Swap 1.8T

16 Lis 2018, 20:31

Witam planuje wsadzić do swojego auta (rover 25) silnik 1.8T najlepiej grupy Vagowskiej . Mam parę pytań na które nie mogłem znaleść odpowiedzi na internecie i u znajomych .
1. Wiem , że 1.8T wzdłużnie ma inne łapy oraz to , że różni się znacznie od tego poprzecznego lecz nie bardzo mnie to interesuje bo wydech i tak musze zrobić cały nowy więc to mnie lata , zamocowanie różnych elementów też bo będzie praktycznie wszędzie rzeźba . Oto właśnie pytanie czy będzie dużo więcej roboty z wsadzeniem tego silnika poprzecznie własnie do mojego gdzie będę go łączył flanszą z moją skrzynią by zaoszczędzić na półosiach itp ( wszystko z hamulcami też będzie wymieniane na mocniejsze lecz poprostu z rodziny rovera) .
2. W aucie , które będzie dawcą pewnie będzie sprzęgło hydrauliczne , a w moim jest na lince . Jest możliwość nie ruszania sprzęgła itp czy trzeba przerabiać na hydraulike ? Zależy to od skrzyni czy silnika ?
3. Immo pewnie będzie wywalone i tu pytanie czy narazie (na pierwsze próby czy to wgl zadziała itp ) mogę to odpalić na kompie z dawcy ?
Wsumie to chyba wszystko co nie jest mi jasne , będe to robił sam w większości bo nikomu nie chce tego dawać , wszystko przemyślane , wyboru wsumie już nie ma bo obecny silnik już jest na wykończeniu ;)
Z góry dzięki za odpowiedzi ;) :piwo:
GabaR
Nowicjusz

20 Lis 2018, 23:31

Zadajesz bardzo dokładne pytania na które odpowie Ci tylko ta osoba która już to robiła. Co do reszty to...pomyśł całkowicie bez sensu...szkoda kasy i czasu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Lis 2018, 00:08

To że jest to nieopłacalne i bez sensu jestem w pełni świadom lecz i tak i tak to zrobię nawet jakbym miał rok się bawić to wiem ,że jak już skończę to nie będę żałować :happy:
GabaR
Nowicjusz

21 Lis 2018, 18:08

Spoko masz rację ... po co otwierać drzwi klamką jak można stanąć obok i nawalać głową w ścianę ... i żeby to było w imię jazdy ale główka się obije, jazda będzie ale z jazdą no i tłumacz każdemu że to tak specjalnie...że Ty wiesz o tych drzwiach i klamce no ale wolisz inaczej :ok:
szybki
Moderator - Tuning

21 Lis 2018, 18:45

Co racja to racja - można w lato i bez klimy jeździć ale - czy warto?
A co do autora wątku- skoro tak bardzo chcesz, to działaj. Trzymam kciuki :D
mlekoslaw
Nowicjusz

22 Lis 2018, 09:59

Bez klimy warto lecz tylko w Golfie by przez uchylone szyby było słychać Magnata w bagaju :naughty:
To co zrobie to moja sprawa i myślałem , że tutaj dostane odpowiedź ,a nie stwierdzenia , że "nie warto" jak na 3/4 forum ;)
GabaR
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...

22 Lis 2018, 21:56

Ale nikt nie neguje że to Twoja sprawa, i to że nie warto też jest normą bo generalnie mało projektów można uznać że warto. Tu po prostu chodzi o to że chcesz zrobić coś max głupiego w stylu rozbijania ściany głową obok drzwi które są otwarte i mają klamkę. I proszę Cię nie snuj różowych myśli jak będzie fajnie i jak to będzie jechać bo nie będzie fajnie i nie będzie jechać w ujęciu jazdy a nie gadania o niej.
szybki
Moderator - Tuning

23 Lis 2018, 01:15

Odezwę sie jak skończę wyskoczymy na jakąs trase :wink: :naughty:
GabaR
Nowicjusz

23 Lis 2018, 09:03

Chłopie zejdź na ziemię :ok: Ty naprawdę myślisz że jak do jednego knota włożysz drugiego knota i podkręcisz to będziesz szybko jechał...? Nie martw się 20lat temuteż tak myślałem :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning