Suzuki Swift Sport 2012 vs Mazda 3 2012

19 Lis 2012, 12:26

Witam,

Przymierzam się do zakupu nowego auta, jestem kawalerem i szybko się to nie zmieni - najlepiej auto 3 drzwiowe. Potrzebuję samochodu na około 4 lata. Zakup na firmę, używane samochody odpadają. Planowany roczny przebieg 20-30 tys. km. Ważne jest dla mnie aby silnikiem była dobra benzyna wolnossąca lub diesel - dynamiczny. Chciałbym aby auto miało lekki zarys sportowy - czyli rozsądne spalanie ( do 8l benzyna do 7l diesel ), bardzo dobre właściwości trakcyjne, zwłaszcza że będę jeździł co najmniej po 15km aż do 500 jednego dnia - miło by było gdyby było komfortowe, było ze wszystkimi wymysłami techniki użytecznymi na drodze - xenony (50% tras późniejszą porą), tempomat, ESP abs, automatyczny climatronic, a przede wszystkim brak skóry - wolę dobrej jakości, wygodne wyprofilowane welurowe siedzenia.

Obecnie jeżdżę sporadycznie nie swoim autem - mazda 6 diesel 2.2 163km. Samochód jest super, prowadzi się jak bolid, zwłaszcza że to wersja sport, jednak nie ta półka cenowa - maksymalnie mogę wydać 75 tys. Przejrzałem oferty wszystkich producentów samochodowych. Dobrze wyposażonego samochodu z dynamicznym silnikiem ze stajni VAG nie dostanę jak i nie chcę. Myślałem o fabii rs lub golfie tdi, jednak po doposażeniu wychodzi prawie tyle co za mazde 6 na wyprzedaży w dodatku automat i wysilone jednostki.

Wybieram pomiędzy Suzuki Swift Sport (1.6 wolnossący 136 km przy 4400rpm 160 nm~~) ~~61 tys. ze wszystkimi możliwymi zachciankami (xenony, radio z podłaczeniem telefonu przez bluetootha, pełna elektronika, sportowe zawieszenie) mazdą 3 ( dostałem ofertę na diesla 1.6 115 km w wersji Exclusive (ciut lepsza od standardowej) za 73 tys~~, tyle że sedan i po pokazowy) - namiastka 6. Wyposażenie mazdy 3 jest znacznie uboższe, z zewnątrz tak sobie mi się podoba - sedan wygląda jak uboga 6. Dynamika nie powala. Nie potrzebuję samochodu który będzie super sprinterem do 100, tylko takiego którym jazda będzie sprawiała frajdę i będę mógł wyprzedzać bez strachu w oczach. Na dobrą sprawę za 3 przemawia dobra cena odsprzedaży po tych 3-5 latach. Przeczytałem wiele opinii na temat obu samochodów, jestem rozdarty pomiędzy tymi dwoma modelami. Co byście doradzili? A może macie lepsze oferty? :D

Mój styl jazdy to przepisowa prędkość + 10-50km w zależności od warunków, szybkie przyspieszanie po wychodzeniu z zakrętów. Jechanie na średnio-wysokich obrotach, ale bez katowania. Będę jeździł w 90% sam.
MGx
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

19 Lis 2012, 16:21

to może Renault megane III coupe 1.9 dci. Bardzo mało awaryjny silnik, małe spalanie i jest czym przycisnąć. I ta piekna sylwetka ;)
Np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ale światła LED są, navi jest, ogólnie bogato wyposażona.
Tu akurat 1.6 ale tylko przykład daje.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

