Suzuki swift III 2010 - prośba o konsultację. Pilne

12 Lis 2024, 15:58

Cześć. Sprawdziłem historię autka na carvertical. Raport nie jest bogaty, ale w połączeniu z informacjami od właściciela daje szerszy ogląd sytuacji. Do rzeczy - od właściciela wiem, że w Belgii (sprowadzony w 2017 r.) miał przed sprowadzeniem uszkodzenie z przodu, wg właściciela wymieniony zderzak i chłodnica (podobno jakiś słup). W carvertical to się potwierdza - szkoda od 12 tys. zł do 22 tys. zł. Czy z Waszego doświadczenia te uszkodzenia mogły tam w Belgii zostać wycenione na taką kwotę? Auto ma też wymienioną przednią szybę, ale jest 5, czyli tak jakby w 2015 r. (zamiennik), czyli przed tym uszkodzeniem w 2017 r. Dodatkowo w 2014 r. wg raportu było uszkodzenie z tyłu wycenione na 2 tys. zł - 6 tys. zł. Co sądzicie? Aktualnie auto wygląda dobrze, nie ma rdzy na zewnątrz, dziś jadę obejrzeć od spodu, 2010 r., sprzęgło lub regeneracja skrzyni do zrobienia - głośny na biegu jałowym, jak się wciśnie sprzęgło to cichnie (odpowiednio wynegocjowana cena w tym temacie). Z góry dzięki, o 17 jadę go obejrzeć i potencjalnie kupić, więc jakby ktoś był tak pomocny i mi odpisał w miarę szybko to byłbym mega wdzięczny.
arek7171
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 11 1993
Auto: brak

12 Lis 2024, 16:13

Internetowe raporty nie określą czy jest to kwota naprawy pojazdu czy całego zdarzenia.

Kwoty o których wspomniałeś 12 tys. - 22 tys. przy szkodzie nawet 7 letniego auta wydają się raczej większe niż mniejsze. Tutaj nie ma lamp które kosztują po 8 tys. żeby powiedzieć iż naprawa była kosmetyczna.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

12 Lis 2024, 17:02

No tak, jest też duży przedział. Kwota jest też pewnie liczona w oparciu o warunki kraju zdarzenia (Belgia), gdzie naprawa jest wyższym kosztem niż w Polsce. Czyli co, nie zawracałbyś sobie głowy, bo kwota duża?
arek7171
Nowicjusz

12 Lis 2024, 17:06

Różnice w kosztach napraw są powli coraz mniejsze jednak w tamtych latach była jeszcze spora różnica - racja.
Nie można powiedzieć że to auto jest złe i nie warto. Spodziewałbym się tylko o obszerniejszą naprawę niż dwa elementy. Ważne jest to że auto po naprawie jednak jeździ. Świeżo naprawione samochody stają się niespodzianką.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

12 Lis 2024, 17:11

Oryginalne części do Japończyków są okropnie drogie więc lekko mogła wyjść taka kwota za takie uszkodzenie a co do szyby.... Co wy ludzie macie z tymi szybami? Jaki to ma wpływ na historię wypadkową? Żadny. Szyby wymienia się jak opony, wystarczy kamyczek i po szybie a wy oczekujecie od 15-20 letniego gniota żeby wszystko było original, to chore.
Stan dobry, nie zardzewiały to brać i nie marudzić bo jakby była gruba naprawa to od 2017 roku już kwiatki by wyszły.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lis 2024, 17:54

arek7171 napisał(a):No tak, jest też duży przedział. Kwota jest też pewnie liczona w oparciu o warunki kraju zdarzenia (Belgia), gdzie naprawa jest wyższym kosztem niż w Polsce. Czyli co, nie zawracałbyś sobie głowy, bo kwota duża?

Dziwne sprawy się dzieją ale:
Masz tu foty aut i wyceny szkód wtedy oceniasz sam czy na warunki belgijskie liczone w euro podane kwoty są duże.

historiapojazdu-gov-a-autobaza-vt136602.htm
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

12 Lis 2024, 18:16

Jeśli wgniotka na zderzaku od tablicy rejestracyjnej to 10 tys. zł, to te max 22 nie wydaje się aż tak dużo. Jednak cały problem, że na podstawie tej jednej wyceny też nie mogę wysnuć zbyt daleko idących wniosków...
arek7171
Nowicjusz

12 Lis 2024, 20:35

arek7171 napisał(a):że na podstawie tej jednej wyceny też nie mogę wysnuć zbyt daleko idących wniosków...

Jedź obejrzeć i tyle w temacie. Może się okazać że wszystko inne będzie problemem a nie naprawa szkody w przeszłości.
szybki
Moderator - Tuning

13 Lis 2024, 11:15

arek7171 - sprawdziłeś, oglądałeś auto ?
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

13 Lis 2024, 23:35

Kupiłem, do wymiany belka dolna pod chłodnicą, sprzęgło zrobić (oby tylko) i przy okazji uszczelnić trochę skrzynię, bo lekko cieknie. A tak to zdrowy, bez rdzy, lakier w normie, raczej z oryginalnym przebiegiem. Nie widać nic podejrzanego. Dobrze jeździ, sztywny, nie stuka, zawieszenie z przodu niedawno porobione. Także teraz podstawię go na te naprawy do mechanika i powinno być ok. Dzięki za wszelkie podpowiedzi ;)
arek7171
Nowicjusz

13 Lis 2024, 23:50

arek7171 napisał(a):Nie widać nic podejrzanego

To gitara że się udało przy tak "strasznej" przeszłości :ok:
szybki
Moderator - Tuning

14 Lis 2024, 12:25

A masz car pass do auta ?
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika