Światła dzienne - obowiązkowe od 2011 w UE

27 Wrz 2008, 11:01

luksky napisał(a):InzRuchu -> powiedz czy ktoś Ci płaci za te statystyki? Czy na google sa ogólnodostępne? wykresy i takie generalizowanie skończyło się w 1945 roku. Jeżeli chodzi o ludzkie życie należy szukać gotowych rozwiązań kompleksowych a nie pokazywac wykresiki ilu to pieszych zginęło przez to że pan Staszek gnał swoim Golfem3 na światłach ale 110km/h na dopuszczalnych 50km/h. Zaraz powiedz że wiecej pieszych ginie jeżeli uderza w nich pojazd z żarówkami H4 a mniej niż H7. Skąd się tacy biorą co paplają takie pierdoły? Robicie to z nudów? czy może ktoś za to płaci nie małe pieniądze? a Może jesteś złodziejem, czyt politykiem i tak forsujesz swoje niespełnione wizje???

Skoro światła zabijają to ogłoś totalne zaciemnienie nie tylko na drogach ale wszędzie.

NIE - za te raporty odpowiedzialna jest Policja - prowadzi ona te raporty - gdyż do KAŻDEGO WYPADKU gdy jest ranny lub ofiara śmiertelna - uwaga uwaga odkryje przed Tobą ameryke - MUSI PRZYJECHAĆ POLICJA...

Są ogólnie dostępne na stronach www.policja.pl

Tu nie ma miejsca na generalizowanie - to są bezwzględne liczby - nie da się oszukać ile osób ginie rocznie chyba, że specjalnie zacznie się manipulować danymi - tylko po co Policja ma to robic ?????

Jeśli nie masz rzeczowych argumentów potrafisz tylko obrażać ... jeśli są światła więcej Staszków swoimi Golfami gna 110 bo znaki go nie obchodzą (jak 70% Polskich kierowców (oprócz znaku fotoradar - ten obchodzi ponad 70%) - a to przez nierzadko ich całkowity bezsens ustawienia(znaków) a lepiej widzi - wiec inaczej dostosowuje prędkość.

Powiedz mi czy w Austrii gdzie ten nakaz obowiązywał a po jego zniesieniu liczba wypadków zauważalnie spadła (7%) też jest mnóstwo Staszków pędzących swoimi Golfami 3 (których jeszcze nie zdążyli wykupić Polacy) , 110 na 50 ?? Czy w Austrii też tak było ???
InzRuchu
Początkujący

27 Wrz 2008, 11:04

Rowerzyści też powinni być karani za brak kamizelki odblaskowej , bo po zmroku na nieoświetlonych odcinkach dróg , to jest po prostu tragedia , dobrze że mamy CB to się ostrzegamy też przed niewidocznymi kolarzami i pieszymi.
stacyjka
stacyjka
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

27 Wrz 2008, 11:25

Panowie , nie zmienią się statystyki , dopóki jeden z drugim bezmózgowcem nie zmieni swojego podejścia do przepisów (tylko trzeba je najpierw znać ) CYTAT Z FORUM (ja mam beme 320 KM spierd... z drogi chyba że chcecie się ze mną ścigać ) na to drugi odpowiedział mu w podobnym tonie a trzeci na to ( ja was wszystkich dogonię ) a co ty masz za brykę .KARAWAN odpowiedział .
stacyjka
stacyjka
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

27 Wrz 2008, 11:38

światłą nie są potrzebne w dni słoneczne? albo jestes idiotą albo pacjentem szpitala psychaitrycznego albo jechałeś wynalazkiem zwanym samochodem tylko dwa razy na filmie. Nie chce mi się gadać z kimś o takich poglądach, bo widać że kierownicę samochodową to widzialeś na zdjęciach albo w internecie.
luksky

27 Wrz 2008, 11:48

InzRuchu napisał(a):Powiedz mi czy w Austrii gdzie ten nakaz obowiązywał a po jego zniesieniu liczba wypadków zauważalnie spadła (7%) też jest mnóstwo Staszków pędzących swoimi Golfami 3 (których jeszcze nie zdążyli wykupić Polacy) , 110 na 50 ?? Czy w Austrii też tak było ???

