Suzuki vitara - przewody hamulcowe

22 Cze 2008, 16:02

Witam wszystkich forumowiczów;)Od niedawna jestem posiadaczem vitarki 1.6 16v. Jak to na początku trzeba kilka rzeczy dorpwadzić do porządku. Muszę wymienić przewody hamulcowe z tyłu i zauważyłem dziwną rzecz. Najpierw do jednego koła idzie jeden przewód a potem wychodzi z niego i dopiero idzie do drugiego. Czy to tak ma być?Bo przeważnie to osobno chyba idą przewody co nie jeden do prawego i jeden do lewego i są odpowietrzniki przy cylinderkach. A tu jest odpowietrznik tylko w tym drugim.
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polkowice
Prawo jazdy: 0- 0-1998
Auto: Suzuki Vitara
Silnik: 1.6 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2008, 20:28

a masz rozdzielacz? powinien być na ramie. może ktoś motał przewody i trochę pozmieniał?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Cze 2008, 20:32

tak, jest tam z tyłu nad ramą rozdzielacz, tylko właśnie z niego idzie jeden przewód do prawego koła a z tego prawego drugi wychodzi i idzie do lewego koła gdzie jest dopiero odpowietrznik. takie dziwne trochę rozwiązanie. nie wiem czy to tak ma być czy to sobie ktoś przerobił.
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Cze 2008, 20:41

raczej ktoś coś motał. ale ręki sobie uciąć nie dam. :wink:

jeśli chcesz robić porządek z hamulcami to kup nowe cylinderki, szczęki, przewody i zmień po prostu. części dostaniesz w każdej hurtowni czy sklepie moto w dobrych cenach. a jak zobaczysz cylinderki to będziesz wiedział czy taki zestaw jak jest aktualnie u Ciebie to standard czy wymysł poprzedniego właściciela.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Cze 2008, 20:47

ok, dzięki za szybki odpis. możliwe, że faktycznie ktoś sobie przerobił. jutro zdejmę bębny i zobaczę jakie są te cylinderki i kupię miedziane przewody bo te stare już nieszczelne. widziałem, że przednie przewody poprzedni właściciel wymieniał bo jeszcze nawet nie są brudne.
Suzuki Vitara 1.6 8v
sin
Nowicjusz
Awatar użytkownika