19 Lis 2012, 22:14

Dzięki za propozycje :) Całkiem niezła, chociaż miłych wspomnień z francuzami nie mam :wink: do wyboru jeszcze mam civica w wersji sport 1.8 za 70 tys. Jednak chyba wybiorę suzuki, z tego co mi wiadomo od maniaków poprzedniej wersji swifta sport (wtedy gti) praktycznie bezawaryjne, silnik ten sam, tyle że dopracowany/poprawiony. Do tego 8 sekund do 100... a w rzeczywistości 6.7 jak na jednym z filmów na youtube, bez tuningu. I te właściwości trakcyjne. No i to "tylko" 61 tys. A lista wyposażenia dłuuuga.... Nic mu nie brakuje. Hm, to chyba Mini z tą różnicą że może go prowadzić facet :D
MGx
Nowicjusz

19 Lis 2012, 22:33

6,7 w Swifcie? Wedlug testu AMiS 7.8 i jest to wiarygodniejsze źrodło od filmikow na youtubie ;) Do dobrze prowadzących się samochodów dorzuciłbym Focusa z 1.6EB, silnik zaskakująco oszczędny, osiągi wystarczające, a do prowadzenie Focusa ciężko coś zarzucić.
Jeśli ksenony nie sa musem to sprawdź również Citroena DS3 z 1.6THP lub Peugeota 208 Allure z tym samym silnikiem. Warto przyjrzeć się Seatowi Ibizie FR i to zarówno z silnikiem 1.4TSI jak i 2.0TDi. Ibiza z TDI to chyba najoszczędniejszy "sportowiec" w tej cenie :wink:
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

19 Lis 2012, 22:39

O, dzięki na informacje :ok: 7.8 to i tak świetny wynik biorąc pod uwagę że auto pali 6-8 litrów PB. Aż sprawdzę ofertę citroena, bo widziałem gdzieś jego test. Peugeot odpada, wnętrze jest jak dla mnie makabryczne. Ogólnie rzecz biorąc jak jest z awaryjnością francuzów obecnie? Bo miłych doświadczeń po 307 i scenicu to nie mam...

Forda też brałem pod uwagę, seata tak samo. Też ciekawe opcje. Jakoś ciągnie mnie do japońskich, jeździłem nieco Outlanderem, teraz mazdą 6... Wybiorę się do salonu zobaczyć za ile tego swifta dostanę. Bo jak uda mi się zbić do 59/60 tys., to wybór prosty ;)
MGx
Nowicjusz

19 Lis 2012, 23:03

Z Francuzami jest tak jak masz auto od nowości, z dobrym silnikiem to jest bardzo dobrze.
Jeżeli chodzi o awaryjność to duży skok do przodu, ale Francuza się kupuje taniej od pozostałych rywali w danym segmencie, co jest dużym plusem. A i komfort jest bardzo duży i coraz lepsze wykonanie. Francuzów kupuje się przede wszystkim bo nam się podoba, jak dla mnie mają coś w sobie, aczkolwiek potrafią napsuć krwi. Trzeba kupować sprawdzone modele , najlepiej po lifcie - na co dobrym przykladem jest 307 przed liftem miał dużo nie doróbek, a po lifcie dużo się zmieniło :D Wiem bo miałem 307 i Scenica II, nie były to auta bez nakładu finansowego, ale dobrze je wspominam ;)
Megane jest po lifcie i sam jej teraz poszukuje tylko w wersji 5-cio drzwiowej :D
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    [B] Getz 1,3 / Micra K12 1,2 / 206 1,4 / Fabia I 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 75KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2003 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Hyundai Getz 1,3 - 82KM - Nissan Micra ...

19 Lis 2012, 23:15

Ciekawie :D.

