Jeździłam Swiftem 1.3 92KM. 2005r
Główny atutem tego auta jest ciekawy wygląd, przyzwoity silnik i dobre prowadzenie.
Jako auto miejskie dobry projekt nadwozia. I na tym koniec plusów wg. mnie.
Generalnie auto, które z japońską jakością raczej ma niewiele wspólnego.
Słaba skrzynia biegów, mój miał przejechane niecałe 80 000 i łożysko do wymiany, dość duże spalanie, kiepski lakier.
W testach awaryjności ADAC itp. bardzo przeciętnie wypada i wygląda na to, że zgodnie z rzeczywistością. Słaby i nieprofesjonalny serwis ASO. Zdecydowanie za drogie w stosunku do tego co oferuje na tle konkurencji.
Lupo z silnikiem 1.4 TDI robi swoje, szczególnie przy nagłej potrzebie wyprzedzania.
![Very Happy :D]()
Jest zwinny i szybki.
Szybko się nagrzewa (w zimie), szybko też się wychładza latem (klima) - bo jest relatywnie mały. Chociaż z drugiej strony, każdy kto do niego wsiada (czy do tyłu, czy do przodu) dziwi się, że jest tam tak dużo miejsca. No i spalanie. To jego największy atut. Na trasie (jadąc przepisowo) wychodzi czasem lekko poniżej 4 litrów. W mieście około 5. Bagażnik jest mały. Chociaż zawsze można poskładać fotele i już jest więcej miejsca. Polecam.
O Mini nie mam dobrego zdania z opowiadań znajomych, podobno awaryjny i dużo pali.