Światła LED DRL - Hyundai i10

27 Wrz 2018, 10:16

Witam,

Kupiłem niedawno Hyundaia I10 z 2011 roku i widze że są zaślepki w zderzakach, chciałbym na to miejsce wstawić światła Led do jazdy dziennej i tutaj mam problem, ponieważ nie mogę znaleźć takowych Led żeby pasowały, są tylko dostępne halogeny na żarówkę ...
https://allegro.pl/hyundai-i10-11-13-ha ... 68945.html

Prosze o informacje czy w ogóle są Ledy na to miejsce i gdzie je można kupić ?

Pozdrawiam,
Marek
GismO83
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

27 Wrz 2018, 11:34

GismO83 napisał(a):Prosze o informacje czy w ogóle są Ledy na to miejsce i gdzie je można kupić ?
Musisz poszukać czy będą już gotowe do zamontowania zamiast zaślepek (załączam zdjęcie zaślepek które pewnie masz) Można też pomyśleć nad własnym wkomponowaniem ledów w te zaślepki ale lekko i prosto nie będzie bo są one głębokie i do tego pod sporym kątem zamieszczone. Chyba w twoim przypadku jak nie znajdziesz dedykowanych takich kratek z ledami to najlepiej i najprościej będzie założyć podłużne pod rejestracją zachowując odpowiednie odstępy.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Innym rozwiązaniem które jest nie legalne względem przepisów jest podłączenie halogenów jako świateł do jazdy dziennej z mniejszym natężeniem światła choć sporo ludzi tak jeździ to niestety takie rozwiązanie potrafi oślepiać jadących z przeciwka.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Wrz 2018, 12:41

Bardzo dziękuję za podpowiedź.

dokładnie takie zaślepki mam w samochodzie, szukam już wszędzie i znalazłem tylko takie halogeny jak wysłałem wcześniej w linku, pytanie teraz czy jeśli zmienię żarówkę 27W na Led to będzie mozna tego używać do jazdy dziennej ?
Bo skoro będzie to halogen i ma odbłyśnik przeznaczony do oświetlenia jezdni, stosując żarówlę led też będzie chyba oślepiał ? ;/

@cichy - o tych podłużnych ledach również myślałem, ale z przodu jest wszędzie grill w kształcie mniej więcej plastra miodu, tzn że musiałbym po prostu wyciąć w tym otwory na ledy ?
GismO83
Nowicjusz

27 Wrz 2018, 13:12

GismO83 napisał(a): pytanie teraz czy jeśli zmienię żarówkę 27W na Led to będzie mozna tego używać do jazdy dziennej ?
Legalnie nie bo halogen nie ma homologacji do jazdy dla świateł dziennych ale jak tak zrobisz to oczywiście będą świeciły i żarówkę led też założysz z tym akurat nie ma problemu. Przy takiej instalacji niestety będzie oślepiał innych i narażasz się na utratę dowodu rejestracyjnego i tego że samochód nie przejdzie przeglądu jak diagnosta wykryje tak założone światła. Więc sporo jest na nie :)

GismO83 napisał(a):z przodu jest wszędzie grill w kształcie mniej więcej plastra miodu, tzn że musiałbym po prostu wyciąć w tym otwory na ledy ?
Tak kupujesz ledy i później musisz sobie je ładnie wkomponować w atrapę. Myślę że ona jest sztywna i można by było je nawet przykleić do niej jak już wytniesz otwory od strony wewnętrznej tak żeby to wszystko ładnie wyglądało.
Cichy77
Forumowicz VIP

27 Wrz 2018, 13:57

Hmm no i mój plan przepadł z tymi halogenami ;/

Ok, zastanowie się nad montażem tych płaskich Led w zderzaku ...
Pytanie 9bo nie szukałem ) jakie są wytyczne montażu takich świateł ?
GismO83
Nowicjusz

27 Wrz 2018, 14:32

GismO83 napisał(a):jakie są wytyczne montażu takich świateł ?
Kup takie z homologacją i nie kupuj tych najtańszych bo to lipa straszna. Dobre powinny kosztować min. 120zł zresztą jak wybierzesz podrzuć linki to pomogę w wyborze.