Tak, porownujcie sobie Austrię i Polskę. Może jeszcze Japonię porównaj do Polski albo niemców. To się nazywa powszechna świadomość społeczna i inteligencja ludzi kierujących samochodami - w Polsce to jeszcze ok 300lat abyśmy mieli tak inteligentnych i przewidujących kierowców jak kraje wysoko rozwinięte. My póki co jesteśmy krajem szeroko rozmiękniętym. Nie trzeba daleko szukać, prosty przykład idiotów za kierownica w Polsce, rano proponuje sie przejechać drogami prowadzacymi przez lasy i łaki - zabite i zmasakrowane zwierzeta mozna liczyc setkami. W krajach normalnych ludzie sie zatrzymuja przed ropuchą albo wiewiórką. U nas jak jest ograniczenie do 70km/h przez las - każdy kretyn pociska setką minimalnie. To są inteligentni kierowcy? co do pieszych to może mi zaraz wmówicie że pieszy oślepiony zachowuje sie jak oślepiony kot ?????? nie wie co sie z nim dzieje i staje patrzac sie w swiatła? robicie z pieszych idiotów czy sami nimi jesteście?

BRAVO! w słoneczną pogodę bez świateł MEGA ROTFL!!!!!!!! zwłąszcza jak sie jedzie pod słońce a z przodu ktoś wyprzedza. To forum samochodowe jak zauważyłem chyba słusznie - macie pojecie wogole o czym sie tutaj pisze i co to jest jazda samochodem w warunkach polskich?
luksky

27 Wrz 2008, 12:15

luksky napisał(a):światłą nie są potrzebne w dni słoneczne? albo jestes idiotą albo pacjentem szpitala psychaitrycznego albo jechałeś wynalazkiem zwanym samochodem tylko dwa razy na filmie. Nie chce mi się gadać z kimś o takich poglądach, bo widać że kierownicę samochodową to widzialeś na zdjęciach albo w internecie.

Sam jesteś idiotą jeśli są potrzebne .. chyba do zabijania większej ilości ludzi...

Oczywiście tam gdzie nie masz w ogóle argumentów zaczyna się obrażanie - tak wyobraź sobie że przed 2006 w lato w słoneczne dni jeździło się bez świateł - mało tego w 2005 roku też , w 2004 też, w 2003 też itd itd .... jeszcze kilka lat wstecz zdobyłem kartonik prawa jazdy.

Mało tego - NIE JEDŹ CZŁOWIEKU DO NIEMIEC - będziesz tam ślepy i nie będziesz widział żadnych samochodów ... jak jesteś ślepy to oddaj prawo jazdy ... Po prostu tak są potrzebne jak dziura w moście ....
InzRuchu
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wielofunkcyjny SUV kompaktowy - SsangYong XLV
    W odpowiedzi na wzrost rynku kompaktowych SUV-ów SsangYong wypuścił w 2015 r. Tivoli, pierwszy swój mały SUV, który natychmiast stał się jej najbardziej popularnym nowym modelem. W ostatnim roku wyprodukowano ...

27 Wrz 2008, 12:23

luksky napisał(a):
Tak, porownujcie sobie Austrię i Polskę. Może jeszcze Japonię porównaj do Polski albo niemców. To się nazywa powszechna świadomość społeczna i inteligencja ludzi kierujących samochodami - w Polsce to jeszcze ok 300lat abyśmy mieli tak inteligentnych i przewidujących kierowców jak kraje wysoko rozwinięte. My póki co jesteśmy krajem szeroko rozmiękniętym. Nie trzeba daleko szukać, prosty przykład idiotów za kierownica w Polsce, rano proponuje sie przejechać drogami prowadzacymi przez lasy i łaki - zabite i zmasakrowane zwierzeta mozna liczyc setkami. W krajach normalnych ludzie sie zatrzymuja przed ropuchą albo wiewiórką. U nas jak jest ograniczenie do 70km/h przez las - każdy kretyn pociska setką minimalnie. To są inteligentni kierowcy? co do pieszych to może mi zaraz wmówicie że pieszy oślepiony zachowuje sie jak oślepiony kot ?????? nie wie co sie z nim dzieje i staje patrzac sie w swiatła? robicie z pieszych idiotów czy sami nimi jesteście?

BRAVO! w słoneczną pogodę bez świateł MEGA ROTFL!!!!!!!! zwłąszcza jak sie jedzie pod słońce a z przodu ktoś wyprzedza. To forum samochodowe jak zauważyłem chyba słusznie - macie pojecie wogole o czym sie tutaj pisze i co to jest jazda samochodem w warunkach polskich?

A co nie można porównać ? Skoro wprowadzili taki nakaz i wzrosła im liczba wypadków (znieśli i spadła) to chyba jest coś nie tak ze światłami mijania ....

Nie masz argumentów jak zwykle ....

TAK , bravo to może Twoja ulubiona gazeta , nie wnikam , TAK W SŁONECZNĄ POGODĘ BEZ ŚWIATEŁ - zwłaszcza jak się jedzie pod słońce - dlatego, że jedziesz wolniej i dostosowujesz prędkość do warunków widoczności.

Ktoś kto jedzie ze słońcem w plecy widzi idealnie więc dlaczego myślisz , że będzie akurat wyprzedzać ??

