coś więcej będzie można powiedzieć.
Centralny masz zintegrowany z alarmem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Maj 2014, 14:41

A jak odszukać przekaźnik alarmu? Orientujesz się, gdzie w tych modelach znajduje się centralka?
Centralny mam zintegrowany z alarmem. W chwili obecnej nie posiadam wiedzy jaki on ma założony alarm. Jadę dziś zobaczyć co się dzieje z tym autem, bo na noc zostawiłem go pod centrum handlowym, bo nie udało mi się go odpalić....
sawyer
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Suzuki Swift
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Maj 2014, 09:40

Jak włączy się alarm, to powinny migać kierunki. Szukaj po "cykaniu" - w centralce alarmu jest przekaźnik, który podaje napięcie na kierunki. Zazwyczaj centralki są albo w okolicach nóg kierowcy, albo w okolicach nóg pasażera, albo za deską rozdzielaczą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    BMW X Coupé 2001
    BMW X Coupé to źródło kreatywnej inspiracji oraz zapowiedź kierunku stylistycznego, który obierze BMW w XXI wieku. Poprzez scalenie elementów coupé oraz auta typu cross-country, koncept ...