Tu masz informację odnośnie wymiarów montażu Jak prawidłowo zamontować światła do jazdy dziennej (DRL)
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX 250h E-Four - kompaktowy SUV
    UX to nowy kompaktowy SUV Lexusa, oferowany m.in. z napędem hybrydowym z silnikiem 2,0 l o łącznej mocy 184 KM. Auto powstało na platformie GA-C. Wersja 4x4 z elektrycznym układem E-Four zużywa według pomiaru WLTP od 5,8 ...

28 Wrz 2018, 07:15

Tak się rozglądam i chyba skuszę się na Philips:
https://www.philips.pl/c-p/12831WLEDX1/ ... d/przeglad

Mam jeszcze Forda Focusa MK2, tam mam ogrągłe DRL z firmy Hella.
GismO83
Nowicjusz

01 Paź 2018, 17:13

https://allegro.pl/swiatla-jazdy-dzienn ... l#thumb/10
ja mam takie. Drobna przeróbka mocowania i jest ok
lkuszmiruk
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

03 Paź 2018, 09:04

lkuszmiruk, czy mógłbyś podesłać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda ?

Będę wdzięczny :)
GismO83
Nowicjusz

03 Paź 2018, 09:30

GismO83 napisał(a):czy mógłbyś podesłać zdjęcie jak to u Ciebie wygląda ?
Też jestem ciekaw gdzie je zamontował w sumie mi pasują w jednym miejscu, tam gdzie halogeny tylko ciekawe jak jest rozwiązany problem z mocowaniem w tym miejscu.
Cichy77
Forumowicz VIP

03 Paź 2018, 16:02

lkuszmiruk
Nowicjusz

03 Paź 2018, 16:02

Światła LED DRL - Hyundai i10 Światła LED DRL - Hyundai i10
lkuszmiruk
Nowicjusz

03 Paź 2018, 16:18

-Witam . Moje auto to co prawda I20 ale miejsce na lampy jest takie samo. Montaż polega głównie na wycięciu zaślepek w miejscu na halogeny tak, aby zmieściły się ciasno razem z elementem mocującym zestawu. Kabłąk uchwytu przeciąłem na połowę i po włożeniu lampy wygiąłem do zewnątrz. Można się pokusić o wkręty tzw. pchełki ale to wymaga zdjęcia zderzaka.Ważne jest aby pasować lampy razem z maskownicami. Podłączenie elektryczne też nastręczyło mi problemu. Chodzi o to że mam u siebie żarówki LED na pozycjach+stop. Po podłączeniu pod zielony kabelek pozycyjnych i po wciśnięciu hamulca pojawiało się napięcie na tymże kablu (ok 3V). To starcza aby wyłączyć DLRy więc światła gasły. Rozwiązaniem jest szeregowo włączona dioda taka na 20V dowolna prostownicza. Zasilanie mam podpięte pod pompę paliwa(bezp pompy ma 20A, a nasz DLR jest wyposażony w bezp. 5A) Takie podłączenie powoduje to że lampy świecą się jeszcze przez ok. 20 sek po wyłączeniu zapłonu
lkuszmiruk
Nowicjusz

03 Paź 2018, 16:41

lkuszmiruk napisał(a):miejsce na lampy jest takie samo
No właśnie nie jest, miejsce jest zupełnie inne zerknij na zaślepki z pierwszego postu. Trzeba mocno kombinować żeby tam wpasować okrągłe światła. Na pewno trzeba by było dorabiać jakieś osłony.
U ciebie fajnie to wyszło i widać że wykorzystałeś te pierścienie co są w komplecie z halogenami.
Cichy77
Forumowicz VIP

03 Paź 2018, 21:24

Potwierdzam że nie jest to to samo miejsce co ja mam, posiadam takie zaślepki jak wyżej a samochód wygląda tak: (zdjęcie poglądowe)
GismO83
Nowicjusz