Suzuki vitara - Pomoc w kupnie

14 Lis 2010, 21:48

Czy ta vitra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] będzie dobra do dojazdu do szkoły na jakieś zakupy ewentualnie wypady z kolegami nad jakieś jezioro ? Mam zamiar jechać ją obejrzeć ale nie wiem czy będzie to model który będzie sprawny (oczywiście wiem że do wymiany na pewno coś będzie) i godny poświęcenia czasu i paliwa ;D Oczywiście auto miało by mi służyć także do lekkiego terenu ale przygotowania wykonam w późniejszym czasie.

Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio edytowany przez norison666, 14 Lis 2010, 21:52, edytowano w sumie 1 raz
norison666
Nowicjusz

Miejscowość: się biorą dzieci ?

14 Lis 2010, 21:51

Zerowy bagażnik więc wypad jezioro w 4 osoby odpada :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lis 2010, 21:54

Źle nie wygląda ale trzeba jechać i obejrzeć z bliska bo zdjęcia nie pokazują wszystkiego :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

14 Lis 2010, 21:58

Jogi4x4, na dach się walnie rzeczy ;]
norison666
Nowicjusz

14 Lis 2010, 22:05

To to bedzie jakiś mini wypad :mrgreen: od razu bagażnik na dach...
Ja najczęściej do Patrola zabieram nad jezioro łopatę, siekierę (taśmy, zblocza są zawsze), grill, stolik składany, krzesełka, zaopatrzenie, wodery no i dmuchaną kaczuszkę do pływania :mrgreen: I to dla dwójki osób...ale u nas to standard...ostatni wyjazd na ognicho skończył się wtopieniem syfa po 1/3 kierownicy, szybka walka 2xzblocze, 2xwinda i wyszedł...ale woda była lodowata :mrgreen: chociaż skrzynie zdały egzamin... :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Lis 2010, 18:26

A jak z terenem ? Vitra radzi sobie dobrze w terenie czy gorzej od samuraja ? Chciałbym pojeździć w terenie głównie po to szukam terenówki a chyba nie ma nic lepszego od Vitry czy Samuraja do 9 tyś
norison666
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

16 Lis 2010, 18:32

norison666 napisał(a):Chciałbym pojeździć w terenie głównie po to szukam terenówki

To lepiej rozejrzyj się za samurajem.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

16 Lis 2010, 18:42

a to ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
norison666
Nowicjusz

16 Lis 2010, 18:48

Vitara nie radzi sobie tak jak Samurai, szczególnie seryjna ma skłonność do wieszania się podwoziem ze względu na niefortunny kształt ramy za przednimi kołami.
Jeśli szukasz auta do 9kzł to może Hiszpan? W spalaniu tragedii nie ma szczególnie że dyzel. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ten trochę przykalpnięty ale z RD28T a ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a ten RD28 wolnossący ale będzie dawał radę przy spokojnej jećdzie. Na GRa trochę mało :wink: zalety, większy, przestronnejszy i bardziej pojemny od Suzuk, dobre wspomaganie, wytrzymały ukłąd napędowy, dobre ogrzewanie :mrgreen:

[ Dodano: 16 Listopad 2010, 18:50 ]
Dobra, ten pierwszy już bym sobie go odpuścił...fotka z ujęciem na licznik...wskaźnik temperatury :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Lis 2010, 18:59

Muszę się w spalaniu zorientować ;] A jak z komfortem po asfaltówkach ? Bo autko służyło by mi do dojazdu do szkoły czy na zakupy też no i jakieś 100-200 km jakieś traski jak wspomniałem nad jeziorko :wink:
norison666
Nowicjusz

16 Lis 2010, 19:03

Nie jest tragicznie, napewno o niebo lepiej niż Samurai ja mam resory Dobinsona i wybiera ładnie po asfalcie też nie jest źle, napewno nie tak jak na mostach ze spręzynami ale spokojnie akceptowalny poziom komfortu. Mi spalanie wychodzi koło 10-12l przy takiej normalnej jeździe na Simexach niecałe 32" tylko że nie mam turbiny, za to mam większe przełożenia w mostach (5.14).
I skoro planujesz wyjazdy nad jezioro to Hiszpan ma fajną zaletę, szyba w górę a klapa w dół i masz wytrzymały podest w razie czego do siedzenia. Nam często służy jako stolik na wycieczakch :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Lis 2010, 19:19

Znalazłem takiego blisko mnie co o nim myślicie ? Jogi4x4, a rdza go lubi że się tak wyrażę ? :cool:

Sory nie ten link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
norison666
Nowicjusz

16 Lis 2010, 19:38

To coś z linku wisi już ponad pól roku i jest to GR, żeby kupić dobrego to trzeba dużo więcej szelestów, szukaj K260 tzw. Hiszpana tego bardziej kwadratowego, nadwozie to zależy kto jak dbał ja w swoim trochę podłogę miałem do wyspawania pod nogami a tak to się trzyma, ramę trzeba dobrze sprawdzić,jak zdrowa to konserwację położyć zapobiegawczo i spokój.
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Lis 2010, 19:43

A z jakim silnikiem najlepiej szukać ?

Ten mi się podoba [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tlyko to prawie drugi koniec Polski ;/

I teraz nie wiem czy pojechać zobaczyć tego za 13 tyś i najwyżej sprzedać mercedesa czy pojechać zobaczyć tego którego pokazał jogi ;/
norison666
Nowicjusz

16 Lis 2010, 20:01

Więc tak, jeśli nie planujesz topienia po klamki to tamten niebieski nie jest dobrym wyborem jak dla mnie, w lekki teren 33" i SPOA nie jest dobrym pomysłem wg. mnie skoro auto ma spędzać czas na asfalcie, napewno nie ze SPOA. Poszukaj sobie K260 najlepiej w dobrym stanie, wsadzisz sobie z czasem agresywniejsze opony 31" może jakiś zderzak, snorkel i spokojnie już możesz siępobawić w terenie, na wycieczki wystarczy w zupełności. Co do silnika to tak... jeśli znajdziesz kwadratowe K160 (starszy) z motorem SD33(T) i bedzie zadbany to jest to jakby rodzynek jesli natomiast młodszy K260 to będzie motor RD28(T) ja mam RD28 i pomimo tego że Patrol tylko dla przyjemności to ten motor nie jest wcale taki łatwy do zabicia, dynamika napewno nie jak w M3 ale spokojnie wystarcza jak dla nie. Trzeba pilnować tylko układu chłodzenia, wiskozy itp. zeby przez jakąś głupotę go nie przegrzać a będzie trwały. Polecam http://rajdy4x4.pl/index.php/ida/27/ rozdział o silniku i chłodzeniu gdyż te same jednostki był w GR
Jogi4x4
Stały forumowicz