Dodatkowo jadąc pod słońce wytężasz wzrok - wypatrujesz pojazdów, pieszych, przeszkód na drodze - mając światła z przeciwka jedziesz po prostu szybciej (w końcu lepiej widzisz) ....

Po prostu nie oszukuj sam siebie ........ to, że pojedziesz szybciej pod słońce nie jest bezpieczne ani normalne ... przypominam Ci, że pieszy nie ma koguta na hełmie ani żadnej lampki i też masz go widzieć ...
InzRuchu
Początkujący

27 Wrz 2008, 12:41

to że kiedyś jezdziło sie bez swiateł, bez opon zimowych, itp to argument na co? że sa niepotrzebne? To gratuluje pomysłowości. Co do wyprzedzania pod słońce to nie musze dostosowywac prędkości gdyż co jak co ale od kilkunastu lat jezdzę bardzo bezpiecznie i nie powoduje takich sytuacji dlatego jestem obiektywny i wyłapuję ludzka głupotę za kierownica i na tym forum. Po prostu ludzie za kółkiem nie maja wyobraźni i tyle. Światła pomogły i to bardzo bo widac z naprzeciwka samochody, co wiecej o wiele lepiej widać motocyklistę na światłach a szczególnie jak jedzie na drogowym świetle. Czesto praktykowane to u nas przez motocyklistów, jest to nielegalne i potępiane ale ratuje życie bo polacy za kierownicą to ślepe i święte krowy, rzadko kiedy spogladają w lusterka, rzadko kiedy przestrzegają przepisów i znakow a jezeli sa ograniczenia to jeden z drugim swoją Calibrą z tonami szpachlu lub golfikiem tnie grubo ponad dozwolone bo niby drogowcy mu na złość zrobili i postawili ograniczenie. Jeżeli to sie nie zmieni to nie tylko światła ale i porządne mandaty powinny wejść w życie. I tak mandaty dla idiotów powinny sie zaczynać od tysiaca złotych. Szczególnie mam na myśli nażelowanych dwudziestolatków ktorzy maja za nic linię ciąglą i znaki drogowe.
luksky

27 Wrz 2008, 13:04

luksky napisał(a):to że kiedyś jezdziło sie bez swiateł, bez opon zimowych, itp to argument na co? że sa niepotrzebne? To gratuluje pomysłowości. Co do wyprzedzania pod słońce to nie musze dostosowywac prędkości gdyż co jak co ale od kilkunastu lat jezdzę bardzo bezpiecznie i nie powoduje takich sytuacji dlatego jestem obiektywny i wyłapuję ludzka głupotę za kierownica i na tym forum. Po prostu ludzie za kółkiem nie maja wyobraźni i tyle. Światła pomogły i to bardzo bo widac z naprzeciwka samochody, co wiecej o wiele lepiej widać motocyklistę na światłach a szczególnie jak jedzie na drogowym świetle. Czesto praktykowane to u nas przez motocyklistów, jest to nielegalne i potępiane ale ratuje życie bo polacy za kierownicą to ślepe i święte krowy, rzadko kiedy spogladają w lusterka, rzadko kiedy przestrzegają przepisów i znakow a jezeli sa ograniczenia to jeden z drugim swoją Calibrą z tonami szpachlu lub golfikiem tnie grubo ponad dozwolone bo niby drogowcy mu na złość zrobili i postawili ograniczenie. Jeżeli to sie nie zmieni to nie tylko światła ale i porządne mandaty powinny wejść w życie. I tak mandaty dla idiotów powinny sie zaczynać od tysiaca złotych. Szczególnie mam na myśli nażelowanych dwudziestolatków ktorzy maja za nic linię ciąglą i znaki drogowe.

Dalej się jeździ bez świateł w dzień w wielu państwach ... bo światła MIJANIA służą do jazdy w nocy i po to zostały zaprojektowane. W dzień nie potrzebujesz świecić żarówek w domu jeśli przez okno wpada dostateczna ilość światła słonecznego....

ŚWIATŁA MIJANIA W DZIEŃ są nie tylko niepotrzebne , ale i GROŹNE - widać to w liczbie wypadków , było to widać w liczbie wypadków również w Austrii (gdzie nie przybywa tyle aut rocznie a ludzie jeżdżą ostrożnie, zdyscyplinowanie i zgodnie z przepisami)........ więc zwalanie winy na niestosowanie się do przepisów i "oklepany" temat Calibry jest nie na miejscu choć również nie darzę zbytnią sympatią większośći kierowców tych aut .... tłumaczenie się złą infrastrukturę uważam za kompletnie bez związku.... w dobrej liczba wypadków na światłach też rośnie i możemy się zastanawiać dlaczego .... można też nie przyjmować niewygodnych dla siebie argumentów - to nazywane jest zaślepieniem (może od nadmiaru światła ??) w swoich poglądach.... światła nie są lekiem na całe zło - prawde mówiąc wcale nie są żadnym lekiem ....

Dobrze, że jeździsz bezpiecznie - światła zwiększają poczucie bezpieczeństwa - a to jest całkiem co innego niż bezpieczeństwo....

Fakt , sporo Polskich kierowców nie ma wyobraźni, ale nie róbmy z nich kompletnych gap, ślepych i głuchych. Dostosowanie prędkości powinno się odbywać w sposób naturalny i być przystosowane do naturalnego oświetlenia - bez żadnych sztucznych czynników polepszających...

Właśnie jeśli chodzi o motocyklistów - widziałeś co się stało ?? Są mniej widoczni i częściej dochodzi do wypadków z ich udziałem - znacznie częściej też giną .... jeśli samochody jeździłyby na światłach dziennych 10x słabszych a motocykle nadal na światłach mijania - byłoby tutaj znacznie lepiej , nikt nie musiałby jeździć na drogowych motocyklem - jak to jest dziś praktykowane - również jeśli chodzi o karetki , czy wozy bojowe straży pożarnej...
InzRuchu
Początkujący

27 Wrz 2008, 13:59

Jestem zdecydowanie za moim zdaniem włączone światła są nie zbędne. Bardzo dobrze że będzie nakaz instalowania w nowych samochodach tych mechanizmów do tego zęby nikt nie zapominał o ich zapaleniu.
hgd
Nowicjusz

27 Wrz 2008, 14:44

hgd napisał(a):Jestem zdecydowanie za moim zdaniem włączone światła są nie zbędne. Bardzo dobrze że będzie nakaz instalowania w nowych samochodach tych mechanizmów do tego zęby nikt nie zapominał o ich zapaleniu.

Moim zdaniem też są niezbędne (piszemy razem) ... w nocy, we mgle, w tunelu

W dzień ŚWIATŁA MIJANIA nie tylko są zbędne, ale po prostu są NIEBEZPIECZNE (wyniki już mamy w liczbie zabitych, rannych i samych wypadków) plus zbyt mocne (niezdrowe dla oczu) i zbyt energochłonne ....

Moim zdaniem światła do jazdy dziennej to świetny pomysł jeśli już coś musi się świecić (powinny być obowiązkowe w nowych autach a zalecane w obecnych) .... i jedynie z przodu tak jak w całej UE a nie, że Polskie prawo jest z tym niezgodne
InzRuchu
Początkujący

27 Wrz 2008, 16:00

W dzień ŚWIATŁA MIJANIA nie tylko są zbędne, ale po prostu są NIEBEZPIECZNE

Nie będę tego komentował ale śmiać mi się chce z tego co piszesz. Ale każdy ma swoje zdanie, więc kłócić nie mam się z tobą zamiaru.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

27 Wrz 2008, 18:40

powiem tak , niemcy specialnie na polski rynek wypuscili audi z światłami dziennymi <takie> dlaczego oni takich niemają?? bo po co przeciez i to tak w niczym niepomaga.
maxior
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: poznań

27 Wrz 2008, 19:42

:roll: Panowie co by nie mówić to każdy przepis jaki powstanie w umysłach naszych parlamentarzystów jest w 50%do zaakceptowania a 50%do niczego nie pasuje. Równie dobrze mogli by uchwalić ustawę że należy zainstalować światła /koguty/ czerwone, bo właśnie ich kumpel prowadzi z tym swój biznes, a potem ta ustawa będzie tylko pustą wypociną, nie do wyegzekwowania przez prawo, tak jak dzieje się z obecną na 10 aut na światłach jedzie 7, gorzej jest z obcokrajowcami na 10 aut 4jedzie na światłach 6 to Niemcy i inni a żeby było śmieszniej to na poboczu stoją policjanci i no i nic .Więc pytam się poco te ustawy i czemu musimy tym nierobom w sejmie, rządzie i policji płacić.
MK
Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

27 Wrz 2008, 21:18

Maki napisał(a):
W dzień ŚWIATŁA MIJANIA nie tylko są zbędne, ale po prostu są NIEBEZPIECZNE

Nie będę tego komentował ale śmiać mi się chce z tego co piszesz. Ale każdy ma swoje zdanie, więc kłócić nie mam się z tobą zamiaru.

Mi się jakoś nie chce śmiać z dodatkowych niepotrzebnych ofiar na Polskich drogach (patrz wykresy na 1 stronie wątku) .... jeśli jesteś tak ślepy, że nie widzisz co się stało - to nic dziwnego, że potrzebujesz świateł żeby widzieć auta na drodze..
InzRuchu
Początkujący