Światła w mercedesiwe w210

14 Sie 2013, 16:04

witam nie świeci mi prawe przednie światło pozycyjne.Cały kłopot w tym,że przy wyjętej żarówce po przyłożeniu miernika pokazuje 12 v,ale po założeniu żarówki nic nie świeci a na mierniku pokazuje napięcie żędu 0,1 v.Bezpieczniki całe sprawne podpowiedzcie co może być przyczyną,mi się wydaje że,może od przełącznika ale czekam na wasze podpowiedzi.Z góry dziękuje za podpowiedzi.
mikser123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 11 2007
Auto: mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1996

15 Sie 2013, 12:11

Problem lezy albo w którejś ze złączek albo w przewodzie. Najcześciej wypalają się styki w złaczkach przy lampie. Napięcie jest, ale nie ma prądu. A napięcie i prąd to dwie różne rzeczy. Poprowadz przewód z aku do złaczki przy lampie. Jak się żarówka zaświeci to szukaj w złączkach i przewodach.
Problemem może też być masa - poprowadz przewód z aku na złacze tej lampy - będziesz wiedział czego nie ma.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

15 Sie 2013, 19:12

zrobiłem jak radziłeś wyciągłem wtyczkę przyłożyłem prubierke z żarówkę do masy z akumulatora i+ z żarówki i dalej nic a na mierniku dalej pokazuje
mikser123
Nowicjusz

16 Sie 2013, 09:55

Tak więc problem leży na "+". Dla pewności zrób to samo tylko odwrotnie - do próbierki z żarówka daj plus z aku a masę weź ze złączki lampy. Próbierka powinna się zaświecić. Możesz jeszcze zrobić inne doświadczenie - do złączki włóż żarówkę ( tak jak normalnie ona tam siedzi ) i kawałkiem przewodu połącz złącze żarówki z bezpiecznikiem. Żarówka też powinna się zaświecić. Jak tak będzie, to tak jak pisałem problemu szukaj od bezpiecznika do złączki żarówki. Musisz przejrzeć wszystkie złączki jakie są po drodze, nie pomijając złączki przy samym bezpieczniku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Sie 2013, 10:41

a mogę wyjąć bezpiecznik i sprawdzić od końcówki pod napięciem czy świeci, przy okazji jakby się zaświeciło co to może oznaczać mogą być wypalone styki od bezpieczników czy kabel, no i co by oznaczało gdyby się nie zaświeciła.dzięki za szybkie odpowiedzi :D.dla ścisłości próbierkę przykładałem do wtyczki zasilającej lampę tą na 4 piny.
mikser123
Nowicjusz

17 Sie 2013, 19:05

Bezpiecznik możesz wyjać. Od strony, gdzie przychodzi napięcie z włącznika próbierka powinna się zaświecić ( powinna, ponieważ reszta postojówek ci świeci, a więc z włącznika napięcie przychodzi ). Po włożeniu bezpiecznika i przyłożeniu próbierki od strony, gdzie jest wyjście z bezpiecznika też powinna się zaświecić. Oznacza to, że bezpiecznik jest ok. Jak się nie zaświeci, to albo bezpiecznik uszkodzony, albo styk bezpiecznika. A jak się zaświeci, to szukać musisz między bezpiecznikiem a złączem żarówki.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika