Suzuki vitara sidekick - sprzęgło

04 Lip 2008, 22:16

Witam wszystkich użytkowników - prosząc o poradę - posiadam amerykańską wersję suzuki vitary z roku 1990. Super samochodzik tyle że sprzągło potwornie ciążko chodzi - rozumie że jest na samej lince bez wspomagania lecz mimo to powinno chodzić o wiele lżej.
Co może być i czy robić to teraz czy czekać co dalej będzie
pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
suzuki sidekick
mrowka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

08 Lip 2008, 08:32

zgadza się, sprzęgło jest na lince. ale nie powinno ciężko chodzić! może linka jest zasyfiona lub zapieczona? zajrzyj pod auto, znajdziesz ją pod spodem i zobacz w jakim jest stanie - może trzeba będzie ją wymienić.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

08 Lip 2008, 10:53

To pierwsze co zrobiłem wyczyściłem i przesmarowałem linkę - niestety niepomogło, sama linka odłączona od sprzęgła działa lekko. Podejrzewam że może zacisk w sprzęgle jest kiepski? możliwe ? .....
suzuki sidekick
mrowka
Nowicjusz

08 Lip 2008, 14:13

w takim razie musisz zrzucić skrzynię i obejrzeć tarczę z dociskiem - może już czas na wymianę :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lip 2008, 09:13

Ta skrzynia to ze 100 kg waży - jakim sposobem ją najlepiej wyciągnąć ??
suzuki sidekick
mrowka
Nowicjusz

13 Lip 2008, 15:09

najlepiej nie samemu :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...

15 Paź 2008, 18:49

ja też mam problem ze sprzegłem a dokładniej z dociskiem który chyba swoje już wysłużył;) i stąd moje pytanie: czy docisk od Vitary będzie pasował do Sidekick'a ? czy części do Vitary i Sidekick'a czymś się różnią?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
pioter_malin
Nowicjusz

16 Paź 2008, 09:37

to są te same auta tylko z różną nazwą i dedykowane na różne rynki. niemniej... mogą się różnić w szczegółach. pytając w sklepie o daną część podawaj po prostu VIN auta i sprzedawca dobierze Ci po nim idealnie pasującą część.
przy potrzebie wymiany docisku, tudzież innych elementów sprzęgła należy pamiętać o jednym: sprzęgło wymieniamy zawsze kompletne - tarczę, docisk itd :idea:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Paź 2008, 15:16

dziękuję za szybką odpowiedź:)
chciałbym jeszcze tylko wiedzieć gdzie mogę znaleźć numer VIN na swoim Sidekicku? czy jest to miejsce z góry narzucone przez producenta i w każdym modelu jest tak samo zlokalizowane?
pzdr i dziękuję
pioter_malin
Nowicjusz

20 Paź 2008, 09:01

w dowodzie rejestracyjnym
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Paź 2008, 11:25