Miałem octavie 1.9 tdi od nowości. Nie podobała mi się, było to auto tzw. " z rozsądku ". Równie niskie spalanie jak ciekawa stylistyka, silnik niby nie do zajechania ten sam co w taxi mających po 500 tys. km. Praktyka pokazała zupełnie co innego. Głównie śmigał na trasach, po 160 tys. km padł. Wyłączył się silnik i już się nie włączył - w ASO powiedzieli że silnik do wymiany :o . Cieszę się że nie na trasie tylko przy wjeżdżaniu na parking :ok: .Świetnie, bo dbałem o niego jak o uturbionego diesla powinno się dbać - nie jechałem na zimnym, nie gasiłem na gorącym. Nie katowałem, trzymałem na średnich obrotach. Nigdy więcej skody. Do aut ze stajni VAG też nie pałam zainteresowaniem - nudna stylistyka, poza tym teraz chcę benzynę a jak benzyna to tylko wolnossąca. Nie podoba mi się ten cały downsizing. Dlatego szukam głównie wśród Hond/Mazd/Suzuki. Mitsubishi ma ostatnimi czasy kiepskie jednostki benzynowe w ofercie, mase z nimi problemów.

Do zakupu podchodzę teraz tak - ma się podobać i nie rozlecieć się przez następne 5 lat. I tyle. Francuska stylistyka średnio mi leży, a japońska wręcz przeciwnie.
MGx
Nowicjusz

19 Lis 2012, 23:24

Hymm... Japońskie powiadasz, auta naprawde z potencjałem, nowe subaru impreza nie każdemu się podoba, a Lancer w hatchback'u ?
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 23:36

Z tego co sprawdzałem to nówki subaru w tym przedziale cenowym nie dostane, a bardzo bym chciał :cry: . Chyba że znalazłeś, jak tak to podziel się :wink: Mitsubishi ma poważne usterki w benzynie 1.8. Nieudany silnik. Ich spalanie jest zbyt duże jak na trasy... 9-11PB, przy tak żałosnej dynamice. Ciekawe jest to że mają upusty 20 tys. na sportbacka, chyba na prawdę im nie schodzi :D Ale, ciekawe auto. Z miśków mam przyjemność użytkować sporadycznie outlandera w dieslu... szkoda że nie ten przedział cenowy. Aby te 1,3? tony lancera napędzić 144 km to trochę mało. Jeżdżę głównie w trasy, potrzebuje sporego zapasu mocy przy rozsądnej ekonomii. Chyba jedyny wybór jaki mam to swift sport.
MGx
Nowicjusz

19 Lis 2012, 23:49

Fakt subaru cięzko bedzie znaleść, ale zapomniałem że swift to jest klasa B nawet chyba nie pełna :D. A Opel ma fajną Corse Sport naprawde tanią i jak to opel porządną, zostaje jeszcze Clio w wersji usportowionej ;) Ale to już wszystko zależy od gustu.
Ale Swift może mały, ale na pewno daje radości z jazdy, chociaż nawet w nim nie siedziałem :D
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lis 2012, 00:25

Klasa jak klasa, ale widziałeś wyposażenie? Jest na prawdę imponujące:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A szukam małego kompaktu, tak dla siebie tylko i wyłącznie, nikogo wozić nie będę, w trasy, byle było szybkie i mało paliło. Szkoda że subaru takie drogie...

Astra GTC za 73 tys. po rabacie! Na prawdę ładna. Przyjrzę się dokładnie :D

Chodziło Ci zapewne o corsę OPC? Niestety rabatu na niego nie ma... 82 tys. Gdyby było 70-75 tys... na prawdę zastanawiał bym się. Jak miałbym brać auto powyżej 80 tys. to wolałbym za 90 tys. dorwać legendarną MX-5 z hardtopem - wymarzone auto :ok:

Dzięki za informacje, chyba zostanę przy swifcie, wydaje mi się że to na prawdę dobry "deal" za 60 tys. Jeżeli awaryjność będzie utrzymywała się na poziomie poprzedniego sporta, będę wniebowzięty. A dużym plusem jest to, że zbytnio z tłumu się nie wyróżnia ;)
MGx
Nowicjusz

20 Lis 2012, 17:21

Też mi się tak wydaje szczególnie w tych pieniądzach, tylko navi brakuje, ale może to i lepiej kupić porządna samochodową. Dobry wybór, na pewno lepszy niż mazda :)

Pozdrawiam.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika