Światła ksenon na zwykłe halogeny

19 Maj 2021, 15:35

Witam. Kupiłem używane reflektory do mazdy 3, gdyż w poprzednich klosze były popękane. Co się okazało te używane reflektory miały zamontowane xenony, wraz z innym silniczkiem i komputerkiem. Założyłem do tych kloszy normalne halogeny, ale świecą one zdecydowanie za słabo. Podkręciłem wysokość śrubką na maxa, ale niewiele to dało. Co mogę jeszcze zrobić, kupiłem nowe używane reflektory z zamiarem lepszej widoczności a tu taki bubel... W nocy widzę drogę tylko tuż za zderzakiem
paciumek
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

19 Maj 2021, 16:35

paciumek napisał(a):używane reflektory miały zamontowane xenony
Pytanie czy tak było oryginalnie czy te żarniki ksenonowe były przez kogoś dokładane zamiast żarówki halogenowej? Jeżeli lampa oryginalnie przystosowana jest do ksenonów to nie da się po prostu zamieć żarówki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Maj 2021, 17:13

Wydaje mi się że jest tylko wstawione co trzeba do ksenonów, dam zdjęcie może to coś wyjaśni.
paciumek
Nowicjusz

19 Maj 2021, 17:20

To oryginalna lampa z ksenonami widzę na obudowie oznaczenie D2S, a to jest oznaczenie żarnika kesnonowego.

Pozostaje Ci sprzedać te lampy i kupić takie które będą z żarówkami halogenowymi lub jeżeli w twoich lampach były tylko uszkodzone klosze to można by się pokusić o ich przeklejenie ale trzeb by tu dokładniej sprawdzić czy niczym się nie różnią.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Maj 2021, 21:10

Nie będę się bawił w przeklejanie. Kupiłem je za 300pln trochę szkoda kasy ale co zrobisz. Pozostaje mi kupienie nowych zgodnych z halogenami a tymczasem jazda na starych popękanych
paciumek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...