REKLAMA
Witam,
Przymierzam się do zakupu nowego auta, jestem kawalerem i szybko się to nie zmieni - najlepiej auto 3 drzwiowe. Potrzebuję samochodu na około 4 lata. Zakup na firmę, używane samochody odpadają. Planowany roczny przebieg 20-30 tys. km. Ważne jest dla mnie aby silnikiem była dobra benzyna wolnossąca lub diesel - dynamiczny. Chciałbym aby auto miało lekki zarys sportowy - czyli rozsądne spalanie ( do 8l benzyna do 7l diesel ), bardzo dobre właściwości trakcyjne, zwłaszcza że będę jeździł co najmniej po 15km aż do 500 jednego dnia - miło by było gdyby było komfortowe, było ze wszystkimi wymysłami techniki użytecznymi na drodze - xenony (50% tras późniejszą porą), tempomat, ESP abs, automatyczny climatronic, a przede wszystkim brak skóry - wolę dobrej jakości, wygodne wyprofilowane welurowe siedzenia.
Obecnie jeżdżę sporadycznie nie swoim autem - mazda 6 diesel 2.2 163km. Samochód jest super, prowadzi się jak bolid, zwłaszcza że to wersja sport, jednak nie ta półka cenowa - maksymalnie mogę wydać 75 tys. Przejrzałem oferty wszystkich producentów samochodowych. Dobrze wyposażonego samochodu z dynamicznym silnikiem ze stajni VAG nie dostanę jak i nie chcę. Myślałem o fabii rs lub golfie tdi, jednak po doposażeniu wychodzi prawie tyle co za mazde 6 na wyprzedaży w dodatku automat i wysilone jednostki.
Wybieram pomiędzy Suzuki Swift Sport (1.6 wolnossący 136 km przy 4400rpm 160 nm~~) ~~61 tys. ze wszystkimi możliwymi zachciankami (xenony, radio z podłaczeniem telefonu przez bluetootha, pełna elektronika, sportowe zawieszenie) mazdą 3 ( dostałem ofertę na diesla 1.6 115 km w wersji Exclusive (ciut lepsza od standardowej) za 73 tys~~, tyle że sedan i po pokazowy) - namiastka 6. Wyposażenie mazdy 3 jest znacznie uboższe, z zewnątrz tak sobie mi się podoba - sedan wygląda jak uboga 6. Dynamika nie powala. Nie potrzebuję samochodu który będzie super sprinterem do 100, tylko takiego którym jazda będzie sprawiała frajdę i będę mógł wyprzedzać bez strachu w oczach. Na dobrą sprawę za 3 przemawia dobra cena odsprzedaży po tych 3-5 latach. Przeczytałem wiele opinii na temat obu samochodów, jestem rozdarty pomiędzy tymi dwoma modelami. Co byście doradzili? A może macie lepsze oferty?
Mój styl jazdy to przepisowa prędkość + 10-50km w zależności od warunków, szybkie przyspieszanie po wychodzeniu z zakrętów. Jechanie na średnio-wysokich obrotach, ale bez katowania. Będę jeździł w 90% sam.